Δρομείς Υγείας: Βανδαλισμοί στα μονοπάτια του Αηλιά
Κατά τις τελευταίες μας επισκέψεις στα ορειβατικά μονοπάτια του Προφήτη Ηλία και των γύρω περιοχών με λύπη διαπιστώσαμε ότι όλες οι πινακίδες σηματοδότησης των πεζοπορικών διαδρομών έχουν βανδαλισμούς αχρηστεύοντας έτσι τον κόπο των δημιουργών τους αλλά και τις λίγες σηματοδοτημένες διαδρομές που υπάρχουν στον δήμο μας .
Γίναμε αποδέκτες πολλών παραπόνων από πεζοπόρους οι οποίοι απογοητεύτηκαν από αυτήν την άσχημη εικόνα .Δεσμευόμαστε να καταθέσουμε έγγραφη καταγγελία στον δήμο έτσι ώστε να προχωρήσει σε μήνυση κατ΄αγνώστων για φθορά δημόσιας περιουσίας .
Όμως αυτοί που έκαναν αυτές τις καταστροφές δεν είναι άγνωστοι . Κάποιοι τους γνωρίζουν . Σε αυτούς θέλουμε να πούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν καταστρέφουν απλά κάποιες πινακίδες αλλά καταστρέφουν ένα πολύτιμο έργο για τον Δήμο μας ..
Επισημαίνουμε εμφατικά ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη όλων όσων απολαμβάνουν αυτά τα μονοπάτια .
Σε αυτους που βανδαλισαν τις πινακιδες τους οαραθετουμε την υπουργικη αποφαση που χαρακτιριζει τα μονοπατια πεζοποριας αλλα και τα ξεχωριζει από τα μονοπατια που προοριζονται για ποδηλασια .
Υπουργική Απόφαση Αριθ. 151344/165/2017
ΦΕΚ 206/Β/30-1-2017
Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών πεζοπορικών μονοπατιών.
Άρθρο 1
Ορισμός
Ως μονοπάτι χαρακτηρίζεται ο στενός μη αμαξιτός δρόμος ο οποίος προορίζεται για τη διέλευση κυρίως πεζών και ζώων. Η βασική διαφορά του από τον αμαξιτό δρόμο είναι ότι έχει μικρότερο και κυμαινόμενο πλάτος, μπορεί να έχει σημαντικές αυξομειώσεις στην κλίση του καθώς και σκαλοπάτια.
Ειδικότερα, τα ορειβατικά πεζοπορικά μονοπάτια είναι διαδρομές που προορίζονται για:
α) δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, η ορειβασία, η πρόσβαση περιπατητών σε φυσικά περιβάλλοντα, αξιοθέατα (φυσικά ή πολιτιστικά) και γενικότερα για τη γνωριμία και επαφή του ανθρώπου με τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε τόπου,
β) την εξυπηρέτηση της επικοινωνίας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης ορεινών δασικών περιοχών ή σημείων, παραδοσιακών οικισμών καθώς και δύσβατων, δυσπρόσιτων περιοχών χαμηλού υψομέτρου.
Σε αυτά απαγορεύονται τα μηχανοκίνητα μέσα πορείας.
Άρθρο 4
Είδη ορειβατικών μονοπατιών
Τα ορειβατικά πεζοπορικά μονοπάτια ανάλογα με το σκοπό που εξυπηρετούν και το χώρο που αναπτύσσονται, διακρίνονται σε διάφορα είδη:
1) Μονοπάτια αναψυχής (Ε): Αυτά απευθύνονται σε πεζοπόρους και φυσιολάτρες που επιθυμούν κυρίως να εξερευνήσουν μία περιοχή και να απολαύσουν τη φύση.
2) Εκπαιδευτικά θεματικά μονοπάτια (L): Απευθύνονται σε επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν και να ενημερωθούν για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον μιας περιοχής.
Μπορεί να ενσωματώνουν στη διαδρομή τους ιδιαίτερα φυσικά και πολιτιστικά στοιχεία όπως τοπία, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους, παλιά πέτρινα γεφύρια, μοναστήρια, εκκλησίες κ.λπ. Μπορεί επίσης να είναι μονοπάτια που συνδέονται με ιδιαίτερες παραδοσιακές παραγωγικές διαδικασίες (π.χ. μονοπάτια κρασιού, μονοπάτια καπνού, τα μονοπάτια της ελιάς κ.λπ.). Σε κάποιες περιπτώσεις ο προορισμός είναι ένα πολιτιστικό δρώμενο (π.χ. πανηγύρι, φεστιβάλ κ.λπ.) και σε κάποιες άλλες πολιτιστικό χαρακτηριστικό αποτελεί το ίδιο το μονοπάτι (ιστορικό μονοπάτι, καλντερίμι κ.λπ.). Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα εκπαιδευτικά μονοπάτια που προορίζονται για τη μελέτη της φύσης (φυτά, δέντρα, κύκλος νερού, ερπετά, έντομα, πουλιά, αλληλεξάρτηση ειδών, διατροφική αλυσίδα, γεωλογικοί σχηματισμοί, γεωμορφολογία, κ.λπ.).
3) Ποδηλατικά μονοπάτια (Β): Είναι μονοπάτια που έχουν τα χαρακτηριστικά των μονοπατιών αναψυχής με τη διαφορά ότι έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα κάνουν κατάλληλα και ελκυστικά για ποδηλασία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην διασχίζουν προστατευόμενες περιοχές στις περιπτώσεις που δεν προβλέπονται στα Σχέδια Διαχείρισης (Σ.Δ.) και να μην υπάρχουν στη διαδρομή αυτών των μονοπατιών σκαλοπάτια ή βαθμίδες. Απευθύνονται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε ποδηλάτες ή επισκέπτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν μια περιοχή με το ποδήλατο.