Στο τελωνείο ακόμη η πρώτη πιλοτική εξαγωγή Κρόκου Κοζάνης στη Κινεζική αγορά- Ανησυχία για τις εξαγωγές σε χώρες που έχουν πληγεί έντονα από τον κορωνοιό
Η κρίση του κορωνοιού φαίνεται πως έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο «χρυσάφι» της γης μας, τον Κρόκο Κοζάνης. Παραδοσιακές αγορές όπως αυτές της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας έχουν πληγεί σημαντικά με αποτέλεσμα να αυτό να έχει επιπτώσεις στις ποσότητες εξαγωγής του Κρόκου. Την ίδια ώρα, θετική κρίνεται η ένταξη του Κρόκου στη λίστα με τα 100 προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σε λίγο καιρό θα προστατεύονται στην Κινεζική αγορά.
Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης άλλωστε, έχει βάλει εδώ και αρκετά χρόνια στο στόχαστρο την συγκεκριμένη αγορά και η συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.
Υπενθυμίζουμε πως η Γεωγραφική Ένδειξη είναι ένα διακριτικό σήμα που χρησιμοποιείται σε προϊόντα τα οποία έχουν συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση και διαθέτουν ιδιότητες ή φήμη που οφείλονται στην προέλευση αυτή.
Οπότε, η συμφωνία ΕΕ-Κίνας θα παράσχει σημαντική προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας των προϊόντων: θα προφυλάσσει απέναντι στο ενδεχόμενο μετάφρασης, μεταγραφής ή μεταγραμματισμού και χρήσης των προστατευμένων γεωγραφικών ενδείξεων που να συνοδεύονται από εκφράσεις όπως «είδος», «τύπου», «στυλ», «απομίμηση» ή παρόμοιες για προϊόντα που δεν προέρχονται από την αντίστοιχη περιοχή.
Για αυτές τις εξελίξεις μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Βασίλη Μητσόπουλο.
Όπως μας ανέφερε η «συγκεκριμένη συμφωνία δεν θα έχει αποτέλεσμα στην τιμή διάθεσης του συσκευασμένου προϊόντος , καθώς αυτή είναι συγκεκριμένη και σταθερή ανεξαρτήτως Γεωγραφικής Ένδειξης.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αύξηση των ποσοτήτων ως προς την εξαγωγή».
Ο κ. Μητσόπουλος υπογράμμισε επίσης πως « ο κρόκος Κοζάνης είχε ήδη πάρει ειδική άδεια (σ.σ. μετά το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας τον περασμένο Νοέμβριο ) για να εξαχθεί στην Κίνα καθώς αποτελεί φάρμακο και όχι άρτυμα. Ήταν μια επίπονη διαδικασία που ολοκληρώθηκε.
Μέσα σε αυτά τα 100 προϊόντα της συμφωνίας Ε.Ε. και Κίνας βλέπουμε πως είναι επίσης και ο κρόκος της Ισπανίας, όπως φαίνεται είχαν και αυτοί την ειδική άδεια».
Αξίζει να σημειώσουμε πως στο τελωνείο βρίσκεται ακόμα η πρώτη πιλοτική αποστολή ενός κιλού κρόκου στην Κίνα. Η διαδικασία, που ξεκίνησε πριν περίπου δύο μήνες προκειμένου να ελεγχθεί η όλη διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο «αντιμετωπίζει κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες – καθυστερήσεις που έχουν να κάνουν με την εξαγωγή γιατί είναι η πρώτη παραγγελιά. Είναι κυρίως θέματα των τελωνιακών αρχών και περιμένουμε μια θετική έκβαση από μέρος τους.
Η αποστολή παραμένει στο Τελωνείο καθώς αναμένονται κάποια συμπληρωματικά χαρτιά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να προχωρήσουμε με άλλους ρυθμούς και άλλες ποσότητες. Δυστυχώς ακόμη η διαδικασία της πρώτης εξαγωγής Κρόκου δεν έχει ολοκληρωθεί».
Κλείνοντας ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού αναφέρθηκε και στα προβλήματα από τον κορωνοιό σημειώνοντας πως « έχει επηρεάσει τις πωλήσεις μας συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια σε μεγάλο βαθμό. Βλέπουμε πως παραδοσιακοί πελάτες όπως η Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία έχουν πληγεί τόσο ώστε να αντιμετωπίζουν τις παραγγελίες σε πολύ μεγάλο βαθμό διστακτικά».
Αργυρώ Ξανθοπούλου