Τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για την απολιγνιτοποίηση
Συνεδρίασε το Σάββατο 23 Μάη με τηλεδιάσκεψη η διευρυμένη Νομαρχιακή Επιτροπή Ανασυγκρότησης ΠΕ Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή του Πάνου Σκουρλέτη Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Επικρατείας, του Σωκράτη Φάμελλου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, του πρώην Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη και του πρώην Προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη.
Η κλειστή αυτή διαδικασία που ξεπέρασε σε διάρκεια τις 4 ώρες συζήτησε τα προβλήματα από τη βίαιη και επικίνδυνη όπως εξελίσσεται απολιγνιτοποίηση και το μέλλον της περιοχής.
Στην εισήγησή του ο συντονιστής της ΝΕΑ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης Κώστας Πασσαλίδης, παρουσίασε τις θέσεις της ΝΕ Κοζάνης που έχουν διαμορφωθεί από καιρό και ενημέρωσε κεντρικά το κόμμα γι’ αυτές και θα ήταν αντικείμενο – σύμφωνα με τον προ πανδημίας προγραμματισμό – παρουσίασης και συζήτησης με τους φορείς και την κοινωνία, σε πλατιά εκδήλωση με τη συμμετοχή και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ευχαρίστησε τα κεντρικά στελέχη του κόμματος για τη συμμετοχή τους και προσδιόρισε τα επόμενα βήματα που είναι: επικαιροποίηση των θέσεων της ΝΕ με βάση τις εξελίξεις, συζήτηση τους με την ΕΠΕΚΕ και τις επιτροπές της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, εκδήλωση, αν δεν έχουν αρθεί οι περιορισμοί των συναθροίσεων, με τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, των αυτοδιοικητικών της περιοχής και φορέων της περιοχής με ζωντανή αναμετάδοση από ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η βουλευτής της ΠΕ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα στην εισήγησή της επεσήμανε πως η συζήτηση γίνεται σε κομβικό σημείο αφού το σχέδιο της κυβέρνησης για τη βίαιη και άδικη απολιγνιτοποίηση είναι άλμα στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο. Η αγωνία της κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας μεγαλώνει μιας και το μέλλον της περιοχής προβλέπεται ζοφερό, με χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, αβέβαιο τοπίο για τις τηλεθερμάνσεις, αποκαταστάσεις εδαφών, μετεγκαταστάσεις χωριών κλπ. Επίσης έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για μια δίκαιη μετάβαση που θα συμπεριλαμβάνει πλήρη και ολιστική στήριξη των περιοχών και των κατοίκων ενώ θα εξασφαλίζει ένα πλαίσιο για να είναι η χώρα μας: περιβαλλοντικά ασφαλής, ενεργειακά αυτόνομη, κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη.
Ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, αναφέρθηκε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, την πορεία της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, την πορεία προς το Συνέδριο και τον τρόπο που θα πρέπει να γίνει η επεξεργασία των θέσεων για την ενέργεια στη διαδικασία αυτή. Ο ρόλος του κόμματος είναι να διαμορφώσει μια κεντρική εκφώνηση για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, βλέποντας πως ιεραρχούνται και μέσα σε πιο χρονοδιάγραμμα εντάσσονται οι δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν. Σήμερα τόνισε εξαγγέλονται πράγματα χωρίς χρονοδιάγραμμα, δεν έχουμε ένα ολοκληρωμένο Master Plan. Η επιλογή της επίσπευσης της απολιγνιτοποίησης χωρίς προϋποθέσεις έγινε για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Ζητούμενο είναι να δώσουμε περιεχόμενο στο σχέδιο και να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Το σχέδιο μας για την ενέργεια θα πρέπει να περιέχει στόχους που θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε αν εμείς ήμασταν στην κυβέρνηση. Η συζήτηση που γίνεται πρέπει να μορφοποιήσει προτάσεις που εξασφαλίζουν μια μετάβαση φιλική περιβαλλοντικά, δίκαιη κοινωνικά, που δεν θα οδηγήσει σε ξαφνικό θάνατο χιλιάδες οικογένειες στην περιοχή.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτησή του τόνισε ότι «χωρίς ισχυρό πράσινο πρόγραμμα μια χώρα δε μπορεί ούτε αναπτυξιακά βιώσιμη, ούτε κοινωνικά δίκαιη να είναι» και με τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο του 2019 ότι «η Ευρώπη που θέλουμε και χρειαζόμαστε πρέπει να επενδύσει στην κλιματική ουδετερότητα και να δημιουργήσει πολιτικές και εργαλεία για αποδέσμευση από τον άνθρακα και για πολιτικές και εργαλεία για δίκαιο επιμερισμό των βαρών, ώστε να εξασφαλίζει ενέργεια για όλους και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες» τεχνικά και πολιτικά πήγε το ΕΣΕΚ μας ένα βήμα παραπέρα.
Χαρακτήρισε χυδαίο και καιροσκοπικό το σχέδιο Μητσοτάκη για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2023, ανέφικτο κοινωνικά και πολιτικά καθώς δεν υπάρχει Master Plan για τη ΔΕΗ, δεν υπάρχει σχέδιο για την Πτολ/δα 5, έχουμε ήδη μεγάλες αυξήσεις του κόστους της ενέργειας και σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής παραγωγής με μονάδες αερίου έως το 2050, ενώ διαπραγματεύονται με την Κομισιόν για νέες ΝΟΜΕ και Μικρή ΔΕΗ, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως οι ΝΟΜΕ που υλοποιήθηκαν κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονταν από τη ΝΔ στο 2ο Μνημόνιο. Το σχέδιο τους είναι καταστροφικό για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Η Απανθρακοποίηση (και όχι η υποκριτική Απολιγνιτοποίηση) πρέπει να εξασφαλίζει 4 όρους: 1. Ασφάλεια εφοδιασμού 2. Κόστος ενέργειας / καταπολέμηση ενεργειακής φτώχειας 3. Δίκαιη Μετάβαση λιγνιτικών περιοχών 4. Αποκατάσταση λιγνιτικών πεδίων. Ένα τέτοιο σχέδιο θα δεχόμασταν αύριο κιόλας να τεθεί σε εφαρμογή
Η επόμενη μέρα από την πανδημία κατά το ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει περισσότερο ισχυρούς κανόνες βιώσιμης ανάπτυξης και σχέδιο κλιματικής ουδετερότητας με κοινωνική δικαιοσύνη, με ισχυρότερες πολιτικές για το περιβάλλον, που δεν τις θέλει η κυβέρνηση Μητοστάκη.
Για τη Δίκαιη Μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία επεσήμανε ότι δεν υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση. Δέκα μήνες μετά και τώρα ξεκινούν το σχεδιασμό. Τα χρήματα που προσβλέπουν είναι ανεπαρκή και θα είναι διαθέσιμα μετά το 2021, οπότε αν έχουμε επενδύσεις θα είναι μετά το 2023. Αυτό που προκύπτει είναι ότι δεν θα δημιουργήσουν καμία νέα θέση εργασίας και αυτό είναι το αίτημα της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Γιώργος Σταθάκης, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας | πρ. Βουλευτής Νομού Χανίων, ΣΥΡΙΖΑ | Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, και υπεύθυνος για τη σύνταξη των προγραμματικών θέσεων για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στην τοποθέτησή τους ανέλυσε την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα τονίζοντας ότι η «πράσινη μετάβαση» φαίνεται ότι είναι μονόδρομος και θα γίνει, θα είναι όμως μετάβαση με συγκρούσεις και ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων. Ότι εκτιμά ότι η απάντηση στο ερώτημα αν η Πράσινη Ατζέντα στην Ευρώπη θα προχωρήσει, είναι κατά τη γνώμη του ότι θα προχωρήσει. Ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δίνει» το λιγνίτη συνολικά για να προχωρήσουν 3-4 μονάδες Φ/Α για την περίοδο 2038/40, που όμως θα χρειαστούν για τη βιωσιμότητά τους κρατική αρωγή. Προχωράει στην ιδιωτικοποίηση όλων των δικτύων με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να μείνει ένα κουφάρι, αφού επαναφέρει και τη μικρή ΔΕΗ, οπότε σε 3 χρόνια δε θα έχει ΔΕΗ. Η ανάγκη ανασυγκρότησης της Δυτικής Μακεδονίας δε μπορεί να γίνει με Free Economic Zone, όπως άκουσε να προτείνεται και η μετάβαση είναι προνομιακό πεδίο συγκέντρωσης υποδομών και επιχειρήσεων…
Ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης στην τοποθέτησή του ανέφερε:
α)Το κύριο ζήτημα σήμερα για τη χώρα, σε ότι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια είναι η διασφάλιση του χαμηλότερου δυνατού κόστους και η μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές. Είμαστε απολύτως σύμφωνοι για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και με τους ευρωπαϊκούς στόχους για την κλιματική ουδετερότητα το 2050. Στην κατεύθυνση αυτή το πραγματικό δίλημμα δεν είναι λιγνίτης η ΑΠΕ όπως καλλιεργείται έντεχνα και σκόπιμα απο ορισμένες πλευρές αλλά λιγνίτης η φυσικό αέριο. Πιο σωστά πόσος λιγνίτης και πόσο φυσικό αέριο. Απ’ αυτή την άποψη η βεβιασμένη, χωρίς καμιά μελέτη απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση, είναι απαράδεκτη. Έστω και τώρα επιβάλλεται να γίνει μελέτη και διάλογος ώστε να προσδιοριστεί το βέλτιστο για τη χώρα μείγμα καυσίμου. Στο μεταξύ τόσο η ΔΕΗ όσο και η κυβέρνηση οφείλουν να μη δημιουργούν τετελεσμένα όπως η ματαίωση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης των μονάδων 3,4 του Αγ. Δημητρίου.
β) Σε ότι αφορά στο αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής Δυτικής Μακεδονίας ο ρόλος της ΔΕΗ είναι εκ των ων ουκ άνευ, καθώς η επιχείρηση είναι μακράν ο ισχυρότερος παραγωγικός φορέας στην περιοχή, με τεράστιες εγκαταστάσεις, υποδομές, οργάνωση, τεχνογνωσία και έμψυχο δυναμικό που μπορεί με κατάλληλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, σε συνεργασία και με τοπικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλει ουσιαστικά στην ομαλή και επιτυχημένη μετάβαση στη νέα εποχή. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ΔΕΗ να παραμείνει ισχυρή, υπό δημόσιο έλεγχο, και βέβαια να αποφεύγονται απαράδεκτες πρακτικές και φαινόμενα σαν αυτά που ανέδειξαν οι 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόσφατη ερώτησή τους.
Στη συζήτηση διατυπώθηκε πλούσιος προβληματισμός που περιστράφηκε γύρο από τα θέματα της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το ΕΣΕΚ που είχε διαμορφώσει και είχε την έγκριση της ΕΕ, τις αναμενόμενες συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης, την υποτίμηση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της – που δείγματα ικανότητας και υπευθυνότητας στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων έδειξαν εδώ και 25 χρόνια – ενώ σήμερα υποεκπροσωπούνται και στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του σχεδίου και πιθανόν θα απουσιάζουν από την υλοποίηση της Μετάβασης. Κριτικά στάθηκαν επίσης στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις ΑΠΕ στην περιοχή, που δε θα συμβάλλουν στην ανάπτυξή της, ενώ επικεντρώθηκαν στο μεγάλο πρόβλημα της μείωσης της απασχόλησης – αύξηση της ανεργίας που διαφαίνεται. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ενεργειακές κοινότητες, θεσμικό πλαίσιο που ο ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε και αλλάζει το ιδιοκτησιακό πλαίσιο στην παραγωγή ενέργειας και στην ανάγκη δημιουργίας φορέα που θα εδρεύε στην περιχή και θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα τη Δίκαιη Μετάβαση.
Η ΝΕ με βάση τη συζήτηση θα διαμορφώσει το κείμενο θέσεων που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τα κεντρικά όργανα επεξεργασίας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και θα προτείνει στην τοπική κοινωνία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.