Σύσκεψη φορέων για την αποτροπή της απολιγνιτοποίησης
Ανοιχτή σύσκεψη φορέων με θέμα την αποτροπή της απολιγνιτοποίησης έγινε με πρωτοβουλία των επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τη βασική εισήγηση του θέματος έκανε η επικεφαλής της «Ελπίδας» Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα τα χρόνια που θα έρθουν για την περιοχή.
«Όντως οι μάσκες έπεσαν, αλλά από αυτούς που εδώ και δύο μήνες δεν έκαναν τίποτα για την απολιγνιτοποίηση» είπε η κ. Ζεμπιλιάδου, προσθέτοντας ότι «η αλήθεια είναι ότι κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία, γιατί ο τόπος μας είναι μπροστά στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ποτέ χώρα σε περίοδο ειρήνης, χάνοντας το 50% του ΑΕΠ της».
Η κ. Ζεμπιλιάδου επισήμανε ότι ο χρόνος δεν φτάνει και τόνισε ότι δεν λήφθηκαν υπόψη σημαντικές παράμετροι για την κατανομή του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Ανέφερε, δε, ότι τα χρήματα που τελικά θα δοθούν σε όλες τις περιφέρειες μέχρι το 2030, θα είναι πολύ λίγα.
Η κ. Ζεμπιλιάδου είπε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη, διαφορετικά από τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ.
Στις προτάσεις που θα κατατεθούν, όπως ανέφερε, ξεχωριστό ρόλο έχουν οι τηλεθερμάνσεις, αλλά και οι μετεγκαταστάσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Καρυπίδης είπε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο «για να μην πέσει ταφόπλακα στην περιοχή», ενώ σε ότι αφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο που δεν έγινε, ανέφερε ότι «θα γίνει προσφυγή στην Αποκεντρωμένη, ώστε το όργανο να λειτουργεί απρόσκοπτα και να κινητοποιεί όλους τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, διότι όταν υπάρχει ένα τέτοιο μείζον θέμα είναι απαραίτητη η συστράτευση».
Όπως επισήμανε ο πρώην Περιφερειάρχης «η ουσία είναι ότι έχουμε μπροστά μας μια κυβερνητική απόφαση που «νεκρώνει» την περιοχή μας. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, καμία πρόταση. Εκ του προχείρου έγινε η διαδικασία της ημερίδας».
Στάθηκε στο χρονοδιάγραμμα, που, όπως, είπε «δεν βγαίνει», καθώς μια μετάβαση απαιτεί πάνω από 30 χρόνια και πρόσθεσε ότι «με τη σημερινή διαδικασία θέλουμε να ενεργοποιήσουμε πολίτες και φορείς. Να ενεργοποιήσουμε όλοι τα αντανακλαστικά μας».
Τέλος, άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική, τονίζοντας ότι «υπάρχει μια απόφαση έωλη, καταλήγοντας «εύχομαι ο κ. Περιφερειάρχης να αναλογιστεί το αδιέξοδο, στο οποίο προσπαθεί να μας φέρει η κυβέρνηση. Η συζήτηση που αφορά εμάς να είναι ομόφωνη και ενωμένοι με μια φωνή να πορευτούμε».
Ο Στέφανος Πράσσος απο την ΑΡΣΥ ανέφερε πως «απ’ ότι φαίνεται η ερήμωση και η καταστροφή της περιοχής, των εργαζομένων, της ΔΕΗ συνεχίζεται. Καθημερινά υπάρχουν εξελίξεις. Η αντίδραση είναι αναντίστοιχη. Οι αγώνες είναι μεμονωμένοι, αποκομμένοι και αναποτελεσματικοί. Ο Περιφερειάρχης θέλει να το περάσει αυτό ανώδυνα. Η κοινωνία πρέπει να κάνει μεγάλους αγώνες απέναντι σε τεράστια συμφέροντα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού». Κατέληξε δε τονίζοντας ότι «είμαστε εδώ για να πάμε σε συγκλήσεις με κοινή δράση».
Σε τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς επανέλαβε την πρόταση του για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, «που είναι ώρα να δείξει με πράξεις πόσο αγαπάει τη Δυτική Μακεδονία», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ αναφέρθηκε στη χρήση του δικαιώματος των τοπικών δημοψηφισμάτων για να εκφράσει η περιοχή τη βούλησή της.
Τοποθετήσεις έγιναν μεταξύ άλλων από το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Ρήγα, την βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα, τον πρόεδρο του «Σπάρτακου» Μόσχο Μόσχου κ.α.