18 χρόνια ζωής μετράει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής». Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει κάνει εκατοντάδες δράσεις και ημερίδες, βοηθώντας και ενημερώνοντας τους πολίτες, ώστε να περάσει το μήνυμα της σημαντικότητας της εθελοντικής αιμοδοσίας, να τους ευαισθητοποιήσει αλλά και να εξαλείψει κάθε προκατάληψη, φόβο και άγνοια που μπορεί να επικρατεί γύρω από την αιμοδοσία.
Ο πρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Σιδερίδης, μιλώντας στον «Χ», ανέφερε πως ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στην πόλη της Κοζάνης, όσο αναφορά την εθελοντική αιμοδοσία και έκτοτε προσφέρει ανιδιοτελώς στον πάσχοντα συνάνθρωπο, ενημερώνει και ενεργοποιεί τους πολίτες για θέματα υγείας και αλληλεγγύης. Στόχος του συλλόγου είναι η σωστή ενημέρωση των πολιτών, καθώς όπως εξηγεί ο κ. Σιδερίδης υπάρχουν ακόμα προκαταλήψεις, άγνοια, αλλά και ένας αδικαιολόγητος φόβος για την αιμοδοσία.
Ο σύλλογος ασχολείται με την αιμοδοσία, τη δωρεά αιμοπεταλίων, τη δωρεά μυελού των οστών, τη δωρεά ιστών και οργάνων σώματος και από το 2009 και μετά με τη δωρεά ομφαλοπλακουντικού αίματος (βλαστοκύτταρα), σε συνεργασία με το Γ.Ν.Θ. Παπανικολάου. Η λήψη του ομφαλοπλακουντικού αίματος πραγματοποιείται από το μαιευτήρα, αμέσως μετά τον τοκετό και την περίδεση του ομφαλίου λώρου με παρακέντηση στη φλέβα του. «Είχαμε πρωτοστατήσει ώστε να λειτουργήσει η μονάδα βλαστοκυττάρων, στο Παπανικολάου, μέσω της ΠΟΣΕΑ, όπου μαζέψαμε υπογραφές και στείλαμε επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό» τόνισε ο κ. Σιδερίδης.
Δημήτρης Σιδερίδης Πρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Γέφυρα Ζωής
Κάθε δωρεά αίματος είναι ένα πολύτιμο δώρο το οποίο σώζει ζωές, αλλά η επαναλαμβανόμενη δωρεά αίματος, δημιουργεί ένα ασφαλές και βιώσιμο απόθεμα αίματος. Οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες, διαρκείς και συνεχόμενες, ενώ τα αποθέματα είναι μικρά και πρέπει να υπάρχει πάντα διαθέσιμο και ασφαλές αίμα. 20 λεπτά από το χρόνο μας, μπορεί να σώσουν μια ζωή. «Το μόνο εργοστάσιο που παράγει αίμα, είναι το ανθρώπινο σώμα. Το να δίνει κανείς αίμα, είναι ύψιστη ένδειξη πολιτισμού, προσφοράς και αλληλεγγύης και η ζωή κάποιου βασίζεται σε εσένα» τόνισε ο κ. Σιδερίδης. Στην Ελλάδα το αίμα χρησιμοποιείται κυρίως σε τροχαία ατυχήματα, μεταγγίσεις, στη μεσογειακή αναιμία και σε νοσηλείες καρκινοπαθών, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως το 75% του πληθυσμού, μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί αίμα, ενώ μόνο το 1,5% του πληθυσμού είναι αιμοδότες.
Ο κ. Σιδερίδης, επίσης στάθηκε στο ότι η εθελοντική αιμοδοσία, είναι πιο ασφαλής και πολύτιμη από την αιμοδοσία αντικατάστασης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι εθελοντές αιμοδότες αποτελούν την πιο ασφαλή κατηγορία αιμοδοτών, έναντι των δοτών αντικατάστασης, μειώνοντας τη πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών μέσω του αίματος από 7.5% σε 0.001%. Όταν κάποιος γίνει αιμοδότης, αλλάζει τις ζωές πολλών ανθρώπων. Κάθε δωρεά αίματος μπορεί να σώσει ή να βελτιώσει τις ζωές μέχρι και τριών ενηλίκων ή έξι παιδιών.
«Ο σύλλογος φροντίζει να μάθει ο κόσμος για το πως γίνεται η δωρεά μυελού των οστών (αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων)» τόνισε ο ίδιος. Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα , κυκλοφορούν στο περιφερικό αίμα, ενώ ανευρίσκονται και στο αίμα του ομφάλιου λώρου, το οποίο συλλέγεται μετά τον τοκετό. Μικρός αριθμός από τα κύτταρα αυτά έχουν την ικανότητα να αναγεννήσουν το αιμοποιητικό σύστημα και χρησιμοποιούνται συνήθως, σε λευχαιμικά παιδιά έως 40 κιλών.
Ο κάθε υγιής άντρας μπορεί να δώσει αίμα, μέχρι τέσσερις φορές το χρόνο, ενώ η γυναίκα έως τρείς. Το αίμα σαν όγκος, αναπληρώνεται γρήγορα, μέσα σε μια με δύο ημέρες, ενώ τα ιχνοστοιχεία αναπληρώνονται σε τρείς μήνες και στις γυναίκες σε τέσσερις μήνες. Όλοι οι υγιείς άνθρωποι, είναι εν δυνάμει, εθελοντές αιμοδότες.
Μια δράση την οποία θέλουν να ενισχύσουν, είναι η ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Ενώ είναι πολύ σημαντικές οι αιμοδοσίες που γίνονται στο Πανεπιστήμιο, όπου πραγματοποιούνται δύο με τέσσερις φορές το χρόνο, με τη συμμετοχή των φοιτητών να είναι ικανοποιητική. Ο κ. Σιδερίδης σημείωσε πως έχει βοηθήσει η συνεργασία τους με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία καλύπτει τα μεταφορικά έξοδα, όσων εθελοντών πρέπει να πάνε στο Παπανικολάου, για δωρεά αιμοπεταλίων.
Κάθε χρόνο ο σύλλογος διενεργεί τουλάχιστον 40 οργανωμένες αιμοδοσίες, σε συνεργασία με τα νοσοκομεία της περιοχής, ενώ καλύπτουν και μέρος των αναγκών για αιμοπετάλια στο Γ.Ν.Θ. Παπανικολάου. Το πρόγραμμα τους είναι αναρτημένο στο site τους www.seakozanis.gr , ενώ στη σελίδα τους στο facebook «Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης», μπορεί κάποιος να δει και βίντεο με τη διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών, αλλά και άλλων δράσεων.
Οφέλη αιμοδοσίας σε ατομικό επίπεδο
Τα οφέλη της αιμοδοσίας στον οργανισμό μας, είναι πολλά. Δίνοντας αίμα αποσιδηρώνεται ο οργανισμός, καθώς όπως έχουν δείξει έρευνες, τα αυξημένα επίπεδα σιδήρου, μπορεί να επιφέρουν περισσότερα προβλήματα, από την έλλειψή του και η αιμοδοσία βοηθά στην απελευθέρωση του περισσευούμενου σιδήρου από το αίμα. Οι αιμοδότες, θεωρητικά, βάσει ερευνών, έχουν 88% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακή προσβολή καθώς τα υψηλά επίπεδα σιδήρου στο σώμα θεωρούνται ως παράγοντας κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν πως η μείωση του σιδήρου στο αίμα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των χρόνιων φλεγμονών και πως προστατεύει από θρομβώσεις.
Επίσης όταν κάποιος είναι τακτικός αιμοδότης, κάνει συχνά εργαστηριακούς ελέγχους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει μια καλή εικόνα της υγείας του και να προλάβει τυχόν παθήσεις. Οι εθελοντές αιμοδότες έχουν προτεραιότητα σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη για αίμα. Ενώ τέλος, οι τακτικοί αιμοδότες έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς μειώνεται η πηκτικότητα του αίματός τους και υπάρχει καλύτερη ροή.
Βασικές προϋποθέσεις για αιμοδοσία
Ο κάθε υγιής άνθρωπος μπορεί να δώσει αίμα, αρκεί να είναι άνω των 50 κιλών, να είναι μεταξύ 18-60 ετών, να έχουν παρέλθει τουλάχιστον τέσσερις μήνες από όταν έχουν κάνει τατουάζ ή piercing και να μην έχουν κάνει πρόσφατα πολύπλοκη οδοντιατρική επέμβαση. Ενώ πριν την αιμοδοσία, θα πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να έχουν καταναλώσει αρκετά υγρά και να έχουν φάει ένα ελαφρύ γεύμα.
Τέλος, ο κ. Σιδερίδης τόνισε πως «όταν κάποιος προσφέρει εθελοντική εργασία, αισθάνεται όμορφα, πόσο μάλλον αν προσφέρει ζωή σε συνανθρώπους του».
Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr