Στη Βουλή συζητήθηκε το θέμα της απολιγνιτοποίησης
Στη Βουλή βρέθηκε το θέμα της απολιγνιτοποίησης, μετά από επίκαιρη επερώτηση 61 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Καταστροφική και ανέφικτη η μετάβαση που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας».
Στην επερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν τα κεντρικά προβλήματα που δημιουργεί η εν λόγω εξαγγελία χωρίς κανένα σχεδιασμό, τόσο σε σχέση με την επάρκεια του ενεργειακού συστήματος της χώρας, όσο και με τη βίαιη διάρρηξη της οικονομικής και κοινωνικής βάσης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, περιοχών που σηκώνουν, εδώ και δεκαετίες το βάρος της ηλεκτροδότησης της Ελλάδας.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης τα «ξίφη» τους διασταύρωσαν ο Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.
Κ. Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε σχέδιο για το λιγνίτη
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε σχέδιο για τον λιγνίτη, ενώ οι βουλευτές του σήμερα δεν συμφωνούν για το εάν είναι υπέρ ή κατά της απολιγνιτοποίησης ή για το εάν πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα ή πιο αργά», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης.
«Όσο για τη στάση σας στον λιγνίτη «χάνεται η μπάλα» είπε ο κ. Χατζηδάκης σε άλλο σημείο της ομιλίας του, σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με κάποιους επερωτώντες, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Π. Κόκκαλης κατέθεσε ερώτηση στην Επιτροπή, τασσόμενος με το ταχύτερο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, που η λειτουργία τους βάζει τη ΔΕΗ μέσα κατά 596 εκατ. το 2019.
«Μας επικρίνετε ότι δεν έχουμε εμείς σχέδιο όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για την απολιγνιτοποίηση στην ΓΣ του ΟΗΕ» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.
Αναφερόμενος στη χρήση λιγνίτη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Υπουργός είπε ότι στο Βέλγιο από το 2016 έχει σταματήσει η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, στην Αυστρία ολοκληρώνεται η απολιγνιτοποίηση εντός του 2020, στη Γαλλία και Σουηδία έως το 2022, σε Ιρλανδία και Ιταλία το 2025, σε Φιλανδία και Ολλανδία το 2029, στην Πορτογαλία το 2030 ενώ η Ισπανία συζητάει έως το 2025. Εμείς πάμε για το 2028 είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Κληθείς από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πει τι γίνεται στη Γερμανία ανέφερε ότι «προς το παρόν είναι στο 2038, με την RWE που πετάει, χωρίς να έχει στην καμπούρα της τα βάρη που αφήσατε τη ΔΕΗ εσείς [..] Μην τρίβεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη».
Για το κυβερνητικό σχέδιο είπε ότι έχει κατατεθεί στο ΕΣΕΚ και προβλέπει διπλασιασμό μεριδίου των ΑΕΠ έως το 2030, οι οποίες θα φτάσουν στο 35%, και στην ηλεκτροπαραγωγή θα φτάσουν στο 60%. Επίσης, είπε, ότι έχει δημιουργηθεί τόσο μια διϋπουργική επιτροπή όσο και μια ειδική επιτροπή υπό τον κ. Μουσουρούλη, που ξέρει τα ενεργειακά και τα επενδυτικά. «Η επιτροπή θα καταλήξει σε ένα σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και σας καλώ, όταν καταλήξετε μεταξύ σας, να ακούσω συγκεκριμένες προτάσεις και να τις κουβεντιάσουμε» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο Υπουργός μίλησε επίσης και για τα 12 μέτρα άμεσης δράσης που παρουσίασε η κυβέρνηση στην Κοζάνη, μεταξύ των οποίων ένα πακέτο πόρων περί τα 4 δισ. ευρώ, όταν το προϋπάρχον ήταν στα 500 εκατ., η δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, που δημιουργεί 300 θέσεις εργασίας, η αποκατάσταση των ορυχείων, ενώ – όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης – υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τις περιοχές αυτές για σκοπούς γεωργίας, βιομηχανίας και υπηρεσιών.
Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άφησε κανένα σχέδιο, ενώ «οι διακηρύξεις σας περί πράσινης ανάπτυξης είναι πουκάμισο αδειανό».
Φάμελλος: Πρόχειρη η εξαγγελία της κυβέρνησης
Πρόχειρη χαρακτήρισε την εξαγγελία της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση της χώρας ο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Περιβάλλοντος του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος. Μίλησε για σχέδιο της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών υποδομών της χώρας με τη δημιουργία ιδιωτικών μονάδων ορυκτού φυσικού αερίου αντί για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
«Σήμερα συζητάμε για ένα «κομφετί» ρουσφετιών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν πρόκειται καν για «παζλ» γιατί δεν κουμπώνουν τα άρθρα, αλλά, «κομφετί» καθώς τα άρθρα είναι ατάκτως ερριμμένα. Η ΝΔ αποκρύπτει ακόμη ότι πολλά άρθρα δεν είναι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις. Πού όμως στοχεύει η ΝΔ με το νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Στόχος τους είναι να αποδομήσουν το θεσμό των αναπτυξιακών εταιρειών και να σαρώσουν την ιδιωτική αγορά μελετών και κατασκευών. Η κυβέρνηση, σήμερα, μετατρέπει τις αναπτυξιακές εταιρείες σε μαγαζιά μελετών, μαγαζιά έργων, εις βάρος και του ιδιωτικού τομέα, για να δουλέψουν ως παραμάγαζα της θεσμικής και οργανωμένης τεχνικής αγοράς. Ένα «σουπερμάρκετ» που θα τροφοδοτεί τα δεξιά ρουσφέτια. Οι δεξιοί μελετητές θα παίρνουν υπεργολαβίες από τις αναπτυξιακές, οι δεξιοί κατασκευαστές τα έργα και οι προσλήψεις θα γίνονται με ρουσφέτι και για δικούς σας εργαζόμενους», τόνισε ο Σ. Φάμελλος,
Επίσης, ανέφερε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα το 2018 που στήριξε και ξεκίνησε τη χρηματοδότηση δράσεων για τη δίκαιη μετάβαση, ακριβώς επειδή η λιγνιτική δραστηριότητα στις περιοχές μειωνόταν και επρόκειτο να μειωθεί περαιτέρω, και να υπάρξουν λύσεις.
Δραγασάκης: Ειδικές Προγραμματικές Συμφωνίες Δίκαιης Μετάβασης για τις πληττόμενες περιφέρειες
Από την πλευρά ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι Προγραμματικές Συμφωνίες Δίκαιης Μετάβασης για τις Περιφέρειες που πλήττονται και θα προβλέπουν μέτρα, πόρους & πολιτικές μέσω των οποίων θα διασφαλίζεται η διατήρηση ή και αύξηση της απασχόλησης.
«Οι Συμφωνίες θα έχουν τη μορφή συγκεκριμένων ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης και θα είναι προϊόν συμμετοχικού σχεδιασμού και ουσιαστικού διαλόγου με την Αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις, τα συνδικάτα, τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, άλλους κοινωνικούς και πολιτισμικούς φορείς. Οι φορείς που θα συμμετέχουν στη Συμφωνία θα συγκροτούν ένα μόνιμο φόρουμ το οποίο θα έχει την ευθύνη για την υλοποίηση της Συμφωνίας, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων την περιοδική επικαιροποίησή τους και την υιοθέτηση νέων μέτρων εφόσον απαιτηθούν» είπε ο κ. Δραγασάκης.
Σε ό,τι αφορά το οικολογικό σχέδιο, ο κ. Δραγασάκης κάλεσε τους εμπλεκόμενους να μην περιμένουν παθητικά τον οδικό χάρτη της παγκόσμιας τράπεζας. «Αυτό που θα ετοιμαστεί ασφαλώς θα είναι χρήσιμο αλλά δεν θα καλύπτει τις ανάγκες. Θα είναι γενικό. Επίσης δεν θα απαντήσει στα πολιτικά ερωτήματα ως προς το χρόνο κλεισίματος των μονάδων ή το ενεργειακό μείγμα που θα αντικαταστήσει το λιγνίτη. Πρέπει λοιπόν παράλληλα με το έργο της Παγκόσμιας Τράπεζας να ετοιμάζετε το δικό μας σχέδιο μαζί με τους τοπικούς φορείς» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στους πόρους ο κ. Δραγασάκης επισήμανε την ανάγκη άμεσης ίδρυσης παραρτημάτων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ένα στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη και ένα στην Τρίπολη. «Δώστε εντολή να σχεδιαστούν από τώρα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση με χαμηλά επιτόκια και ευέλικτες δράσεις που συμβάλλουν στο μετασχηματισμό οικονομικών δομών επιχειρήσεων» κατέληξε.
Καλλιόπη Βέττα: Γιατί δεν έγινε master plan
Η βουλεύτρια Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα, στην ομιλία της, αναφέρθηκε αρχικά στην έλλειψη αναλογιστικής μελέτης για την σκοπιμότητα της απολιγνιτοποίησης. «Θα ήθελα, αρχικά, να μας ενημερώσετε γιατί δεν καταθέσατε μια αναλογιστική μελέτη, ένα master plan. Η κυβέρνηση επαίρεται για το επιτελικό κράτος, δεν θα έπρεπε, μια τέτοια τεχνοκρατική κυβέρνηση, να μας καταθέσει μια μελέτη σκοπιμότητας πριν την ανακοίνωση, μια μελέτη επιπτώσεων που να τεκμηριώνει την ανάγκη να υλοποιηθεί με τέτοιο τρόπο η απολιγνιτοποίηση σε μια περιοχή η οποία βασίζει το ΑΕΠ της σε ποσοστό περίπου 40-45% στην συγκεκριμένη δραστηριότητα;».
Στη συνέχεια,έκανε λόγο για το ζήτημα της αποκατάστασης των εδαφών, ενώ κλείνοντας, αναφέρθηκε και στο θέμα της μετεγκατάστασης των οικισμών