Ερωτηματικά και προβληματισμοί για το πρόγραμμα ρευστότητας της Περιφέρειας- Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της χρηματοδότησς
Ερωτηματικά και προβληματισμούς εκφράζουν άνθρωποι της αγοράς για τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα βοηθήσει το πρόγραμμα ρευστότητας (ένα πρόγραμμα με εξαιρετικές παροχές για όποιον εισαχθεί), που «τρέχει» η Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ. Οι βασικές ενστάσεις είναι πως ο αριθμός των 400-500 επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν είναι μικρός (τα ενεργά ΑΦΜ επιχειρήσεων υπολογίζονται σε πάνω από 10.000 σε όλη τη Δυτική Μακεδονία) ενώ και το συνολικό ποσό των 10εκ. ευρώ φαίνεται πως δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Ερωτηματικά πάντως υπάρχουν και για το ταβάνι των 40.000 ευρώ που πολλοί υποστηρίζουν πως αν ήταν μικρότερο θα κάλυπτε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις (π.χ. αν το ταβάνι ήταν στα 10.000 ευρώ θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέχρι και 1000 επιχειρήσεις)
Μάλιστα φέρνουν ως παράδειγμα το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και μέλους του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Π.Α.Μ.Θ., Αλέξη Πολίτη οι δικαιούχοι θα είναι μεταξύ 20.000 – 30.000 επιχειρήσεων.
Χαμηλά η Δυτική Μακεδονία
Και το πόσο των 10εκ. ευρώ όμως είναι χαμηλά στη λίστα των αντίστοιχων χρηματοδοτήσεων. Το μεγαλύτερο ποσό, που ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, θα δοθεί από την περιφέρεια Αττικής και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με 150 εκατ. ευρώ, η Κρήτη με 50 εκατ. ευρώ, η Δυτική Ελλάδα με 30 εκατ. ευρώ, η Πελοπόννησος με 30 εκατ. ευρώ, το Βόρειο Αιγαίο με 25 εκατ. ευρώ, των Ιονίων Νήσων με 14 εκατ. ευρώ, η Στερεά Ελλάδα με 10 εκατ. ευρώ και η Δυτική Μακεδονία με επίσης 10 εκατ. ευρώ.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον χρηματοδότησης
Ο «Χ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως το ζήτημα αύξησης της χρηματοδότησης είναι ανοιχτό, καθώς το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Στην Περιφέρεια γνωρίζουν καλά την ανάγκη ρευστότητας που έχει η περιοχή και το σοβαρό κίνδυνο τα χρήματα να μην ακουμπήσουν καθόλου τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (καθώς θα προηγηθούν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις) και ότι αυτό μπορεί να μεταφραστεί και σε πολιτικό κόστος. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γυρίσει το πρόγραμμα αυτό μπούμερανγκ στον Γιώργο Κασαπίδη.
Για φθηνό εμπόριο ελπίδας μιλά ο Ηλίας Κάτανας
Το θέμα έθιξε και σε ανάρτηση του ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Κάτανας, ο οποίος έκανε λόγο για «μία μεγάλη απογοήτευση και φθηνό εμπόριο ελπίδας στις πλάτες των ανθρώπων των επιχειρήσεων» από το πρόγραμμα ρευστότητας καθώς αναφέρει πως άλλες Περιφέρειες κατάφεραν να εξασφαλίσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά.
«Οι προσδοκίες που δημιούργησε ο Περιφερειάρχης στον κόσμο της τοπικής αγοράς εκτός από ψεύτικες γεννούν και απορίες και μία δυσπιστία ως προς το ποιοι και πόσοι θα είναι τελικά οι δικαιούχοι αλλά και για το πώς θα «τρέξει» η όλη η διαδικασία αφού το ποσό είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον αριθμό των επιχειρήσεων που επλήγησαν στη Δυτική Μακεδονία» ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε αύξηση του ποσού της συνολικής χρηματοδότησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΛΑΣ