«Κατάληψη» εδαφών της Κοζάνης από μεγάλες εταιρίες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
Του Σωκράτη Μουτίδη
Με πάρα πολλές διαφωνίες, εντάσεις και αντεγκλήσεις πέρασε κατά πλειοψηφία το βράδυ της Τρίτης από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης η έγκριση εκμίσθωσης δημοτικών εκτάσεων περίπου 1800 στρεμμάτων τα οποία θα βγουν σε δημοπρασία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Η συγκεκριμένη δεσμευμένη περιοχή εκτείνεται κυρίως στην περιοχή Μαυροδεντρίου καθώς επίσης Κοίλων και Σιδερών. Να σημειωθεί πως το τοπικό συμβούλιο Μαυροδεντρίου γνωμοδότησε αρνητικά στην δέσμευση αυτών των εκτάσεων γιατί εντός αυτής υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες, ωστόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης «αγνόησε» τον λόγο της τοπικής κοινωνίας.
Οι αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις για την εκμίσθωση της συγκεκριμένης έκτασης δεν προήλθαν μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από συμβούλους της συμπολίτευσης. Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ελπίδα Κουϊμτζίδου καταψήφισε, τονίζοντας πως τάσσεται στο πλευρό των κατοίκων του χωριού που δεν επιθυμούν την δέσμευση των συγκεκριμένων περιοχών. Η μείζονα αντιπολίτευση και η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισαν και αυτές με την σειρά τους εκφράζοντας αμφιβολίες και επιφυλάξεις για την επένδυση από την συγκεκριμένη εταιρεία που έχει δεσμεύσει εκατοντάδες στρέμματα στην γύρω περιοχή μη αφήνοντας χώρο για την δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων.
Συγκεκριμένα η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» ζήτησε την αναβολή του θέματος λόγω της κρισιμότητάς του και να συζητηθεί αυτό παρουσία όλων των δημοτικών συμβούλων. Επίσης τάχθηκε υπέρ των ενεργειακών κοινοτήτων και της χαρτογραφημένης καταγραφής της φέρουσας ικανότητας των περιοχών και η «Λαϊκή Συσπείρωση» μέσω του επικεφαλής της δήλωσε πως στην επόμενη συνεδρίαση θα βρεθεί έξω με κατοίκους του χωριού για να μην ψηφιστεί η παραχώρηση και των άλλων εκτάσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η παράταξη του κ. Κεχαγιά ο οποίος μάλιστα τόνισε πως η περιοχή έχει περικυκλωθεί από φωτοβολταικά που φαίνονται από τον Άρη χωρίς κανέναν σχεδιασμό.
Την εκμίσθωση υπερψήφισε η σύμπραξη των τριών παρατάξεων της πλειοψηφίας, Μαλούτα, Σημανδράκου και Μιχαηλίδη με τον κ. Μαλουτα μάλιστα να κάνει λόγο για «στρουθοκαμηλισμό». Τελικά η εκμίσθωση πέρασε με ψήφους 16 ναι και 11 όχι.
Την αντίθεσή του στην συγκεκριμένη επένδυση, κατέθεσε και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Σιαμπανόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων ειδικά την περίοδο αυτή που προετοιμάζεται η περιοχή για την απολιγνιτοποίηση: «είναι χρυσή ευκαιρία να δημιουργηθεί εισόδημα για τους κατοίκους της Κοζάνης με τις ενεργειακές κοινότητες, με επενδύσεις που μπορούν να αποφέρουν έως και 10.000 ευρώ τον χρόνο. Αν οι μεγάλες εταιρίες δεσμεύσουν τις περιοχές τότε δεν μένει χώρος για τους μικρούς παραγωγούς να καταθέσουν προτάσεις για ενεργειακές κοινότητες γι αυτό ζητάμε από τον Δήμο Κοζάνης να δεσμεύσει χώρους γι αυτόν τον σκοπό πριν είναι αργά» δήλωσε στον «Χ» ο κ. Σιαμπανόπουλος.
Τι περιλαμβάνει η επένδυση
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο εκπρόσωπος της εταιρείας, στόχος είναι η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια των 20 Μεγαβατ. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την νομοθεσία, πάρκα κατω των των 20 ΜΒ δεν υποχρεούνται να αποδώσουν στις τοπικές κοινωνίες το τέλος του 3% επι των εσόδων. Παρόλα αυτά ο εκπρόσωπος της εταιριας δεσμευτηκε πως η αποδοση θα γινει κανονικα. Ανακοίνωσε επίσης την δημιουργία 20 θέσεων εργασίας με προοπτική να γίνουν 30. Η συγκεκριμενη εταιρια ξεκινα και τον Οκτώβρη του 2020 την κατασκευή ενός πάρκου 110 ΜΒ στον Βαθύλακο Κοζάνης και αποτελεί και τεχνικό σύμβουλο της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ για τις ενεργειακές κοινότητες.
Μετά την πλειοψηφούσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, σειρά τώρα έχει η έκδοση οικονομικών όρων από την οικονομική επιτροπή για την διενέργεια διαγωνισμού για τις συγκεκριμένες εκτάσεις.