Λίνα Μενδώνη: Θέλουμε να επεκταθεί το Μουσείο της Αιανής γιατί υπάρχει πλούτος ευρημάτων που πρέπει να στεγαστούν
«Υπάρχει πολιτική βούληση, θέλουμε να επεκταθεί το Μουσείο της Αιανής γιατί υπάρχει πλούτος ευρημάτων που πρέπει να στεγαστούν», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από την Καστοριά, την οποία επισκέφθηκε κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα της περιοδείας της στη δυτική Μακεδονία.
Ερωτηθείσα για το ζήτημα της επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, που αναμένεται να δώσει λύση σε μια χρόνια εκκρεμότητα που «φρενάρει» το έργο της μουσειακής προβολής των ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην ομώνυμη περιοχή αλλά και στα ορυχεία της ΔΕΗ, η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι στηρίζει την επέκταση γιατί, όπως ανέφερε, «πιστεύουμε ότι με τις σύγχρονες μουσειακές αντιλήψεις, πρέπει να λειτουργεί και ως εστία πολιτισμού».
Επισήμανε, όμως, ότι χρειάζεται να ολοκληρωθεί η διευθέτηση ορισμένων εκκρεμοτήτων που αφορούν τη χρήση του ακίνητου, όταν παραχωρήθηκαν οι εκτάσεις για την κατασκευή του, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καθώς και άλλα θέματα που μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο του νόμου περί αυθαιρέτων.
Η κ. Μενδώνη ανέφερε ακόμη ότι έχει λάβει τη διαβεβαίωση των αρμόδιων υπηρεσιών ότι τα παραπάνω βρίσκονται στο τελικό στάδιο της λύσης τους και υπογράμμισε ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα χρηματοδοτήσει από δικούς του πόρους όλες τις μελέτες ωρίμανσης του έργου, ώστε «στις αρχές του 2022 να εντάξουμε την κατασκευή του στα έργα του ΕΣΠΑ 2021 -27».
Αναφερόμενη στα ζητήματα χρηματοδότησης, συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, αλλά και των νεότερων μνημείων που είναι διάσπαρτα σε κάθε σημείο, όχι μόνο της Καστοριάς αλλά στο σύνολο της δυτικής Μακεδονίας, τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει αρκετά χρήματα από τα Ταμείο Ανάκαμψης, ένα τεράστιο πακέτο χρημάτων που εάν το αξιοποιήσουμε την περίοδο 20121 -27 μπορεί να αλλάξει την εικόνα της χώρας».
Υπογράμμισε επίσης ότι στη δυτική Μακεδονία υπάρχει ένα σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα που κατοχυρώνει τη φυσιογνωμία της περιφέρειας και ότι υπάρχουν όλες οι προδιαγραφές ώστε οι πολιτιστικές της υποδομές να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου δήλωσε ότι «η Καστοριά έχει ένα σημαντικό πλούτο με 72 βυζαντινές εκκλησίες, σπουδαία αρχοντικά που ορισμένα εξ αυτών είναι στολίδια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, καθώς και αρχαιολογικούς χώρους, που όλα μαζί μπορούν να προσελκύσουν ακόμη περισσοτέρους επισκέπτες, προσφέροντας πλούτο και αυτοπεποίθηση στην περιφέρεια της δυτικής Μακεδονίας.
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε ότι η Περιφέρεια κάνει αγώνα δρόμου ώστε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να ενταχθούν σε προγράμματα ενίσχυσης η αναστήλωση και συντήρηση σημαντικών μνημείων αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, όπως αρχοντικά, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες που κινδυνεύουν από τη φθορά του χρόνου.
Η προγραμματισμένη συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού με τα στελέχη των Αρχαιολογικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τον Περιφερειάρχη και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, από την Κοζάνη μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Καστοριά, εξαιτίας των έκτακτων περιοριστικών μέτρων λόγω covid-19, που εξήγγειλε για την ΠΕ Κοζάνης η Πολιτική Προστασία.
Σπύρος Κουταβάς – ΑΠΕ ΜΠΕ