Σε μελέτη σκοπιμότητας για νέο νοσοκομείο προσανατολίζεται ο Δήμος Κοζάνης
Το μεγάλο ζήτημα της κατάστασης της υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή μας και ειδικότερα το Μαμάτσειο Νοσοκομείο συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας. Από την συζήτηση μάλιστα προέκυψε πως ο Δήμος Κοζάνης προτίθεται να προχωρήσει σε μελέτη σκοπιμότητας που θα τεκμηριώνει την αναγκαιότητα ενός νέου Νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας Οδού.
Εισηγητής ήταν ο Ιατρός-Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Υγείας Δήμου Κοζάνης Αναστάσιος Σιδηράς ενώ παρόντες (διαδικτυακά) ήταν ο Διοικητής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Στέργιος Γκανάτσιος και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χάρης Τσεβεκίδης.
Ο Αναστάσιος Σιδηράς στην τοποθέτηση του έθεσε το ζήτημα της δημιουργίας ενός λειτουργικού νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας οδού, ώστε να εξυπηρετεί όλη την περιφέρεια μας και να δέχεται μεγάλο όγκο περιστατικών. «Το δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού που αποδεικνύει την αναζωπύρωση της νόσου με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην τοπική μας κοινωνία αρχικά αλλά και ευρύτερα στη χώρα βρίσκει το νοσοκομείο Κοζάνης να παρουσιάζει υπερπληρότητα κλινών, στοιχείο που καθιστά επίκαιρο για πολλαπλή φορά το αίτημά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σιδηράς απέδωσε τα εύσημα σε όλο το προσωπικό και ιδιαίτερα το υγειονομικό προσωπικό του Μαμάτσειου Νοσοκομείου και Ιδιαίτερα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Παθολογικής κλινικής που όλο αυτό το διάστημα έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της ανταπόκρισης στην υγειονομική κρίση που βιώνει ο τόπος.
Στη συνέχεια έθεσε μια σειρά θεμάτων που κρίνονται καίρια για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία και συγκεκριμένα:
- Πάγιο αίτημα μας ακόμα πριν την εμφάνιση της δοκιμασίας της πανδημίας ήταν και παραμένει η άμεση ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ με δυναμική στελέχωσή τους με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το αίτημά μας αυτό κρίνεται καίριο και χρήζει άμεσης κινητοποίησης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ικανοποίησή του με δεδομένο την τελευταία τραγική εξέλιξη της πανδημίας που βρίσκει τη Βόρεια Ελλάδα με ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ, που τόσο χρειάζονται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έξαρσης της πανδημίας, καθώς καθημερινά βλέπουμε τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται με τραγικούς ρυθμούς. Το ίδιο συμβαίνει με τον αριθμό των διασωληνωμένων στις Μ.Ε.Θ. και των νοσηλευομένων σε μονάδες COVID.
- Επίσης αν περιστατικό του Μαμάτσειου Νοσοκομείου διασωληνωθεί και απαιτηθεί κλίνη ΜΕΘ σημαντικό ερώτημα που προκύπτει είναι πού θα νοσηλευτεί όταν δεν υπάρχουν κρεβάτια ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα και η ΜΕΘ του Μαμάτσειου Νοσοκομείου χωλαίνει παρά τον πλήρη υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτει. Η πληρότητα των ΜΕΘ αγγίζει σχεδόν το 100% των διαθέσιμων κλινών, οι οποίες αδυνατούν πια να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες περίθαλψης.
- Η ορθοπεδική κλινική αδυνατεί να παρουσιάσει πρόγραμμα εφημεριών λόγω της υποστελέχωσής της με έναν μόνο ειδικό ορθοπεδικό να παραμένει για να καλύψει τις ανάγκες ενός νοσοκομείου που καλύπτει το 70% της περιφέρειας του Νομού.
- Τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπάρχει ουρολογική κλινική με αποτέλεσμα τα ουρολογικά περιστατικά είτε να αντιμετωπίζονται κατά το μέτρο του δυνατού από τους χειρουργούς του νοσοκομείου είτε να παραπέμπονται σε όμορα νοσοκομεία της υγειονομικής περιφέρειας.
.
- Κύριο πρόβλημα της Παθολογικής Κλινικής παραμένει το χωροταξικό. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες του προσωπικού να αντεπεξέλθει στην πληθώρα σημαντικών αναγκών των ασθενών, που παρουσιάζονται καθημερινά, δεν υπάρχει επαρκής χώρος για τους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία ως περιστατικά Covid-19. Σημειώνεται ότι μια Παθολογική Κλινική που έχει αναλάβει να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο φόρτο παραμένει υποστελεχωμένη από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
- Ένα διαχρονικό και πάντοτε επίκαιρο αίτημα στο οποίο ποτέ δεν έχει δοθεί λύση παρά τις ανάγκες που προέκυπταν λόγω του ιδιαίτερου της περιοχής ως ενεργειακού κέντρου είναι η δημιουργία πνευμονολογικής κλινικής. Οι επιδημιολογικές καταγραφές που κατά καιρούς έχουν γίνει στην Περιφέρειά μας, έχουν δείξει ότι ο επιπολασμός των πνευμονολογικών νοσημάτων έχει αυξητική τάση. Η υγειονομική κάλυψή τους πραγματοποιείται από ένα πνευμονολογικό Εξωτερικό Ιατρείο και με μία Διευθύντρια που με καθημερινό προσωπικό αγώνα κι αυταπάρνηση στηρίζει και συμπαρίσταται στον πάσχοντα ασθενή που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη από αυτές τις υπηρεσίες.
- Από τελευταία ενημέρωση που υπάρχει το γαστρεντερολογικό τμήμα του νοσοκομείου πρόκειται να χηρεύσει λόγω διορισμού του υπάρχοντος ιατρού σε μόνιμη θέση σε άλλο νοσοκομείο με αποτέλεσμα τα γαστρεντερολογικά περιστατικά να αδυνατούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν.
- Τέλος, είναι επιτακτική η ανάγκη της ίδρυσης αιμοδυναμικού εργαστηρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που στερείται κάτι ανάλογου με αποτέλεσμα βαρέως καρδιοπαθείς να διακομίζονται καθημερινά σε Κεντρικότερες Περιφέρειες. Μια κλινική που αποτελεί υπόδειγμα λειτουργίας με την απόδοση του έργου της, η Καρδιολογική Κλινική, θα μπορέσει να στηρίξει ένα τέτοιο εργαστήριο που τόσο σημαντικά οφέλη θα έχει για τους πάσχοντες.
Από την πλευρά του, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ Κοζάνης και η Δέσποινα Αμαραντίδου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χάρης Τσεβεκίδης, προέταξε επίσης το άνοιγμα της ΜΕΘ, την ανάγκη στελέχωσης των κλινικών και των ελλείψεων που πρέπει να καλυφθούν άμεσα, κυρίως με ειδικότητες απαραίτητες στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου, Στέργιος Γκανάτσιος, έκανε παρουσίαση της διαχείρισης από το πρώτο κύμα της πανδημίας και το μεγάλο βάρος που σήκωσε, πολλαπλάσιο του Νοσοκομείου Αναφοράς στην Πτολεμαΐδα.
Ο κ. Γκανάτσιος αναφέρθηκε επίσης στις προσλήψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα, των 18 επικουρικών γιατρών, αλλά και όσων αναμένονται όπου δεν υπήρξε ανταπόκριση, όπως τόνισε από την πλευρά των γιατρών. Μίλησε για την αύξηση των κλινών από 200 σε 300 και ενημέρωσε ακόμα για την προκήρυξη που αναμένεται για το νέο κτίριο, με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Δήλωσε ακόμα τη μη διάθεση εθελοντών γιατρών από την περιοχή σε σχέση με το ενδιαφέρον που επέδειξαν γιατροί από την Θεσσαλονίκη.
Απαντώντας ο Διοικητής σε ερωτήσεις που δέχτηκε από Δημοτικούς Συμβούλους στο θέμα της λειτουργίας της ΜΕΘ ανέφερε: «Είναι πικρό να λέμε ότι δεν δουλεύει η ΜΕΘ, όταν φροντίσαμε να μην δουλεύει. Κάποιοι πήραν γιατρούς για τη ΜΕΘ αλλά τους έστειλαν στην Πτολεμαΐδα αποσπασμένους».
Τέλος μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, στάθηκε στα προβλήματα που διαχρονικά αντιμετώπιζε το Νοσοκομείο. Χαρακτήρισε γερασμένη την κτιριακή υποδομή του και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα που δίνεται από ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Τέλος ο κ. Μαλούτας υπογράμμισε την στήριξη που προσφέρεται από την πλευρά του Δήμου, που όπως είπε, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πολιτεία, που έχει και την κύρια ευθύνη των υγειονομικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ο Δήμαρχος καταλήγοντας ανέφερε ότι ετοιμάζεται μελέτη σκοπιμότητας που θα τεκμηριώνει την αναγκαιότητα ενός νέου Νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας Οδού.
Με πληροφορίες ΕΡΤ Κοζάνης