2η συνάντηση Γραμματείας Γυναικών της Retunsee στην Αθήνα – Με μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση η παρουσία «Σπάρτακου»
Με μία παρουσίαση που κάνει εισαγωγή και καλύπτει συνολικά και εμπεριστατωμένα το θέμα «εταιρίες φιλικές προς την οικογένεια», ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συμμετέχει στις εργασίες της 2ης συνάντησης της Γραμματείας Γυναικών της Retunsee που αυτή τη φορά πραγματοποιούνται στην Αθήνα.
Σε συνέχεια των εργασιών της πρώτης συνάντησης που έγινε στο Βελιγράδι (συνάντηση όπου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, τόσο δια της συνολικής παρουσίας που είχε μέσω των μελών που έχει ορίσει να συμμετέχουν στην Γραμματεία και είναι οι κυρίες Καραβαγγέλα Ελευθερία και Τοπαλίδου Ξανθίππη, όσο και δια τις εισήγησης που έγινε και αφορούσε στις επιπτώσεις της βάρδιας που αντιμετωπίζει μία ομάδα γυναικών που εργάζονται στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού), το σωματείο λαμβάνει μέρος στις εργασίες μεταφέροντας το εταιρικό κοινωνικό προφίλ της ΔΕΗ με εισήγηση από την κα. Καραβαγγέλα.
Για τη ΔΕΗ, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη προβλέπει τη μέριμνα για την κατά το δυνατόν ικανοποίηση των προσδοκιών όλων των ενδιαφερόμενων μερών (πελατών, εργαζομένων, μετόχων, προμηθευτών, τοπικών κοινωνιών κ.λπ.), με τρόπο εξισορροπητικό, προς όφελος της κοινωνίας και της Επιχείρησης, σύμφωνα και με την πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας.
Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ υλοποιεί ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο:
- Για τους εργαζόμενους
- Για την κοινωνία
- Για τους πελάτες
- Για τους συνεργάτες της, τους εργολάβους και τους προμηθευτές
- Για το περιβάλλον
Συμπερασματικά μπορεί να ειπωθεί ότι η ΔΕΗ, ως η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας και παρά τις δυσχέρειες που τα τελευταία χρόνια βιώνει η Ελλάδα, καταφέρνει να διατηρεί ένα προφίλ αρκετά φιλικό προς την οικογένεια.
Αν δούμε το προφίλ αυτό συγκριτικά, ίσως να έλεγε κάποιος ότι είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο (σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις), αν όμως δούμε το προφίλ αυτό υπό το πρίσμα των αναγκών, τις εξελίξεις και των προοπτικών που πρέπει να υπάρχουν τότε σαφώς και μπορούμε να πούμε ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης
Αθήνα 3 Δεκεμβρίου 2016
2η Συνάντηση της Γραμματείας Γυναικών Retunsee
Θέμα: «Εισαγωγή, ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος «Family Friendly Company” στα κράτη-μέλη του Δικτύου»
Παρουσίαση: Ελευθερία Καραβαγγέλα, μέλος της Γραμματείας Γυναικών Retunsee/εκπρόσωπος Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ & μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του σωματείου.
Καλημέρα. Χαιρετίζω και εγώ με τη σειρά μου τη σημερινή συνάντηση, εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο που έχουμε να επιτελέσουμε και όπως όλες μας –πιστεύω- έτσι κι εγώ, ευελπιστώ στην καλύτερη δυνατή έκβαση της προσπάθειας που κάνουμε.
Αγαπητές Συναδέλφισσες.
Ο απαραίτητος ρόλος των γονέων και άλλων ενηλίκων ως φροντιστών στο μεγάλωμα και την προστασία των παιδιών τους, στηρίζοντάς τους υλικά και συναισθηματικά και επιτρέποντας την ανάπτυξή τους, είναι ευρέως αποδεκτή.
Η ιδέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αναγνωρίζει την οικογένεια ως θεμελιώδη μονάδα της κοινωνίας και ως το ιδανικότερο περιβάλλον για την ανάπτυξη και την ευημερία των παιδιών. Στους δε γονείς θα πρέπει να παρέχεται η απαραίτητη προστασία και βοήθεια προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, τόσο σε επίπεδο κοινωνικό όσο και προς τα παιδιά τους.
Οι εταιρείες μπορούν να έχουν σημαντική συμβολή στα δικαιώματα των παιδιών με τη δημιουργία φιλικών προς την οικογένεια χώρων εργασίας όπου οι εργαζόμενοι υποστηρίζονται με τέτοιο τρόπο που θα μπορούν να εκπληρώνουν τόσο τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις όσο και τις κοινωνικές. Περαιτέρω, μπορούν να κατανοήσουν την έννοια της επαρκούς διαβίωσης των μισθωτών και να διασφαλίζουν την παροχή αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για τους υπαλλήλους.
Ενδεικτικά, οι εταιρίες θα πρέπει:
Να μπορούν να προστατεύουν την υγεία των εργαζόμενων και να δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιπτώσεις εγκύων γυναικών.
Να αποτρέπουν διακρίσεις εις βάρος των εγκύων και των γυναικών που είναι μητέρες
Να δημιουργούν ένα εργασιακό περιβάλλον φιλικό προς τις μητέρες «mother friendly environment».
Να παρέχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις «φροντίδας παιδιών» για τους γονείς που εργάζονται ως επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας
Να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων που έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις.
Να εφαρμόζουν πολιτικές που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να εναρμονίζουν τις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, σε όλα τα στάδια της ζωής τους.
Να λαμβάνουν διαβεβαίωση ότι η στέγαση και οι υπηρεσίες που παρέχουν οι εργαζόμενοι στα παιδιά τους είναι ασφαλείς
Στη σύγχρονη κοινωνία, η θέση και η εικόνα της γυναίκας άλλαξε προς μία κατεύθυνση που κατέστησε μία από τις πιο δραματικές αλλαγές που βίωσε η κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες, ως μία από τις πιο θετικές. Οι γυναίκες, που κάποια στιγμή υποβιβάστηκαν και αντιμετωπίστηκαν ως ανόητα όντα ή και ακόμα ως αντικείμενα, απέκτησαν μια πρωτοφανή ενδυνάμωση, απέκτησαν ελευθερία και αξιοπρέπεια στο χώρο εργασίας. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα γυναίκες που θεωρούνται υψηλά αμειβόμενες, εξακολουθούν να βρίσκονται «πίσω» από τους άνδρες σε ότι έχει να κάνει με την πληρωμή αλλά και με την εκπροσώπηση σε συνεδριάσεις, φόρα κοκ.
Μάλλον δεν προκαλεί και τόσο μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι για την κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς, ευθύνεται ο επίμονος σεξισμός παρά φυσικά η αδυναμία του γυναικών. Νομίζω πως αξίζει να αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η εργασιακή κουλτούρα 24/7 επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες. Για παράδειγμα, αν ένας άνδρας φεύγει από τη δουλειά στις 17:00, οι συνάδελφοί του είναι πολύ πιθανά θα σκεφθούν ότι , «αυτός πρέπει να πηγαίνει σε συνάντηση με έναν πελάτη» Αν μια γυναίκα κάνει το ίδιο, το πιθανότερο είναι οι σκέψεις των συναδέλφων να είναι προς την κατεύθυνση , «ώρα να πάρει τα παιδιά».
Εδώ και τριάντα και πλέον χρόνια, η εργαζόμενη μητέρα συνδέθηκε με μία «τολμηρή αποστολή» που δεν ήταν άλλη από το να απαιτήσει, οι εταιρείες όχι μόνο να είναι φιλικές προς την οικογένεια αλλά και να το κάνουν αυτό πολύ καλά. Η υπόθεση ξεκίνησε δειλά ενώ σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι στόχος πρωταρχικός για την κάθε εταιρία να είναι φιλική προς την οικογένεια θέτοντας μάλιστα γύρο από τον στόχο αυτό 4 βασικούς πυλώνες: πρόοδος των γυναικών, αμειβόμενη γονική άδεια, φροντίδα παιδιών και
Η πληρωμένη άδεια για οικογενειακούς λόγους, οι αμειβόμενες ημέρες ασθένειας, η ισότητα των μισθών, η ευελιξία, η προσιτή παιδική μέριμνα, η πρόοδος των γυναικών: είναι τα ζητήματα που για πάνω από 3 δεκαετίες είχαν τη μεγαλύτερη σημασία για τις εργαζόμενες οικογένειες και θα συνεχίσουν να την έχουν.
Νομίζω πως όλα τα παραπάνω, σαν μία γενική-αρχική προσέγγιση του θέματος της συνάντησής μας αυτής, είναι λίγο-πολύ οικεία σε όλες μας.
Φεύγοντας από το γενικό και περνώντας στο ειδικό, σήμερα -μέσα από την παρουσίασή μου- θα δώσω το στίγμα μιας εταιρίας φιλική προς την οικογένεια, εστιάζοντας στην επιχείρηση στην οποία εργάζομαι και που είναι η ΔΕΗ Α.Ε. Πρόκειται για μία επιχείρηση που αποτελεί τη μεγαλύτερη Βιομηχανική επιχείρηση της χώρας, τον μεγαλύτερο παραγωγό και προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας.
H ΔΕΗ έχει θέσει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (που είναι και αυτή που την καθιστά ¨επιχείρηση φιλική στην οικογένεια¨) ως αναπόσπαστο και βασικό στοιχείο του στρατηγικού της σχεδιασμού, αναλαμβάνοντας υπεύθυνες πρωτοβουλίες και εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πολιτικές αναφορικά με:
– την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους πελάτες της
– τη διαχείριση του αποτυπώματος που αφήνει στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον
– την αειφόρο ανάπτυξή της, προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων
Για τη ΔΕΗ, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη προβλέπει τη μέριμνα για την κατά το δυνατόν ικανοποίηση των προσδοκιών όλων των ενδιαφερόμενων μερών (πελατών, εργαζομένων, μετόχων, προμηθευτών, τοπικών κοινωνιών κ.λπ.), με τρόπο εξισορροπητικό, προς όφελος της κοινωνίας και της Επιχείρησης.
Με αυτή την αφετηρία, υλοποιεί ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο:
- Για τους πελάτες
- Για τους συνεργάτες της, τους εργολάβους και τους προμηθευτές
- Για τους εργαζόμενους
- Για το περιβάλλον
Σε ότι έχει να κάνει με το πρόγραμμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, η ΔΕΗ συντάσσει κάθε χρόνο μία απολογιστική έκθεση η οποία αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει προκειμένου να επιτύχει σημαντικές στρατηγικές προτεραιότητες.
Προτεραιότητες στρατηγικής σημασίας επί θεμάτων όπως είναι η ανάπτυξη της εταιρικής λειτουργίας της ΔΕΗ, η ενίσχυση της διοικητικής της λειτουργίας, η πολυεπίπεδη ενίσχυση του πολυτιμότερου κεφαλαίου της που είναι οι άνθρωποί της, οι εργαζόμενοί της.
Η ΔΕΗ είναι φιλικά προσκείμενη στην οικογένεια, με τους ακόλουθους τρόπους:
Α) Γονικές άδειες
Οι μισθωτές μητέρες μπορούν να επιλέγουν να πάρουν άδεια σωρευτική με αποδοχές αντί του μειωμένου ημερησίου ωραρίου λόγω μητρότητας μετά την λήξη της άδειας τοκετού, ως εξής:
Μισθωτές, μητέρες ενός τέκνου: 10 μήνες
Μισθωτές, μητέρες διδύμων, τριδύμων κλπ: 14 μήνες
Πολύτεκνες μητέρες (4 παιδιά και άνω): 17 μήνες,
δηλώνοντας υπεύθυνα ότι : αμετακλήτως δε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς από την εταιρία μέχρις ότου το παιδί τους συμπληρώσει το 5ο ή το 6ο έτος της ηλικίας τους και κατά περίπτωση.
Σε περίπτωση που θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή και επιθυμούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 5ου ή του 6ου έτους της ηλικίας του παιδιού τους, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει την ως άνω δέσμευση, θα καταβάλλουν στην υπηρεσία (δηλαδή στην εταιρία τους) το ποσό που αντιστοιχεί στις αποδοχές που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της σωρευτικής άδειας που έλαβαν, αντί του μειωμένου ωραρίου, έχοντας υπόψη ότι ο χρόνος σωρευτικής αδείας δεν υπολογίζεται ως συντάξιμος.
Οι μισθωτοί πατέρες μπορούν και αυτοί να λάβουν γονική άδεια ως εξής:
Σε περίπτωση που η σύζυγος/μητέρα δεν βρίσκεται στη ζωή, εξομοιώνονται πλήρως με τις μητέρες και μπορούν να κάνουν χρήση είτε του μειωμένου ημερησίου ωραρίου είτε να λάβουν την αντίστοιχη σωρευτική άδεια με αποδοχές και με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν και τις οποίες ανέφερα παραπάνω, για τις μητέρες-μισθωτές.
Σε περίπτωση που η σύζυγος/μητέρα απασχολείται στη ΔΕΗ, μπορούν να κάνουν χρήση, αντ’ αυτής, του μειωμένου ημερησίου ωραρίου (2 ώρες ημερησίως μέχρι τη συμπλήρωση του 2ου έτους της ηλικίας του παιδιού και μία ώρα ημερησίως μέχρι τη συμπλήρωση του 5ου έτους της ηλικίας του παιδιού).
Σε περίπτωση που η σύζυγος/μητέρα εργάζεται σε άλλο φορέα και με την προϋπόθεση ότι δεν κάνει η ίδια χρήση γονικής άδειας, μπορούν να την υποκαταστήσουν στα αντίστοιχα δικαιώματά της.
Β) Ίσες ευκαιρίες και σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα
Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί αναμφισβήτητα την αρχή για τη ΔΕΗ. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους καταναγκαστική ή παιδική εργασία. Η εταιρία συμμορφώνεται πλήρως με τις Εθνικές Νομοθετικές διατάξεις σχετικά με την παιδική εργασία και εφαρμόζει διαδικασίες οι οποίες αποκλείουν την εμφάνιση τέτοιων περιστατικών.
Πρόσθετες παροχές.
Με σκοπό τη διατήρηση υψηλού επιπέδου, πέραν της επαγγελματικής και στην προσωπική – οικογενειακή ζωή των εργαζομένων της, η εταιρία εκτός από την αμοιβή του κάθε εργαζόμενου προσφέρει και μία σειρά από πρόσθετες παροχές στο τακτικό προσωπικό της και ενδεικτικά αναφέρω τις ακόλουθες:
- Τροφείο. Πρόκειται για μία οικονομική ενίσχυση της τάξεως των 6 ευρώ που καταβάλλεται καθημερινά στους εργαζόμενους και η κατοχύρωσή του επετεύχθη με την τελευταία ΕΣΣΕ που υπέγραψε η Ομοσπονδία μας και τα σωματεία της, με τη Διοίκηση της ΔΕΗ. Ειδικά μετά τις εξωφρενικές περικοπές μισθών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι εξαιτίας των μνημονιακών επιταγών, η παροχή αυτή όχι μόνο διευκολύνει την οικογένεια του κάθε εργαζόμενου αλλά και αποδεικνύει το κοινωνικό πρόσωπο και τη μέριμνα της εταιρίας.
- Μειωμένο τιμολόγιο κατανάλωσης ρεύματος
- Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας, σπουδές παιδιών σε άλλη πόλη, αγορά ηλεκτρικών συσκευών κλπ.
- Δωρεάν συμμετοχή των παιδιών των εργαζομένων σε ιδιόκτητους βρεφονηπιακούς σταθμούς, συμμετοχή στις δαπάνες σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και κάλυψη των δαπανών φιλοξενίας σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις μέχρι του ποσού που καθορίζεται από το αρμόδιο Υπουργείο.
- Απονομή ηθικών επαίνων (με σχετικές τελετές) στα παιδιά των εργαζόμενων της εταιρίας που πρώτευσαν στις σπουδές τους στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού σε παιδιά εργαζομένων και συνταξιούχων της εταιρίας.
Γ)Υγεία και Ασφάλεια
Η ΔΕΗ προσεγγίζει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων σύμφωνα με την πολιτική που εφαρμόζει ο Όμιλος της ΔΕΗ για την υγεία και την ασφάλεια καθώς και της πολιτικής πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων.
Η Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία (ΔΥΑΕ), η οποία και είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των θεμάτων αυτών (ως εσωτερική υπηρεσία προστασίας και πρόληψης) διαθέτει από το Μάρτιο του 2012 πιστοποιητικό ISO κατά τα διεθνή πρότυπα ELOT για τη σωστή διαχείριση ποιότητας που εφαρμόζει. Η επικοινωνία της ΔΥΑΕ με τους εργαζόμενους είναι δεδομένη και συνεχής ώστε οι εργαζόμενοι να επιστρέφουν στα σπίτια και τις οικογένειές τους, σώοι και αβλαβείς.
Το προσωπικό εκπαιδεύεται για τα θέματα υγείας και ασφάλειας επί τόπου, στις μονάδες όπου τα προγράμματα εκπαίδευσης καταρτίζονται, σε συνεργασία με τον Ιατρό Εργασίας, τον Τεχνικό Ασφαλείας και μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων που οργανώνονται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Δ) Κοινωνική μέριμνα
Δ1) Τηλεθέρμανση
Η ΔΕΗ μέσω προγραμμάτων που αναπτύσσει σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους και τις αρμόδιες δημοτικές επιχειρήσεις, αξιοποιεί την θερμότητα που παράγεται στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς λιγνιτικής παραγωγής στη Δυτική Μακεδονία και στην Αρκαδία και παρέχει θερμική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των σπιτιών στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και τη Μεγαλόπολη. Το κόστος παροχής θερμικής ενέργειας με τη μορφή της Τηλεθέρμανσης, είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τους συμβατικούς τρόπους θέρμανσης.
Δ2) Χορηγικές δράσεις
Το 2014 η ΔΕΗ διέθεσε ένα πολύ σημαντικό ποσό για την κάλυψη επικοινωνιακών αναγκών σε διάφορους τομείς όπως το περιβάλλον, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η υγεία, η παιδεία. Αναφέρω ενδεικτικά:
- Δωρεά στο Δήμο Αθηναίων του εξοπλισμού παιδικής χαράς για την πλατεία Αγ. Παντελεήμονα για την επαναλειτουργία της και στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών της συγκεκριμένης περιοχής και στην άρση της υποβάθμισης της.
- Οικονομική ενίσχυση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος εφήβων, νεανίδων και παίδων –κορασίδων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών στη Φλώρινα καθώς και δωρεές σε είδος και χρηματικές χορηγίες.
- Για τέταρτη συνεχή χρονιά η ΔΕΗ με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού του Λεκανοπεδίου της Δυτικής Μακεδονίας για την αξία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, υποστήριξε τη διοργάνωση δωρεάν προγράμματος προσυμπτωματικού προληπτικού ελέγχου, σε συνεργασία με τον σύλλογο γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα ζωής» Νομού Θεσσαλονίκης, το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο και το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
- Στο πλαίσιο της ετήσιας Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, η ΔΕΗ έχει δημιουργήσει και λειτουργεί κάθε χρόνο, ένα πολυιατρείο το οποίο παραχώρησε στους Γιατρούς του κόσμου ώστε να προσφέρουν δωρεάν πρωτοβάθμιες ιατρικές εξετάσεις: παιδιατρικές, γυναικολογικές, οδοντιατρικές, οφθαλμολογικές, παθολογικές και καρδιολογικές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κατά την 79ηδιοργάνωση της Εκθέσεως, το πολυιατρείο της ΔΕΗ το επισκέφθηκαν 5.500 άτομα (είτε οικογένειες, είτε μεμονωμένα άτομα). Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι με τη λήξη της Έκθεσης η ΔΕΗ παραχώρησε στους Γιατρούς του κόσμου, τον ιατρικό εξοπλισμό του πολυιατρείου.
Ε) Εθελοντισμός εργαζομένων
Η ΔΕΗ με την υποστήριξη των εργαζομένων της διοργανώνει κάθε χρόνο εθελοντικές δράσεις αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα. Το 2014 με την ευκαιρία των γιορτών του Πάσχα, διοργανώθηκε μία δράση με στόχο τη συλλογή γραφικής ύλης, ρούχων, υποδημάτων, τροφίμων, παιχνιδιών, φαρμάκων αλλά και ειδών σχετικών με το Πάσχα (λαμπάδες κοκ). Αποδέκτης της δράσης αυτής ήταν «το χαμόγελο του παιδιού». Αντίστοιχη δράση διοργανώθηκε και σε συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ, όπου τα συγκεντρωθέντα είδη παραχωρήθηκαν στους Γιατρούς του κόσμου για τα παιδιά του Περάματος και τις οικογένειές τους.
Ζ) Πρακτική άσκηση μαθητών και φοιτητών
Η ΔΕΗ προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) καθώς και σε μαθητές των προγραμμάτων του οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση στις μονάδες της Εταιρίας.
Το 2014 απασχολήθηκαν στη ΔΕΗ 23 φοιτητές ΑΕΙ, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «εκπαίδευση και δια βίου μάθηση» το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, εκατό (100) φοιτητές ΤΕΙ κυρίως μέσω του προγράμματος επισίτισης του ΟΑΕΔ και 69 μαθητές των επαγγελματικών σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ.
Η) Επαγγελματικός προσανατολισμός νέων Νομού Φλώρινας
Το 2014 η ΔΕΗ υλοποίησε τη δράση «Επαγγελματικός προσανατολισμός νέων Νομού Φλώρινας» με κύριο και πρωταρχικό σκοπό να βοηθήσει τους νέους να γνωρίσουν τον εαυτό τους, τα ενδιαφέροντά τους και τις ικανότητές τους έτσι ώστε να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις για τις σπουδές τους, την καριέρα τους και τη συνέχεια της ζωής τους.
Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι μία διαδικασία που περιλαμβάνει τεστ ικανοτήτων, επαγγελματικών ενδιαφερόντων, επαγγελματικής προσωπικότητας και εργασιακών αξιών.
Επιπρόσθετα, παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού σε 50 περίπου μαθητές της Β’ Λυκείου στους Δήμους Φλώρινας και Αμυνταίου.
Αγαπητές Συναδέλφισσες
Η ΔΕΗ ως η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας και παρά τις δυσχέρειες που τα τελευταία χρόνια βιώνει η Ελλάδα, καταφέρνει να διατηρεί ένα προφίλ αρκετά φιλικό προς την οικογένεια.
Αν δούμε το προφίλ αυτό συγκριτικά, ίσως να έλεγε κάποιος ότι είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο (σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις), αν όμως δούμε το προφίλ αυτό υπό το πρίσμα των αναγκών, τις εξελίξεις και των προοπτικών που πρέπει να υπάρχουν τότε σαφώς και μπορούμε να πούμε ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.