50,6εκ. ευρώ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Κοζάνης από από τα 4 προγράμματα Επιστρεπτέας Προκαταβολής
50,69 εκ. ευρώ δόθηκαν μέχρι σήμερα σε 6815 δικαιούχους την ΠΕ Κοζάνης από τα 4 προγράμματα Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Ο μέσος όρος χορήγησης είναι στα 7.438 ευρώ.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πάντως είχε το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής , στην οποία το 50% του ποσού είναι μη επιστρεφόμενο όπου και εντάχθηκαν 6283 επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ποσό 19,27εκ. ευρώ και μέσο όρο χορήγησης 3.139 ευρώ.
Στο σύνολο της χώρας τα χρήματα ξεπέρασαν τα 5,1 δισ. ευρώ και ενισχύθηκαν 446.271 φορολογούμενοι.
Συγκεκριμένα τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 ενισχύθηκαν με:
290 εκατ. ευρώ τα ξενοδοχεία και επιπλέον 60 εκατ. ευρώ διατέθηκαν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια
112 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν τα εστιατόρια, ποσό το οποίο προσαυξάνεται με επιπλέον 82 εκατ. ευρώ σε ταβέρνες, 56,7 εκατ. ευρώ σε καφέ μπαρ και 36,4 εκατ. ευρώ σε αναψυκτήρια.
50, 2 εκατ. ευρώ τα βενζινάδικα που υπέβαλαν αίτηση στον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.
44,6 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν οι εκμεταλλευτές περιπτέρων
39,5 εκατ. ευρώ τα καταστήματα ειδών ένδυσης
33,6 εκατ. ευρώ οι κατασκευαστές ακινήτων.
Στην κατηγοριοποίηση των πολυπληθέστερων ομάδων που ενισχύθηκαν στις πρώτες θέσεις εμφανίζονται οι βαμβακοκαλλιεργητές ( 8.879 μοιράστηκαν 8,9 εκατ. ευρώ), οι εκτροφείς αιγοπροβάτων (8.354 δικαιούχοι με ενισχύσεις 8,6 εκατ. ευρώ ) και οι εκμεταλλευτές ταξί με οδηγό τον ιδιοκτήτη ( 8.244 δικαιούχοι 18,6 εκατ. ευρώ).
Σε επίπεδο νομών η μερίδα του λέοντος ανήκει στην Αττική όπου παράγεται άλλωστε και το μισό ΑΕΠ της χώρας.
Από τα 5,178 δισ. ευρώ των τεσσάρων πρώτων κύκλων επιστρεπτέας (με εξαίρεση την τελευταία πληρωμή της περασμένης Παρασκευής) τα 1,983 δισ. ευρώ μοιράστηκαν 128.939 φορολογούμενοι στην Αττική και ακολουθούν:
Ο νομός Θεσσαλονίκης με 420 εκατ. ευρώ σε 36.530 δικαιούχους
Κυκλάδες με 312 εκατ. ευρώ σε 12.399 δικαιούχους
Δωδεκάνησα με 285 εκατ. ευρώ σε 13.332 δικαιούχους και
Χανιά με 149,3 εκατ. ευρώ σε 9.982 δικαιούχους.
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5
Χωρίς τα ελάχιστα ποσά των 1.000 και 2.000 ευρώ που δόθηκαν στο 4ο κύκλο, αλλά μόνο με βάση το ύψος της ενίσχυσης που θα προκύψει από τον μαθηματικό τύπο του ΥΠΟΙΚ, θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις από τον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σύμφωνα με το capital.gr
Ως γνωστό, ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα καλύψει τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες με βάση τη λίστα των ΚΑΔ Απριλίου για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου.
Συνεπώς, από το ποσό που θα προκύψει ως ενίσχυση για όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον στον επόμενο κύκλο που αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιανουαρίου, θα αφαιρεθεί το ποσό που έχουν λάβει από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4.
Βασική αλλαγή για τον επόμενο κύκλο είναι ότι δεν θα υπάρχουν ελάχιστα ποσά ενίσχυσης. Συγκεκριμένα, δεν θα υπάρχει το ελάχιστο των 1.000 ευρώ ως ενίσχυση για τις πληττόμενες προσωπικές εταιρείες, χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή. Επίσης, δεν θα υπάρχει το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης των 2.000 ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους, οι οποίες ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή. Μάλιστα, όσοι εισέπραξαν αυτά τα ποσά από τον τέταρτο κύκλο ενώ δικαιούνταν λιγότερα με βάση τον τύπο, σε αυτόν το κύκλο θα πάρουν λιγότερα. Για παράδειγμα, αν μια προσωπική εταιρεία χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή η οποία ανέστειλε τη δραστηριότητά της στις 6 Νοεμβρίου με κρατική εντολή και μπήκε στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, έχοντας μείωση του τζίρου για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 1.500 ευρώ σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019 ενισχύθηκε με το ελάχιστο των 2.000 ευρώ.
Η ίδια εταιρία, έχει δικαίωμα να ενταχθεί και στον πέμπτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ας υποθέσουμε ότι η μείωση τζίρου για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου ήταν επίσης 1.500 ευρώ. Επειδή στον 5ο κύκλο η ενίσχυση θα αφορά το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου ο τύπος της επιστρεπτέας θα δώσει ένα αρχικό ύψος ενίσχυσης 3.000 ευρώ .Ωστόσο από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν τα 2.000 ευρώ που έλαβε ήδη και τελικά θα πιστωθούν στον λογαριασμό της 1.000 ευρώ.
Με άλλα λόγια, αυτός ο κύκλος δεν θα έχει ελάχιστες ενισχύσεις. Το ποσό κάθε ενίσχυσης θα ορίζεται από τον αλγόριθμο του ΥΠΟΙΚ και θα αποδίδεται αφού αφαιρεθεί τυχόν ενίσχυση από τον προηγούμενο κύκλο. Όσοι πάλι δεν μπήκαν στον τέταρτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να μπουν στον 5ο και να διεκδικήσουν ενίσχυση για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.
Στον πέμπτο κύκλο, διευρύνεται περαιτέρω η περίμετρος των δικαιούχων με τη δυνατότητα συμμετοχής και των πολύ καινούργιων επιχειρήσεων, οι οποίες έκαναν έναρξη της δραστηριότητάς τους τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Μη επιστρεπτέο το 50%
Κατά τα λοιπά, και σε αυτόν τον κύκλο θα ισχύει ότι το 50% της ενίσχυσης θα είναι μη επιστρεπτέο, αν και υπάρχουν πιέσεις από επαγγελματικούς κλάδους ώστε το μη επιστρεπτέο τμήμα της ενίσχυσης να φτάσει σε αυτόν τον κύκλο το 70%.
Η ιδέα αυτή, προς το παρόν, δεν βρίσκει ανταπόκριση στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, εξετάζεται η πρόταση από κλάδους της λιανικής να γίνει αναδρομικά, μη επιστρεπτέο, το 50% των ενισχύσεων, που δόθηκαν μέσω του 1ου, 2ου και 3ου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Τέλος, απαράβατος όρος και σε αυτόν τον κύκλο, είναι ότι όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες λάβουν ενίσχυση, θα πρέπει να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που είχαν δηλώσει στο σύστημα Εργάνη από 1η Σεπτεμβρίου 2020, έως και τις 30 Ιουνίου του 2021.