Στο προσκήνιο και πάλι το θέμα δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων Αποβλήτων στο Ζιδάνι
Ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας βρίσκεται το θέμα της δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων Αποβλήτων στο Ζιδάνι μετά από άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών που έκανε λόγο για «σε εξέλιξη σχέδιο δημιουργίας «νεκροταφείου» για όλο τον αμίαντο της χώρας δίπλα στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος» καθώς και τη δημιουργία ομάδας στο facebook ενάντια σε μια τέτοια εξέλιξη.
Πρόκειται για μα περίπλοκη υπόθεση οπότε θα προσπαθήσουμε να πιάσουμε το νήμα από λίγο νωρίτερα, χωρίς να μπούμε σε τεχνικά στοιχεία για τα οποία θα γράψουμε σε επόμενο φύλλο.
Ως γνωστό το εργοστάσιο της ΜΑΒΕ μετά από 18 χρόνια εξόρυξης έκλεισε οριστικά το Μάρτιο του 2000. Από το 2002 η κυριότητα των εγκαταστάσεων των ΜΑΒΕ περιήλθε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τη Νομαρχία Κοζάνης από το 2007 να να προχωρά σε εργασίες εξυγίανσης του χώρου που συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια.
Το 2016 το Υπουργείο Περιβάλλοντός επί υπουργίας Πάνου Σκουρλέτη, στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε) του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων έκανε αναφορά σε απόβλητα που περιέχουν αμίαντο (επικίνδυνα ΑΕΚΚ) και ειδικότερα παρουσιάζονταν οι χώροι στην Ελλάδα που είναι κατάλληλοι για τη διάθεση αμιαντούχων αποβλήτων, μεταξύ των οποίων ως τέτοιοι χωροθετούνταν στην Δυτική Μακεδονία ο ΧΥΤΕΑ ΔΕΗ (ΧΔΒΑ Καρδιάς) στο Λιγνιτικό κέντρο και ο ΧΥΤ Αμίαντου ΜΑΒΕ.
Η Περιφέρεια τότε αντέδρασε προσέφυγε στο ΣΤΕ και σύμφωνα με δελτίο τύπου της 18/11/2016 Περιφέρειας δικαιώθηκε και με Κοινή Υπουργική Απόφαση (1.11.2016), εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν τη χρήση των ΜΑΒΕ για τη διάθεση των αποβλήτων αμιάντου που παράγονται μόνο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) Δυτικής Μακεδονίας του Νοεμβρίου του 2016 που είναι ακόμη σε ισχύ προβλέπεται πως για την ορθή Διαχείριση των Αποβλήτων που περιέχουν Αμίαντο στην ΠΔΜ πρέπει να γίνουν τα εξής:
– Καταγραφή και αξιολόγηση διαχείρισης παλαιών βιομηχανικών μονάδων που έχουν περιέλθει σε αδράνεια και περιέχουν επικίνδυνα ή μη υλικά τα οποία χρονίζουν και μεταφέρουν επικίνδυνες ουσίες στον υδροφόρο ορίζοντα.
– Οι εργασίες αφαίρεσης κατασκευαστικών στοιχείων που περιέχουν αμίαντο να πραγματοποιούνται μόνο από αδειοδοτημένες εταιρείες.
– Η συσκευασία των αποβλήτων να γίνεται στο χώρο παραγωγής τους.
– Τα απόβλητα των εγκαταστάσεων της πρώην ΜΑΒΕ, θα διατεθούν σε ειδικό κύτταρο ΧΥΤΑΜ στις εγκαταστάσεις στο Ζιδάνι Κοζάνης.
Τα λοιπά απόβλητα αμιάντου που θα παραχθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δύναται να διατίθενται στην περιοχή της πρώην ΜΑΒΕ (υπό την Περιφέρεια Δυτ.Μακεδονίας, ως ιδιοκτήτη της έκτασης), είτε στο ειδικό κύτταρο υγειονομικής ταφής των αμιαντούχων αποβλήτων της ΜΑΒΕ μέχρι την οριστική πλήρωσή του (υπολειπόμενη χωρητικότητα 10.000-15.000 τον.), είτε σε νέο κύτταρο εντός του χώρου.
2019: Πάρκο κυκλικής οικονομίας
Στις 10 Ιανουαρίου το 2019 η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (επί Θ. Καρυπίδη) με δελτίο τύπου της είχε αναφερθεί στο θέμα της ΜΑΒΕ σημειώνοντας πως προτάθηκε η δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου καινοτομίας με βιομηχανική, βιοτεχνική, επαγγελματική και επιστημονική ζώνη, όπου θα επαναχρησιμοποιούνται οι φυσικοί πόροι της περιοχής και τα δευτερογενή υλικά, συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία και στην ενίσχυση της εργασίας.
Για το τεχνολογικό πάρκο καινοτομίας, ο τότε Περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης πρότεινε να δημιουργηθεί στην περιοχή των Καμβουνίων, στο πρώην εργοστάσιο μεταλλείων αμιάντου Βορείου Ελλάδος, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα προέβλεπε.
Η πρόταση της ΠΕΔ
Την αναγκαιότητα δημιουργία Χ.Υ.Τ. Αμιάντου στις εγκαταστάσεις της πρώην ΜΑΒΕ είχε αναφέρει στις προτάσεις της για την απολιγνιτοποίηση και η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας στις 17 Μαρτίου του 2020 χωρίς όμως περισσότερα στοιχεία.
Ξανά στο προσκήνιο
Το θέμα επανεμφανίστηκε στην επικαιρότητα τον περασμένο Νοέμβριο όταν τέθηκε σε συνεδρίαση των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης & Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας όπου σύμφωνα με όσα είχε μεταδώσει το ΑΠΕ, η Περιφέρεια δια των Προέδρων των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης & Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Καλλιόπης Κυριακίδου και Νικόλαου Λυσσαρίδη επισήμαναν ότι σκοπός της σύγκλησης των συλλογικών αυτών οργάνων ήταν να ξεκινήσει ο διάλογος σχετικά με την αξιοποίηση του χώρου των πρώην ΜΑΒΕ (Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος) ως Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων Αποβλήτων, εξετάζοντας τη δυνατότητα λειτουργίας του σε εθνική εμβέλεια, ώστε να αποτελέσει μια προσοδοφόρα πρόταση και να τύχει ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια, εφόσον εξασφαλιστούν οι περιβαλλοντικοί όροι και η ασφάλεια των πολιτών, μια τέτοια επένδυση στην περιοχή θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας τόσο στον ίδιο τον χώρο όσο και δορυφορικά στο σύστημα μεταφοράς αμιάντου στην περιοχή. Επιπλέον, θα διευκολύνει ιδιαίτερα τη συλλογή όλων των στοιχείων αμιάντου και θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση του κόστους διαχείρισής του, το οποίο σήμερα είναι δυσβάσταχτο γιατί απαιτείται η μεταφορά του σε ειδικούς χώρους στη Γερμανία.
Η θέση του Δήμου Σερβίων
Ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστο Ελευθερίου μιλώντας λίγες μέρες πριν στο «Χρόνο» είχε αναφέρει για το θέμα πως «οι εργασίες που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος LIFE03 NV/GR/000214 περιλάμβαναν την αποκατάσταση των περιοχών που περιέχουν διάσπαρτους σωρούς και κομμάτια από ακάλυπτες ίνες αμιάντου και διάθεση 300 τόνων στερεοποιημένων και επεξεργασμένων αποβλήτων αμιάντου σε επιλεγμένη θέση το ορυχείο. Το έργο Asbestmine ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της βαριά μολυσμένης περιοχής του MABE με ίνες αμιάντου. Η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του πιλοτικού έργου LIFE, προσέφερε μια μοναδική λύση για την επεξεργασία και τη διάθεση αυτής της τεράστιας ποσότητας των επικίνδυνου υλικού που απομένει μετά την διακοπή των δραστηριοτήτων εξόρυξης. Ο αμίαντος, μετά από τη στερεοποίηση του, θα μπορεί να θαφτεί σε επιλεγμένες θέσεις του ορυχείου που θα διαμορφωθούν κατάλληλα για να δεχτούν τα αδρανοποιημένα υλικά.
Σας διαβεβαιώ ότι η διάθεση των ποσοτήτων του στερεοποιημένου αμιάντου θα απαιτήσει πριν από οποιαδήποτε απόφαση σοβαρή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων που θα καλύπτουν τη λειτουργία της Μονάδας που θα αναλάβει τη διάθεση των αποβλήτων του αμιάντου. Δεν πρόκειται να παίξουμε με τους υδροφόρους ορίζοντες, τη διαπερατότητα των γεωλογικών σχηματισμών και τις πιο σύγχρονες τεχνικές απομόνωσης. Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις ο διαγωνισμός με κριτήρια τεχνικά και οικονομικά είναι αυταπόδεικτος».
Ρίτσα Σπυρίδου: «Αναφαίρετο δικαίωμα η συμμετοχή των κατοίκων των Καμβουνίων, στην απόφαση για το μέλλον των Μ.Α.Β.Ε»
H επικεφαλής της παράταξης Στάση Σερβίων Ρίτσα Σπυρίδου με παρέμβαση της στις 8 Δεκεμβρίου είχε σημειώσει πως «έως τώρα έχει ενταφιάσει τον αμίαντο πέριξ του εργοστασίου, δηλαδή ότι έβγαλε η γη των Καμβουνίων και έπεται ότι απέμεινε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του.
Έως εδώ κανένας δεν αντέδρασε και η λογική λέει ότι δεν έχει λόγο να αντιδράσει.
Από εδώ και μετά.
Οι πολίτες δεν γνωρίζουν αν ο Χ.Υ.Τ.Α.Α θα γίνει χωματερή όλης της χώρας.
Οι πολίτες δεν γνωρίζουν αν ο Χ.Υ.Τ.Α.Α θα γίνει χωματερή των Βαλκανίων.
Οι πολίτες δεν γνωρίζουν αν ο Χ.Υ.Τ.Α.Α θα γίνει χωματερή της Ευρώπης.
Οι πολίτες δεν έχουν ενημέρωση τι σημαίνει πρακτικά και υγειονομικά ένας Χ.Υ.Τ.Α.Α τέτοιας εμβέλειας.
Δεν ξέρουν αν υπάρχει σκέψη ενταφιασμού και άλλων τοξικών ουσιών.
Δεν γνωρίζουν πως θα φτάνει το υλικό στον τόπο τους ,ούτε πως θα μπαίνει στη γη τους
Δεν ξέρουν αν υπάρχουν συνέπειες μόλυνσης των υδάτων και αν ναι, ποιες είναι.
Οι πολίτες ζητούν ανάπτυξη και προβληματίζονται… αν αυτό είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που θα απαντήσει στη μετά λιγνίτη εποχή.
Οι πολίτες φοβούνται μήπως ο τόπος τους, το πιο όμορφο κομμάτι της Δυτικής Μακεδονίας, μαραθεί από ανθρώπων έργα. Μήπως τα ζωντανά τους, τα σπαρτά και τα δέντρα τους , χάσουν την ανάσα τους .
Οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε αυτά τα απλά ερωτήματα και για άλλα τόσα… που για τους επιστήμονες είναι εύκολες οι απαντήσεις.
Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι για τον Δήμο και την Περιφέρεια να απαντήσουν στο ερώτημα:
Σεβάστηκαν έως σήμερα το δικαίωμα της ανησυχίας τους αλλά και της άποψής τους?
Αναμφίβολα, έχουν κάθε δικαίωμα στην ενημέρωση και στην απόφαση.
Ως Δημοτική Παράταξη του Δήμου Σερβίων» ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ» δηλώνουμε πως είμαστε πιστοί στις Δημοκρατικές αποφάσεις .
Αγαπητοί Συνδημότες.
Σας ενημερώνουμε πως καμία σχετική συζήτηση δεν έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν υπάρχει κανένα σχετικό ψήφισμα.
Σας ενημερώνουμε πως ότι δήλωσε ο Δήμαρχος Σερβίων στην Π.Ε.Δ Δυτικής Μακεδονίας , στην Περιφέρεια και ενδεχομένως, υποσχέθηκε στο Κέντρο, είναι δική του προσωπική άποψη (κατά τα λεγόμενά του, σε σχετική ερώτηση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων )
Σας ενημερώνουμε, πως η «ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ» δεν παραβρέθηκε σε καμία συνάντηση ( εάν πραγματοποιήθηκε τέτοια συνάντηση) για τα Μ.Α.Β.Ε ΑΕ, τόσο στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας, όσο και στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, γιατί δεν καλέστηκε.
Αντιδράσεις
Όπως αναφέραμε μετά και το δημοσίευμα της Εφ. Συν υπάρχουν αντιδράσεις στην περιοχή τόσο από κόμματα όσο και από πολίτες μέσω Μέσων Κοινωνικών Δικτύων που ζητούν να μην γίνει δημιουργία ΧΥΤΑΜ στο χώρο των ΜΑΒΕ. Πριν λίγο καιρό είχαμε δημοσιεύσει και την ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβούλου Γιώργου Χριστοφορίδη για το θέμα ενώ υπήρξε και η ανεξαρτητοποίηση του Δημοτικού Συμβούλου Σερβίων Δημήτρη Ζάκη.
Π. Κουκουλόπουλος: H παραλίμνιος περιοχή και ο ορεινός όγκος των Καμβουνίων έχουν μέλλον εφόσον στηριχτούν με βασικές υποδομές και είναι άδικο να εμφανίζεται ο ΧΥΤΑ ως η μόνη λύση
Σε ανακοίνωση του ο Πάρις Κουκουλόπουλος αναφέρει:
Το ζήτημα με τον αμίαντο είναι δύσκολο εξ ορισμού γιατί εκτός από τις θέσεις εργασίας και άλλα ανταποδοτικά οφέλη, άπτεται του λίαν ευαίσθητου θέματος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τελικά της βιώσιμης ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Σερβίων και Βελβεντού.
Είναι ευτύχημα για την περιοχή ότι διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να βοηθήσει τους θεσμούς αυτοδιοίκησης προκειμένου να υιοθετηθεί η βέλτιστη λύση που θα συνδυάζει τα επενδυτικά οφέλη με την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό το δυναμικό πρέπει να δοθεί βήμα και αυτό πιστεύω θα λειτουργήσει λυτρωτικά για όλους και υπάρχουν δυο παραδείγματα που πρέπει να αναφερθούν.
Η άποψη που τεκμηριωμένα και έγκαιρα έχει αναπτύξει ο Χρήστος Παπαγεωργίου δεν είναι μόνο δική του, μαζί του συμφωνούν οι πιο έμπειροι μηχανικοί μεταλλείων της περιοχής. Θα είναι παράδοξο, για να το θέσω ήπια, να αγνοηθεί η γνώμη αυτών των ανθρώπων που έχουν δώσει τη ζωή τους σε μεταλλεία και ορυχεία όταν μάλιστα είναι δίπλα μας.
Η άποψη του Λάζαρου Τσικριτζή που αφιερώθηκε στα οικολογικά ζητήματα επί δεκαετίες είναι επίσης απόλυτα τεκμηριωμένη. Πριν από χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζανης είχε υιοθετήσει την πρόταση της Οικολογικής Κίνησης για τη διαχείριση του αμίαντου μετά από εξαντλητική συζήτηση.
Προσωπικά είμαι απόλυτα πεισμένος για τις απόψεις των συμπολιτών μας που ονόμασα πιο πάνω και αρκετών ακόμα εξίσου αξιόλογων με τους οποίους συζήτησα το θέμα. Ενδεχόμενα να υπάρχουν και απόψεις που να τεκμηριώνουν την αντίθετη άποψη και να μη τις γνωρίζουμε. Το πιο σίγουρο όλων είναι ότι η παραλίμνιο περιοχή και ο ορεινός όγκος των Καμβουνίων έχουν μέλλον εφόσον στηριχτούν με βασικές υποδομές και είναι άδικο να εμφανίζεται ο ΧΥΤΑ ως η μόνη λύση.
Σε κάθε περίπτωση και χωρίς καμία διάθεση υπόδειξης το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβιων όπως και το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλουν στο συγκεκριμένο θέμα να λειτουργήσουν ως όργανα δημοκρατικού προγραμματισμού δίνοντας όπως ήδη αναφέρθηκε βήμα σε αυτούς που γνωρίζουν καθώς και σε όλους τους πολίτες με επαρκή διαβούλευση. Ο περιφερειακός σχεδιασμός της προηγούμενης περιφερειακής αρχής δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι από τη σημερινή γιατί και τότε δεν τηρήθηκε καμία διαδικασία δημοκρατικού προγραμματισμού στο ζήτημα αυτό.
Στην κατάσταση που βρισκόμαστε το τελευταίο που μας χρειάζεται είναι οι στείρες αντιπαραθέσεις και οι προσωπικές στρατηγικές. Κοινούς μεγάλους στόχους που θα τους υπηρετήσουμε όλοι μαζί ή έστω οι περισσότεροι, αυτό έχουμε ανάγκη. Φυσικά οι στόχοι προκύπτουν με διάλογο και αντιπαράθεση με επιχειρήματα όταν κάτι δεν είναι προφανές ή όταν πάλι υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες και μια τέτοια περίπτωση είναι η υπόθεση του χώρου ταφής αμιάντου. Είναι ζήτημα κοινής λογικής μα πάνω από όλα είναι ζήτημα δημοκρατίας που όσο πιο πιστά την υπηρετούμε τόσο περισσότερο μπορούμε να ελπίζουμε.
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η δυτική Μακεδονία δεν θα γίνει νεκροταφείο για όλα τα Βαλκάνια!
Τραγωδία δίχως τέλος για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που σχεδιάζεται να γίνει το μεγαλύτερο νεκροταφείο ταφής τοξικών αποβλήτων Αμιάντου στα Βαλκάνια.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης η οποία σε αγαστή συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Σερβίων για την δημιουργία ΧΥΤΑΜ, δίπλα στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ) στο Ζιδάνι. Εκεί υπολογίζεται ότι θα θάβονται σε ετήσια βάση τουλάχιστον 200 χιλιάδες τόνοι αποσυρόμενου Αμιάντου από όλη την χώρα. Στην περιοχή λειτουργούσε για χρόνια εργοστάσιο εξόρυξης Αμιάντου με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί μια ολόκληρη περιοχή και να ρυπανθεί βαρύτατα το περιβάλλον. Ο αμίαντος θεωρείται ένα από τα πιο καρκινογόνα υλικά και η εξόρυξη του απαγορεύτηκε με νόμο από το 1999. Όσοι κατά το παρελθόν είχαν κάποια επαφή με το εργοστάσιο γνωρίζουν ότι τα κρούσματα Καρκίνου του πνεύμονα ήταν σύνηθες για τους εργαζόμενους εκεί.
Από την περιοχή διέρχεται ο Αλιάκμονας ποταμός που υδροδοτεί την Κοζάνη αλλά και ολόκληρη την Θεσσαλονίκη, υπάρχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα με ενδημικά και μοναδικά φυτά παγκοσμίως και προστευόμενα-απειλούμενα ήδη. Πρόσφατα η περιοχή εντάχθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO καθώς εκεί δημιουργήθηκε το γεωπάρκο «τυθύως» που αναβαθμίζει μία περιοχή με σπάνιο γεωλογικό ενδιαφέρον.
Παράλληλα η περιοχή θεωρείται σεισμογενής καθώς υπάρχουν 2 ρήγματα τα οποία έδωσαν έναν από του μεγαλύτερους σεισμούς στην Ελλάδα το 1995 με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Σήμερα λοιπόν εν έτει 2021 και ενώ η περιοχή έχει πληγεί από τις επιπτώσεις του παρατεταμένου lockdown, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να βάλει την ταφόπλακα. Με πρόσχημα κάποιες πρόσκαιρες θέσεις εργασίας, θα επιχειρήσει να ρημάξει μια ολόκληρη περιοχή όπως ακριβώς έκανε και στις σκουριές Χαλκιδικής. Το μέλλον που προορίζουν για εμάς είναι φτώχεια, δυστυχία και μετανάστευση. Δεν θα τους κάνουμε την χάρη.
Το μέλλον της περιοχής μας είναι η ανάδειξη του φυσικού της πλούτου, η προστασία του περιβάλλοντος και η στήριξη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα που επιχειρούν σε αυτήν. Απευθύνουμε ευρύ κάλεσμα στον λαό της δυτικής Μακεδονίας να αντισταθεί στα σχέδια της κυβέρνησης και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του!
Η δυτική Μακεδονία δεν θα γίνει νεκροταφείο για όλα τα Βαλκάνια!
Η πρόταση για ΧΥΤΑΜ στα ορυχεία
Αξίζει τέλος να σημειώσουμε πως υπάρχουν φωνές στην περιοχή, που αποδέχονται την αναγκαιότητα για ΧΥΤΑΜ στην περιοχή αλλά προκρίνουν σε μια τέτοια περίπτωση την περιοχή των ορυχείων αλλά όχι για το σύνολο της χώρας αλλά μόνο της Δυτικής Μακεδονίας. Παράλληλα εκφράζεται και ο προβληματισμός για το αν θα συμμετέχει η ΔΙΑΔΥΜΑ στο όλο project ή θα συνεχίσει η εταιρεία που είχε αναλάβει την αποκατάσταση της ΜΑΒΕ.
Γιάννης Κωσταρέλλας