3ο Σεμινάριο χορού και λαογραφίας 2019 στις 20-21 Απριλίου στη Βιβλιοθήκη Κοζάνης
Σάββατο Λαζάρου 20 και Κυριακή Βαΐων 21 Απριλίου 2019 στην Κοζάνη.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Κοζάνης «Η Κόζιανη»
Τόπος διεξαγωγής: Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης
ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ:
ΣΚΡΕΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (καθηγητής Φ. αγωγής-χοροδιδάσκαλος): Χοροί από την Ανατολίκή Ρωμυλία
ΚΟΡΝΑΡΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ (καθηγητής Φ Αγωγής-χοροδιδάσκαλος): Χοροί Κρήτης
ΖΙΩΓΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (χοροδιδάσκαλος-ερευνητής Λαογραφίας): χοροί του Έβρου.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ (καθηγήτρια Φ. Αγωγής-χοροδιδάσκαλος): Παρουσίαση του εθίμου των Λαζαρίνων στην Αιανή Κοζάνης
Το σεμινάριο περιλαμβάνει διδασκαλία χορών και τραγουδιών όπως προέκυψαν από έρευνες των εισηγητών, αναφορές σε πανηγύρια, έθιμα, δρώμενα, συγκριτικές παρουσιάσεις, προβολές.
Το Σάββατο του Λαζάρου το απόγευμα θα μεταφερθούμε στην Αιανή Κοζάνης και θα παρακολουθήσουμε ζωντανά το έθιμο των Λαζαρίνων από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό σύλλογο Αιανής «Η Πρόοδος». Συγκεκριμένα θα παρακολουθήσουμε το «Τσιντζιρό» (Τρανό χορό) και το «Κονάκι» και μετά θα μεταφερθούμε στο Πνευματικό κέντρο του χωριού όπου η κα Ευαγγελοπούλου με την βοήθεια των γυναικών του συλλόγου θα μας αναπτύξει όλα σχετικά με το έθιμο και θα μας δώσουν και έντυπο υλικό.
Επίσης έχει προγραμματιστεί και ξενάγηση στο νέο κτίριο της Δημοτικής βιβλιοθήκης Κοζάνης, η οποία χαρακτηρίζεται σαν μία από τις καλύτερες βιβλιοθήκης στην Ελλάδα.
Θα χορηγηθεί στους συμμετέχοντες φάκελος με τις εισηγήσεις, cd με τη μουσική κάθε περιοχής και βεβαίωση συμμετοχής.
Το Σάββατο το βράδυ θα υπάρχει γλέντι για όλο τον κόσμο.
Θα παίξουν οι μουσικοί:
Μούτσελος Νίκος (Βόλος): Κλαρίνο-Γκάϊντα
Χατζηανδρέας Σάκης (Σέρρες): Κορνέτα-Βιολί
Σιδηρόπουλος Νίκος (Κατερίνη): Λαούτο
Τσαγανός Ευάγγελος(Θες/νίκη): Κρουστά
Σαραντινός Βασίλης(Λάρισα): Τραγούδι
Οι εισήγηση των Κρητικών χορών θα γίνει συνοδεία ορχήστρας Κρητικής παραδοσιακής μουσικής, οι οποίοι θα παίξουν και το βράδυ στο γλέντι για όσους τους αρέσει η μουσική της Κρήτης.
Οι μουσικοί είναι:
Λιανουδάκης Μάνος (λύρα-τραγούδι)
Μελιόπουλος Αλέξης (λαούτο-μαντολίνο)
Γιακουμάκης Γιάννης (κιθάρα-τραγούδι)
Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα διαμονής σε ξενοδοχεία της περιοχής με προσιτές τιμές. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. 6948286427 (Τζουμερκιώτης Γρηγόρης),6946906815(Φτάκας Αθανάσιος),6973242779(Τράγιας Βασίλειος) και 6978901277 (Τσιρογάννης Ιωάννης).
E MAIL : kozianisillogos@gmail.com
Για εγγραφές συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:
Σας περιμένουμε όλους να γνωριστούμε από κοντά, να γνωρίσετε την Κοζανίτικη φιλοξενία, και να γευτείτε την ζεστασιά των ανθρώπων του συλλόγου Κόζιανη»
Καλή αντάμωση.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ
ΣΚΡΕΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
Σκρέκας Απόστολος (Ανατολική Ρωμυλία)
ΣΚΡΕΚΑΣ Απόστολος εκπαιδευτικός γυμναστής -υπεύθυνος χοροδιδάσκαλος:
-Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης.
-Πολιτιστικό Σωματείο Χοροστάτες.
-εργαστήρι παραδοσιακών χορών δασκάλων και νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης.
Δίδαξε και διδάσκει σε πολλά σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
Διοργανώνει στις αρχές καλοκαιριού σεμινάριο για έλληνες χοροδιδασκάλους και χορευτές
Δίδαξε για πέντε συνεχόμενες χρονιές παραδοσιακό χορό στο ΑΠΘ(ΤΕΦΑΑ ).
ΚΟΡΝΑΡΑΚΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
Ο Κορναράκης Ελευθέριος γεννήθηκε στην Κρήτη στο νομό Ηρακλείου και η καταγωγή του ιδίου και των γονιών του είναι από το χωριό Αμαριανό Πεδιάδος. Είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Δάσκαλος Παραδοσιακών χορών. Η ενασχόληση του με τον Παραδοσιακό χορό είναι συνεχής και διαρκής από το 1981 μέχρι σήμερα, είτε ως χορευτής είτε ως χοροδιδάσκαλος. Συμμετείχε σε επιστημονικά συνέδρια με ανακοινώσεις. Παρακολούθησε πολλά συνέδρια που διοργάνωσε η Διεθνή Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης ( Δ.Ο.Λ.Τ.),επιστημονική ανακοίνωση στο 14ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα του χορού της (Δ.Ο.Λ.Τ.) με θέμα: <<Κρητικός χορός-ιστορία και μύθος>>. Από το 1985 διδάσκει χορούς της Κρήτης μετά από έρευνα που έχει πραγματοποιήσει σε πολλά συνέδρια και σεμινάρια (Σιδηρόκαστρο , Σκοτίνα , Φλώρινα ,Βέροια, Καναδάς , Γαλλία , Γερμανία ,Νέα Υόρκη , Κύπρος ,Λέρος, Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου , Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης, Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας , Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών και Μελετών Ν. Σερρών(Κ.Λ.Ε.Μ.Σ), στη χορολογική συνάντηση που έγινε 3/2/2002 στην αίθουσα του Ε.Ο.Σ. Αχαρνών με θέμα : <<Η παραδοσιακή έκφραση των κρητικών χορών μέσα από τους άγραφους εθιμικούς κανόνες>>, κύριος εισηγητής το 2002 στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα με θέμα : < Η έκφραση των κρητικών χορών μέσα από τους άγραφους εθιμικούς κανόνες>> και σε πολλούς άλλους συλλόγους και φορείς. Συμμετείχε σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές με θέμα τον κρητικό παραδοσιακό χορό. Πραγματοποίησε με πρόσκληση του κύριου Χρήστου Θεολόγου, στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας , στην εκπομπή << Οι ψίθυροι της Αλισάχνης >> , συζήτηση γύρω από την ιστορία και την εξέλιξη της κρητικής λαϊκής παράδοσης ( αποτύπωση και διαμόρφωση χορευτικών σχημάτων και κινήσεων από το χθες μέχρι το σήμερα , χορευτές , μουσικοί , μουσική ). Ακόμα, συμμετείχε σε δίωρη ραδιοφωνική εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό της Πάτρας, που συνδυάστηκε με τριήμερο σεμινάριο με θέμα <<Οι άγραφοι εθιμικοί κανόνες στον κρητικό χορό>>. Το 2006 και το 2008 , συνδιοργάνωσε με το σύλλογο Κρητών Αργυρούπολης τις παραστάσεις με θέμα : <<Γνωστοί και Άγνωστοι χοροί της Κρήτης>> και <<Οι παραδοσιακοί δρόμοι της Κρητικής μουσικής>>.Είναι μέλος του συλλόγου Κρητών Αλίμου <<Ο Καζαντζάκης>> και πρόεδρος του χορευτικού λαογραφικού ομίλου <<Στησίχορος>> (www.stisihoros.com)
ΖΙΩΓΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο Γιώργος Ζιώγας γεννήθηκε στην Παταγή Ορεστιάδας το 1966, από πατέρα Σαρακατσάνο (με καταγωγή από την Δαδιά) και μητέρα καταγόμενη από την Παταγή. Σε νεαρή ηλικία η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στον Προβατώνα Σουφλίου, χωριό με προσφυγικό πληθυσμό από τα χωριά της Μακράς Γέφυρας καθώς και από χωριά της Βόρειας Θράκης. Η ενασχόλησή του με το χώρο του λαϊκού πολιτισμού ξεκίνησε από την εφηβεία του, η επαφή του όμως με την χορευτική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών στα τέλη της δεκαετίας του 1980 υπήρξε καταλυτική για τη διαμόρφωση της ερευνητικής και διδασκαλικής του ιδιοσυγκρασίας. Στα 25 και πλέον έτη της πορείας του ο Γιώργος Ζιώγας έχει καταφέρει μέσω της διδασκαλίας και των διαφόρων εκδόσεων που επιμελείται ο ίδιος ως επικεφαλής και χοροδιδάσκαλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών ‘’Ο Έβρος’’ να αναμορφώσει τον τρόπο προσέγγισης του θρακιώτικου λαϊκού πολιτισμού και να επαναπροσδιορίσει ουσιαστικά, με σεβασμό και σχεδόν με ακαδημαϊκή θεμελίωση ό, τι νοείται ως λαϊκό πολιτισμικό γίγνεσθαι. Παράλληλα με την προσωπική του δράση έχει πάρει μέρος σε πληθώρα συλλογικών ερευνητικών προγραμμάτων, όπως το ερευνητικό πρόγραμμα ‘’Θράκη’’ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (1995-2000), το επίσης ερευνητικό πρόγραμμα ‘’Μουσική και Μουσικοί της Θράκης’’ , που εκπονήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης κ.ά. Τέλος συμμετείχε είτε ως ερμηνευτής είτε ως επιμελητής στις παρακάτω δισκογραφικές δουλειές: το 2002 στο ‘’Ψες ειδιά στο όνειρό μου’’ σε παραγωγή του ΕΛΚΕΛΑΜ, το 2008 στο δίσκο ‘’Μην κρύβεις το χθες’’ , το 2011 στο δίσκο ‘’Για μια λάλησι για δυο λάλησι’’ και το 2013 στο δίσκο ‘’Δεν χορεύεται’’, όλοι σε παραγωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών ‘’Ο Έβρος’’
ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
Η Ευαγγελοπουλου Ιωάννα Αλεξάνδρα έχει γεννηθεί στον Βόλο και κατοικεί στην Αιανή Κοζάνης.
Το 2011 αποφοίτησε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Κομοτηνής.
Είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής με ειδικότητα παραδοσιακών χορών.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια με θέμα τους παραδοσιακούς χορούς και σε χορευτικές ομάδες συλλόγων.
Έχει διδάξει στον Μορφωτικό Σύλλογο Κερασιάς «Ελιμειακό» και στον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Αιανής «Η Πρόοδος» όπου βρίσκεται έως σήμερα.