Άνοιξε ο δρόμος για την ανέγερση του Ι.Ν. της Αγίας Αικατερίνης στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου
Την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης της Κοζάνης για το Οικοδομικό Τετράγωνο 267 όπου βρίσκεται το οικόπεδο του Επισκοπείου/Μητροπολιτικού Μεγάρου Κοζάνης και συγκεκριμένα τον αποχαρακτηρισμό του από Κοινόχρηστο Χώρο και τη ρύθμιση του σε Δομήσιμο προκειμένου να ανεγερθεί ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης.
Η ιστορία του συγκεκριμένου οικοπέδου ξεκινά από το μακρινό 1932 όταν με Προεδρικό Διάταγμα είχε επιβληθεί η δημιουργία Κοινοχρήστου Χώρου στην αυλή του Επισκοπείου. Το 1938 το Επισκοπείο χαρακτηρίσθηκε ως Διατηρητέο Μνημείο.
Το 2009 με απόφαση του Υπ. Πολιτισμού »), που εκδόθηκε με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτικής Μακεδονίας εγκρίθηκε η ανέγερση Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Ο.Τ. 267 εντός του χώρου του Επισκοπείου στην Κοζάνη, αρχικά με παρατηρήσεις, η ανέγερση του μικρού αυτού Ι. Ναού της Αγίας Αικατερίνης στα νοτιοδυτικά, αφού η οικοδομική δραστηριότητα, κατά νόμο, επιτρέπεται πλησίον αρχαίου και εντός αρχαιολογικού χώρου, με τις προϋποθέσεις βέβαια και τις διαδικασίες, που προβλέπονται και σήμερα για τα εκκλησιαστικά ιδρύματα και τους Ιερούς Ναούς.
Το 2010 το θέμα τέθηκε στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά στην κατασκευή του Ναού.
Η Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης προσέφυγε για την ανάκληση αυτής της απόφασης καθώς η πολιτεία δεν ολοκλήρωσε ποτέ την απαλλοτρίωση με την καταβολή της αποζημίωσης στη Μητρόπολη, προσφυγή η οποία έγινε δεκτή από 2015 από το τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνη ζητώντας την εκ νέου ρύθμιση του πολεοδομικού καθεστώτος.
Στη συνέχεια, μετά από αίτημα της Ι. Μητροπόλεως (816/30-10-2017) προς το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Δυτικής Μακεδονίας, εγκρίθηκε οριστικά η αρχιτεκτονική μελέτη του Ι. Ναού της Αγίας Αικατερίνης στη νέα της θέση, νοτιοανατολικά (ΥΠΠΟΑ/ΓΔΠΚ/ΕΦΑΚΟΖ/510819/05662/14-12-2017), στην οποία ζητείται σήμερα η ανέγερση.
Η θέση αυτή, είχε εγκριθεί προηγουμένως –ομόφωνα- από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού.
Ζητήθηκε, επίσης, και ελήφθη έγκριση με θετική γνωμοδότηση επί της Αρχιτεκτονικής μελέτης του υπό ανέγερση Ιερού Ναού (παρεκκλησίου) της Αγίας Αικατερίνης, στον προαύλιο χώρο του ιστορικού Μητροπολιτικού Μεγάρου (Επισκοπείου) Κοζάνης, από το Κεντρικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής (ΚΕ.Σ.Ε.Α.) της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αν και υπήρχαν εγκρίσεις της Αρχιτεκτονικής μελέτης και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Η Μητρόπολη έχοντας τις θετικές γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες επιτροπές του Υπουργείου Πολιτισμού, ζήτησε από το Δήμο Κοζάνη το 2019 την εκ νέου τη ρύθμιση του χώρου που πλέον είναι στην ιδιοκτησίας της σε Δομήσιμο.
Όπως σημείωσε σε ανακοίνωση της η Μητρόπολη τον Ιούλιο του 2020 το αίτημα προς το Δήμο Κοζάνης λαμβάνει υπόψη όλες τις προστατευτικές διατάξεις για το περιβάλλον και ιδίως για τις αρχαιότητες (Ν. 3028/2002).
«Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, η όποια ενέργεια ή αποδοχή ρυμοτόμησης και αποκοπή τμήματος του περιβάλλοντα χώρου του Μνημείου επιφέρει βλάβη και αλλοίωση της μορφής του, αφού διαρρηγνύει την ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα αυτού, αποτελεί πράξη φθοράς και παράνομη παρέμβαση σε αρχαιολογικό χώρο, που απαγορεύεται και τιμωρείται από τον νόμο.
Στο τοπογραφικό διάγραμμα της εν λόγω πρότασης τροποποίησης οριοθετούνται, δι’ ερυθράς με διαγράμματα κάλυψης, το κτίσμα του ιστορικού μνημείου του Επισκοπείου, με τα βοηθητικά του προσκτίσματα, το νέο κτήριο Γραφείων, με το Κειμηλειαρχείο και η θέση του υπό ανέγερση παρεκκλησίου της Αγίας Αικατερίνης, έτσι ώστε να περιορίζεται η δόμηση στο οικόπεδο, πάνω στα διαγράμματα κάλυψης».
Το θέμα έφτασε στις αρμόδιες επιτροπές του Δήμου, με την Κοινότητα Κοζάνης να γνωμοδοτεί αρνητικά ενώ θετικές ήταν οι εισηγήσεις της Επιτροπής Σχεδίου και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και έτσι έφτασε στο Δημοτικό Σύμβούλιο.
Τα στοιχεία της υπόθεσης και την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Ματίνα Αμανατίδου.
O Κώστας Δεσποτίδης από την παράταξη Κοζάνη Τόπος Να Ζεις σημείωσε πως «ο χώρος του Επισκοπείου έχει υποστεί πολλές παρεμβάσεις, αν εξαιρέσουμε την πολύ καλή αποκατάστασή που έγινε, αλλοιώνοντας και υποβαθμίζοντας τη μεγαλοπρέπεια και την ιστορικότητα του Μνημείου.
Με βάση αυτά και συνεκτιμώντας το σεβασμό της κοινωνίας στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, τη σημαντική αλλοίωση του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου, τον ιδιαίτερο ρόλο του χώρου πρασίνου στο κέντρο της πόλης και το γεγονός πως θα μπορούσε να κατασκευασθεί ο ναός στο χαρακτηρισμένο ήδη τετράγωνο 919, προτείνουμε την επιβολή χώρου πρασιάς αντικαθιστώντας τον χαρακτηρισμό κοινοχρήστου χώρου».
Ο Κυριάκος Μιχαηλίδης σημείωσε πως «στο Επισκοπείο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σημαντική παρέμβαση και βελτίωση στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο. Ο χώρος αναβαθμίστηκε και όλοι οι Κοζανίτες το χαίρονται. Θεωρώ σημαντικό για τους Κοζανίτες την ανέγερση της Αγίας Αικατερίνης και θα τη στηρίξουμε και θα την υπερασπιστούμε».
Ο Βαγγέλης Σημανδράκος από την πλευρά του ανέφερε πως «ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία για πολλά χρόνια έρχεται προς λύση από τη σημερινή δημοτική αρχή. Πρέπει να λάβουμε ιδιαίτερα υπόψη την δικαστική απόφαση. Όσοι προβληματισμοί έχουν να κάνουν με τη δόμηση, θα διασφαλιστούν από την πολεοδομία».
Ο Φώτης Κεχαγιάς υποστήριξε πως «είναι ένα θέμα που απασχόλησε την τοπική κοινωνία για πολλά χρόνια. Να μην ξεχνάμε ότι το 2010 η απόφαση του Δήμου ήταν αρνητική. Χαίρομαι που προχωράμε σε μια λύση και θα ανεγερθεί η Αγία Αικατερίνη με τρόπο που δεν θα επηρεάσει το μνημείο».
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μάρκος Φλώρος υποστήριξε πως «ο Δήμος πάντα είχε μια καθαρή άποψη. Να μην γίνει ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης στην αυλή του Επισκοπείου και προσωπικά πιστεύω δεν προσφέρει τίποτα. Οι Κοζανίτες ξέρουν πως δεν υπήρχε ναός παρά ένα εκκλησάκι μέσα στη Μητρόπολη. Η αρχαιολογική επιτροπή αποφάσισε να εξαιρεθεί από την αναπαλαίωση και έμεινε έτσι. Η Δημοτική αρχή ήταν διαχρονικά κατά της ανέγερσης».
Ο Πρόεδρος του ΟΑΠΝ Ζήσης Μάρας έκανε λόγο για αλλοίωση του χώρου και τάχθηκε υπερ της ανέγερσης σε άλλο χαρακτηρισμένο χώρο.
Η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία με τις αρνητικές ψήφους των κ.κ. Φλώρου και Μάρα, των συμβούλων της Δημοτικής Κίνησης και της Λαϊκής Συσπείρωσης.