Δ. Μακεδονία: Το 2021 τα πρώτα χρήματα στο Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης
Μόλις οριστικοποιηθεί και εγκριθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2021-2027 εντός του 2020- και γι’ αυτό τον λόγο ασκείτε πίεση στα κράτη μέλη- θα ενεργοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Δίκαιου Μετάβασης για την διαχείριση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που δημιουργούνται από την απολιγνιτοποίηση σε τοπικές κοινωνίες των κρατών μελών. Χρονικά αυτό, όπως τόνισε απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιοχάνες Χαν, προσδιορίζεται όχι νωρίτερα από το 2021.
Για να εκταμιευθούν όμως τα σχετικά κονδύλια συμπλήρωσε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το Στρατηγικό Περιφερειακό Σχέδιο Μετάβασης, όπου θα περιγράφονται η υφιστάμενη και επείγουσα κατάσταση, οι προτεραιότητες και ο σχεδιασμός, η σοβαρότητα των προβλημάτων και οι πιθανές επενδύσεις που θα γίνουν στην ενεργειακή περιφέρεια υπό μετάβαση.
Η απελευθέρωση των κονδυλίων εναπόκειται στην ταχύτητα με την οποία θα δράσουν τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες συμπλήρωσε σε απάντηση του ο επίτροπος Οικονομίας, Πάουλο Τζεντιλιόνι σημειώνοντας πως η διαχείριση και προώθηση του σχεδίου μετάβασης θα γίνει σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή κομισιόν, ώστε να μετουσιωθεί άμεσα στην πράξη.
Για την γρηγορότερη δυνατή διεκπεραίωση των στρατηγικών περιφερειακών σχεδίων μετάβασης θα δοθεί πάντως και σχετική τεχνική βοήθεια από την πλευρά της ΕΕ επεσήμανε η επίτροπος μεταρρυθμίσεων Ελίσα Φερέιρα απαντώντας στην ίδια ερώτηση.
Μήνυμα προς τη Δυτική Μακεδονία και τους ανθρακωρύχους εκεί, όπως και στην Ισπανία, την Πολωνία καθώς και σε εκείνους που εξαρτώνται από άλλες πηγές ενέργειας στην Ιρλανδία, ότι θα στηριχτούν από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που θεσπίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας έστειλε στην εναρκτήρια ομιλία του για το θέμα σήμερα στο Στρασβούργο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος παρουσίασε την φιλοσοφία και τα κονδύλια του ταμείου δίκαιης μετάβασης που θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες.
Το ταμείο, όπως ανακοίνωσε, ο κ. Τίμερμανς θα περιλαμβάνει 100 δισεκατομμύρια ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί με 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό σε βάθος επταετίας. Για κάθε ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα συνεισφέρουν χρηματικά ποσά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, καθώς και να παρέχουν και πρόσθετους εθνικούς πόρους. Συνδυαστικά, με τον τρόπο αυτό θα παρασχεθεί χρηματοδότηση ύψους μεταξύ 30 και 50 δισ. ευρώ, η οποία θα κινητοποιήσει ακόμη περισσότερες επενδύσεις.
«Ξέρουμε ότι είναι πολλά τα προβλήματα», παραδέχτηκε ο κ. Τίμερμανς, «αλλά πιστεύουμε ότι η προοπτική για ένα πιο καθαρό μέλλον πρέπει να καταστεί ευπρόσδεκτη, με τον δρόμο όμως να είναι δύσκολος».
Από την πλευρά του ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία καταδεικνύει την φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να γίνει μέχρι το 2050 ανεξάρτητη από τον άνθρακα κάτι που οφείλει στους πολίτες και τις επόμενες γενιές.
Η πράσινη Συμφωνία θα κινητοποιήσει, όπως είπε, ένα τρισεκατομμύριο ευρώ βιώσιμων επενδύσεων την επόμενη δεκαετία, ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσφέρει τα μισά από αυτό το ποσά και θα χρησιμοποιηθούν και θα μοχλευτούν κεφάλαια ύψους 279 εκατομμύρια ευρώ από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με περιβαλλοντικές επενδύσεις για τις οποίες θα υπάρχει και εθνική συγχρηματοδότηση.
Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα περάσει σε ποσοστό από το 25% στο 50% μέχρι το 2025. Επιπλέον θα επιτραπεί στις ιδιωτικές και κρατικές αρχές να επενδύσουν βιώσιμα με συγκεκριμένους κανόνες και κίνητρα, ενώ οι εθνικές διοικήσεις θα λάβουν βοήθεια εμπειρογνωμόνων για τα σχέδια βιώσιμων επενδύσεων μέσω της ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να πετύχουν τους στόχους τους.
ΕΡΤ – Στρασβούργο: Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης