Καταγγελίες για παράνομη υλοτομία σε Κοζάνη και Βελβεντό
Παράνομη υλοτομία σε διάφορα μέρη της περιοχής καταγγέλει ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης Λάζαρος Τσικριτζής. Αφορμή δύο τελευταία περιστατικά παράνομης υλοτομίας στο Δρέπανο και στο Βελβεντό.
«Η παράνομη υλοτομία οργιάζει τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση το μόνιμο άλλοθι ήταν τώρα με τη κρίση τι να κάνουμε, πρέπει ο φτωχός να θερμανθεί. Αλλά κοντά στο φτωχό, έχουμε δει περιπτώσεις που τα προϊόντα λαθραίας υλοτομίας χρησιμοποιούνται σε βίλες και εξοχικά, αλλά το χειρότερο είναι ότι γίνεται λαθρεμπόριο ξυλείας» λέει ο κ. Τσικριτζής.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει, λόγω κορωνοϊού υπήρξε έξαρση, εφόσον δεν υπήρχαν έλεγχοι, ενώ οι πολίτες που καταγγέλουν το θέμα παραπέμπονται από την μια υπηρεσία στην άλλη.
Η περίπτωση που αφορά στο Δρέπανο είναι μια ιστορία με δώδεκα κομμένα δέντρα για την οποία ενημερώθηκαν πέντε υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Δημοτική Αστυνομία, Δασική Υπηρεσία, Πράσινο, Πολεοδομία) και η υπόθεση μάλλον καταλήγει στο αρχείο εκτός αν γίνει θαύμα, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσικριτζής.
Η δεύτερη είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου Βελβεντού για κοπή δέντρων εντός οικοπέδου. «Προς τιμή του ο Δήμος Βελβεντού ασχολήθηκε με το θέμα, αλλά δυστυχώς δεν είναι αρμόδιος γιατί είναι στη δικαιοδοσία της Πολεοδομίας» αναφέρει ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης.
Ο κ. Τσικριτζής στέκεται στην ανάγκη να γίνει συνείδηση του πολίτη ότι δεν μπορεί να κόβει δέντρα και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο νομός Κοζάνης δεν μπορεί να χάσει ούτε ένα δάντρο, γιατί είναι από τους πλέον αποδασωμένους νομούς».
Επισημαίνει δε ότι οι υπηρεσίες πρέπει να κάνουν το αυτονόητο και να κινούνται οι ίδιες, καθώς δεν μπορεί οι πολίτες να γίνονται μπαλάκι. Προτείνει μάλιστα οι εθελοντές (οικολόγοι, ορειβάτες κλπ) να στήσουν έναν δίκτυο συνεργασίας για την παρακολούσηη της παράνομης υλοτομίας.
«Πριν απο 100 χρόνια είμασταν ποιο ευαίσθητοι ως περιοχή. Η Πανδώρα από το 1902 είχε φιλοδασικό τμήμα και ο τότε μητροπολίτης Ματουλόπουλος και άλλοι πολλοί έκαναν εκταταμένες δενδροφυτεύσεις με δέντρα που έφερναν από τα Μπίτολα. Εκείνοι ήταν πρωταθλητές στην δεντροφύτευση κι εμείς στην κοπή των δέντρων» καταλήγει ο κ. Τσικριτζής.
Σωκράτης Μουτίδης