100.000 στρέμματα έχουν δεσμευτεί για φωτοβολταικά στη Δυτική Μακεδονία- Ενάντια στην άναρχη χωροθέτηση το Περιφερειακό Συμβούλιο, οι τρεις όροι που θέτει ο Γιώργος Κασαπίδης
Την έντονη αντίδραση του στην άναρχη αδειοδότηση φωτοβολταικών πάρκων στη Δυτική Μακεδονία, εξέφρασε το Περιφερειακό Συμβούλιο με αφορμή τη γνωμοδότηση για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος περίπου 105 MW στο Παλαιό Κωσταράζι, από εταιρεία που εδρεύει στη Γερμανία. Παράλληλα αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος με το οποίο θα τίθενται οι όροι προς τους επενδυτές, έτσι ώστε να γνωμοδοτούν θετικά στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Το ζήτημα είναι μεγάλο καθώς όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης η Δυτική Μακεδονία «βομβαρδίζεται» με αιτήσεις καθώς η επένδυση σε φωτοβολταικά στη Δυτική Μακεδονία έχει μεγάλα περιθώρια κέρδους, δεδομένου ότι τα φωτοβολταικά εδώ έχουν τετραπλάσια απόδοση σε σχέση με αυτά στις βόρειες χώρες.
« Η πρόταση της εταιρείας δεν γίνεται αποδεκτή. Αν και γνωρίζουμε πως ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι γνωμοδοτικός τεκμηριωμένα θα απαντήσουμε στις αιτιάσεις της εταιρείας .Και λέω αιτιάσεις γιατί δεν είναι επενδύσεις καθώς η επένδυση αφήνει και μια προστιθέμενη αξία στον τόπο ενώ όπως γίνεται τώρα εξυπηρετούν τα συμφέροντα μόνο αυτών που τα χρηματοδοτούν» τόνισε ο κ. Κασαπίδης.
Πρόσθεσε δε πως η πηγή του προβλήματος είναι η έλλειψη του χωροταξικού σχεδίου,που εκκρεμεί από το 2012. «Ελλείψει αυτού βομβαρδίζουν τη Δυτική Μακεδονία με αιτήσεις. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το βομβαρδισμό, ο οποίος γίνεται χωρίς καμία τάξη, κάναμε Ενεργειακή Κοινότητα και ζητάμε να υπάρχει μερίδιο συμμετοχής από τις τοπικές κοινωνίες στις επενδύσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, η Περιφέρεια έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να θέσει ως όρος στου επενδυτές μια από τις τρεις παρακάτω επιλογές:
- Nα γίνεται επανατοποθέτηση των αποδόσεων κατά 50% σε παραγωγικές επενδύσεις, που θα δίνουν θέσεις εργασίας στον τόπο μας.
- Εναλλακτικά το 25% της αξίας της παραγόμενης ενέργειας να τοποθετείται στην Ενεργειακή Κοινότητα που δημιουργεί η Περιφέρεια μαζί με τους Δήμους, ώστε να καλύψει έξοδα και δράσεις προς όφελος των πολιτών.
- Να υπάρχει μια ισοδύναμη επένδυση σε παραγωγική δραστηριότητά, που θα δίνει θέσεις εργασίας.
«Τρεις εναλλακτικές στα υπόψη της κυβέρνησης και των επενδυτών γιατί το 2% είναι κοροιδία» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θεόδωρος Καρυπίδης πρότεινε να γίνει επένδυση παραγωγής ηλιακών πάνελ από την εταιρία, προκειμένου να γίνει δεκτή η πρότασή της ενώ η Γεωργία Ζεμπιλιάδου έκανε λόγο για «εθνικό έγκλημα» καθώς έχουν δεσμευτεί στη Δυτική Μακεδονία περισσότερα από 100.000 στρέμματα για φωτοβολταικά, έκταση μεγαλύτερη από όση έχει δεσμευτεί στο σύνολο της χώρας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ