Διαμαρτυρίες των ορειβατών για την καταστροφή του φυσικού τοπίου κατά την εγκατάσταση αιολικών πάρκων- Φωτογραφίες από την κορυφογραμμή του Ασκίου
Ολοένα και αυξάνονται τα αιολικά πάρκα στα ελληνικά βουνά. Η διαδικασία της εγκατάσταση τους όμως δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στο φυσικό τοπίο, όπως καταγγέλλεται από ορειβατικά σωματεία. Ενδεικτική η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στο όρος Άσκιο, όπου στην κορυφογραμμή και σε υψόμετρο 2.100 μέτρων, έχουν εγκατασταθεί τον τελευταίο χρόνο ανεμογεννήτριες, με τις παράλληλες εργασίες (π.χ. διανοίξεις δρόμων) να έχουν αλλοιώσει το φυσικό τοπίο (φωτογραφίες).
Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτήσεις για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, υπάρχουν για το Μπούρινο, τα Πιέρια, τη Βέλλια ενώ έχουν ήδη εγκατασταθεί στο Βέρμιο.
Σε ανακοίνωση της η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης, αναφέρει πως «δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη όλων των Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) οι οποίες συμβάλουν με την παραγωγή καθαρής ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι όμως δυνατόν να μην αντιδράσουμε και να μην διαμαρτυρηθούμε όταν στη διαδικασία κατασκευής αυτών των εγκαταστάσεων (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες κλπ.) το αποτέλεσμα είναι εν τέλει λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας» βλάπτοντας αισθητικά και ουσιαστικά τις ορεινές περιοχές της πατρίδας μας και τον εναλλακτικό τουρισμό. Η συνεχιζόμενη χωροθέτηση αιολικών πάρκων βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης των ορεινών περιοχών και καταδικάζει σε σταδιακή ένδεια τους κατοίκους τους, επιδρά αρνητικά στη χλωρίδα, στην πανίδα και τους υπαίθριους χώρους όπου ασκούμε και τις δραστηριότητες των αθλημάτων βουνού».
Η Ε.Ο.Ο.Α. ζητά:
• Την μη χωροθέτηση Α.Π.Ε σε περιοχές Εθνικών Δρυμών, Natura 2000, Γεωπάρκων, περιοχών Ramsar και πάσης φύσεως προστατευόμενων περιοχών και κυρίως ορεινών περιοχών.
• Το μέγιστο υψομετρικό όριο εγκατάστασης ανεμογεννητριών να μην υπερβαίνει τα 1200μ υψόμετρο. Επικαλούμαστε το παράδειγμα των Ευρωπαϊκών χωρών που επενδύουν στον ορεινό τουρισμό όπου υπάρχουν υψομετρικά όρια.
• Την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών από ανεξάρτητους φορείς μη ελεγχόμενους από τις ανάδοχες εταιρίες
• Την διασφάλιση της απαραίτητης συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών, με δημόσια διαβούλευση.
• Την απόσυρση των εν αχρηστία ανεμογεννητριών (παλαιών) από τα ήδη εγκατεστημένα αιολικά πάρκα και την υποχρέωση των εταιριών για την αποκατάσταση του ορεινού πεδίου.
Φωτογραφίες από την κορυφογραμμή του Ασκίου (πηγή ΕΟΣ Κοζάνης)