Ν. Λυσσαρίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης: Να εκμεταλλευτεί η Δυτική Μακεδονία τα ορυκτά της πετρώματα
Να εκμεταλλευτεί η Δυτική Μακεδονία τα ορυκτά της πετρώματα, ειδικά τώρα που ο λιγνίτης δέχεται πόλεμο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε στο kozani.tv ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Νίκος Λυσσαρίδης που δημοσίευσε το σχέδιο που υπάρχει για την εξόρυξη νικελίου στην περιοχή του Βερμίου, από τα Κομνηνά έως την Έδεσσα.
Σύμφωνα με τον κ. Λυσσαρίδη, η συγκεκριμένη περιοχή είναι πλούσια σε νικέλιο, όπως έχουν δείξει μελέτες του ΙΓΜΕ και υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρήσεις να εγκατασταθούν και να ξεκινήσουν εξορυκτική δραστηριότητα.
«Ο λατερίτης έχει περιεκτικότητα σε νικέλιο 0,7% στην περιοχή και σε όλη την Ελλάδα είναι περίπου 1 -1,2 %. Το καλύτερο κοίτασμα λατερίτη έχει η Ιεροπηγή και το εκμεταλλεύεται η ΛΑΡΚΟ που βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση» λέει ο κ. Λυσσαρίδης.
Αιτία της δυσχερούς κατάστασης της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη είναι η διαδικασία επεξεργασίας του κοιτάσματα, η λεγόμενη πυρομεταλλουργική που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα.
Αντίθετα η προτεινόμενη να εφαρμοστεί υδρομεταλλουργική μέθοδος «δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές ρύπων». Πρόκειται για μέθοδο που το ΙΓΜΕ έχει εφαρμόσει πιλοτικά από το 2006.
«Ήδη έχουν γίνει συζητήσεις με μεγάλες επιχειρήσεις που ασχολούνται και θέλουν να έρθουν να επενδύσουν» αναφέρει ο κ. Λυσσαρίδης, ανακοινώνοντας ότι αμέσως μετά τα Χριστούγεννα θα γίνουν οι σχετικές επαφές.
Ο κ. Λυσσαρίδης προσθέτει μάλιστα πως λόγω της απολιγνιτοποίησης είναι ευκαιρία να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες υπολογίζονται σε 500-1000 μόνιμες, όταν οι επιχειρήσεις αυτές θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη.
Μαζί με την επεξεργασία του νικελίου προβλέπεται και αυτή του κοβαλτίου που θα έχει τεράστια ζήτηση τα επόμενα χρόνια καθώς χρησιμοποιείται στις μπαταρίες.
Σωκράτης Μουτίδης