Θέμης Μουμουλίδης: “Ως κυβέρνηση κληθήκαμε να απολογηθούμε για παθογένειες των 200 χρόνων του νεοελληνικού κράτους».
Συνέντευξη του Θέμη Μουμουλίδη στην εκπομπή ALPHA ΡΕΠΟΡΤΑΖ και στους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Σπύρο Λάμπρου την Παρασκευή 15 /3/2019
Για την Συνταγματική αναθεώρηση και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
ΡΑΝΙΑ ΤΖΙΜΑ: Το καλό νέο από την χθεσινή ψηφοφορία είναι ότι αποσυνδέεται πλέον η πτώση των κυβερνήσεων από τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι για την επόμενη κυβέρνηση- και αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις -μιλάμε πιθανώς για μία κυβέρνηση της ΝΔ που θα έχει μια καθαρή τετραετία μπροστά της, χωρίς συνταγματικά εμπόδια
ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ: Nομίζω ότι έτσι πρέπει να λειτουργήσει πλέον η Ελλάδα. Οι συνταγματικές θητείες πρέπει να ολοκληρώνονται. Το Σύνταγμα πρέπει να το δούμε εκ βαθέων και επί της ουσίας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μία χώρα που έχει μείνει πίσω σε ό,τι αφορά τη σύγχρονη διακυβέρνηση.
ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: Eσείς ως ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλευτήκατε μία τέτοια κατάσταση και βγήκατε μπροστά και ξέρετε κάποιοι λένε ότι αν είχατε αφήσει τον κ. Σαμαρά να ολοκληρώσει αυτό που ήθελε, ίσως να ανεβαίνατε μετά και να είχατε πολύ καλύτερο έδαφος
ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ: Ζούμε σε μία χώρα που κάποιοι λένε και κάποιοι υποθέτουν… είναι καιρός η πολιτική να επανέλθει επί της ουσίας στο προσκήνιο και εγώ υπερασπίζομαι αυτή την άποψη. Θεωρώ ότι το Σύνταγμα έχει σοβαρά προβλήματα, χρειάζεται εκσυγχρονισμό, και αυτό είναι υπόθεση του συνόλου του πολιτικού κόσμου, δεν αφορά μόνο το ΣΥΡΙΖΑ.
Νομίζω ότι όλοι πολίτες και πολιτικοί καταλαβαίνουμε την ανάγκη να αφήσουμε τη χώρα να λειτουργήσει, πέρα από σκοπιμότητες και μικροπολιτικές πρακτικές. Να ξεπεράσουμε παθογένειες. Η χώρα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και οφείλει να κερδίσει το στοίχημα των μεγάλων δομικών αλλαγών.
Σχετικά με την επανεκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ: Είμαστε και υπέρ των διευρύνσεων αλλά και υπέρ της συνέχειας. Ο κ. Παυλόπουλος νομίζω ότι αποτελεί μια φυσική προέκταση της σημερινής πραγματικότητας. Το θέμα δεν πρέπει να τίθεται ως πρόβλημα «περί αριστερού ή δεξιού Προέδρου,» μη το συγχέετε, είναι θέμα συνέχειας. Ο κ. Παυλόπουλος δικαιούται μία δεύτερη θητεία, νομίζω ότι έχει προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στην χώρα, είναι ο άνθρωπος που έκανε σημαντικές υπερβάσεις, κάτι που είδαμε για πρώτη φορά συστηματικά από Έλληνα Προέδρο και επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος τουλάχιστον από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί θέμα αλλαγής Προέδρου. Εκτιμώ ότι αυτή είναι και μία εξαιρετική πολιτική δέσμευση σταθερότητας.
ΡΑΝΙΑ ΤΖΙΜΑ: Ο κύριος Παπανδρέου είπε ότι μετά τις εκλογές οι χώροι θα πρέπει να συνομιλήσουν…
ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: … Αυτό είναι χτύπημα για την κυρία Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ;
ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ: Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα θα είναι σημαντικές και καθοριστικές. Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Δεν ξέρω τι σκέφτεται ο κύριος Παπανδρέου, νομίζω όμως ότι είναι ένας άνθρωπος που βλέπει σοβαρά την διεύρυνση, τη δημιουργία ενός μετώπου το οποίο είναι κυρίως μέτωπο κατά του νεοφιλελευθερισμού και μέτωπο κατά της ακροδεξιάς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η χώρα χρειάζεται δομικές αλλαγές, δεν χρειάζεται απλά αλλαγές. Εμείς ως κυβέρνηση κληθήκαμε να απολογηθούμε για παθογένειες των 200 χρόνων του νεοελληνικού κράτους. Αναμετρηθήκαμε με αντιλήψεις καθεστωτικές και εκτιμώ πως καταφέραμε σημαντικό και μοναδικό έργο.
Τολμήσαμε αλλαγές που καθυστερούσαν χρόνια. Δημιουργούμε σταθερά ένα ευαίσθητο κοινωνικό κράτος. Από εκεί και πέρα χαίρομαι που και η ΝΔ καταλαβαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές εκ βαθέων.
Το σημαντικότερο όμως είναι πως πρέπει να δοθεί μια κορυφαία μάχη στο ευρωπαϊκό πρόσημο ης ﷽﷽﷽﷽﷽﷽ πολιτικοδιες τ Κ.Α ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΑΛΙΑΣ | ΔΑΝΑΗ ΜΠΑΡΚΑ | της πολιτικής των κομμάτων και νομίζω ότι εκεί θα κριθεί και η επόμενη μέρα της Ευρώπης.
Οι πολιτικές αυτές δεν μπορεί παρά να έχουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο των πολιτικών επιλογών.