Ερωτηματικά για τον αριθμό μαθητών στις σχολικές αίθουσες από τις 14 Σεπτέμβρη- Ποια η κατάσταση που επικρατεί στα δημοτικά της Κοζάνης και τα νέα μέτρα
Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η οποία φέτος αναμένεται να είναι πιο δύσκολη από ποτέ, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώνει ο COVID-19.
Η ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για τον μέσο όρο αριθμού παιδιών ανά τάξη (17 μαθητές) θορύβησε πολλούς γονείς, οι οποίοι άρχισαν να ρωτούν επίμονα τους διευθυντές των σχολείων της Κοζάνης για τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ανά τετραγωνικό μέτρο.
Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης Θανάση Παπαευαγγέλου, στα περιφερειακά σχολεία ο μέσος όρος των μαθητών ανά τάξη είναι μικρός και δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά και στα σχολεία της Κοζάνης, και ειδικά σε «μεγάλα» σχολεία, όπου ο αριθμός των μαθητών είναι σαφώς μεγαλύτερος «δεν υπάρχουν
πολλές περιπτώσεις με τάξεις που τα παιδιά να ξεπερνούν τα είκοσι ανά αίθουσα. Όπου υπάρξει θέμα και πρόβλημα θα αναζητηθούν αίθουσες που μπορούν να φιλοξενήσουν παιδιά και θα υπάρξει ειδική μέριμνα» δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Χ» ο κ. Παπαευαγγέλου.
Όσον αφορά στην παραλαβή των βιβλίων, αυτά θα είναι στα σχολεία την επόμενη εβδομάδα με τον ίδιο να τονίζει πως οι προσλήψεις εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή φέτος άγγιξαν τις πενήντα μετά από πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, το νέο διδακτικό έτος θα γίνει με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους και θα διανεμηθεί δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Από τη χρήση μάσκας εξαιρούνται μαθητές με σοβαρά κινητικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα διαταραχής. «Όσον αφορά στις μάσκες και στα αντισηπτικά, αυτά είναι ευθύνη των Δήμων για να μοιραστούν και να υπάρχει επάρκεια στα σχολεία. Ήρθα σε επαφή με τις σχολικές επιτροπές, οι οποίες με διαβεβαίωσαν πως τα υλικά υπάρχουν και πως υπάρχει ετοιμότητα για απολυμάνσεις και καθαριότητες των σχολικών μονάδων» τόνισε ο κ. Παπαευαγγέλου.
Αναλυτικά τα μέτρα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση:
– Αντισηπτικά στο σχολείο, σχολαστικός καθαρισμός, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
– Ενίσχυση ολοήμερου, με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
– Δειγματοληπτικοί έλεγχοι ΕΟΔΥ στα σχολεία σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.
– Διαφορετικά διαλείμματα με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων.
– Προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων
– Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα εντός κάθε σχολικού τμήματος.
– Μαθητικοί διαγωνισμοί με μέτρα, με υποχρεωτική μάσκα και τήρηση λοιπών μέτρων.
– Μη πραγματοποίηση εκδρομών – Επισκέψεις και περίπατοι ανά τμήμα
– Προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια.
– Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα
– Προβλέπονται σταθερές ομάδες συνεργασίας σε εργαστήρια και καθαρισμός υλικών / εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.
– Καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικιού.
– Καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση
– Ειδικά σε περίπτωση πνευστών οργάνων συστήνεται να τηρείται απόσταση 3 μ. – Ισχυρή σύσταση για ατομικό παγούρι/νερό. Παρέχεται δωρεάν σε κάθε μαθητή δημοτικού, δημοσίου και ιδιωτικού, δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη.
Ένα μέτρο για την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση, που, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού, προσφέρει και μία φιλοπεριβαλλοντική λύση.