Στην Κοζάνη o αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης- Αναζητούνται λύσεις για την αντιμετώπιση της πίεσης στα νοσοκομεία
Οι τρόποι αντιμετώπισης της μεγάλης πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία της Κοζάνης και της Πτολεμαίδας και η ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της παρούσας φάσης της πανδημίας ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη στην Κοζάνη, παρουσία του Πρόεδρου του ΕΚΑΒ Δημήτρη Παπασωτηρίου και του Διοικητή της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτη Μπογιατζίδη. Νωρίτερα ο κ. Κοντοζαμάνης είχε βρεθεί για το ίδιο θεμα στη Θεσσαλονίκη.
Να σημειώσουμε εδώ πως το νοσοκομείο της Κοζάνης νοσηλεύονται 45 ασθενείς στην covid κλινική ενώ 12 άτομα είναι στην Μαιευτική κλινική (10 ύποπτα κρούσματα και 2 επιβεβαιωμένα).
Ο κ. Κοντοζαμάνης μιλώντας στο τοπικά ΜΜΕ σημείωσε πως “επισκέφτομαι το νοσοκομείο της Κοζάνης σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή γιατί όλοι γνωρίζουμε τα δεδομένα στην περιοχή. Είχα την ευκαιρία με τα στελέχη του νοσοκομείου να αναλύσουμε την κατάσταση και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Μέσα στην πανδημία το νοσοκομείο της Κοζάνης ανέπτυξε κλίνες ΜΕΘ ενώ υπάρχει μια πολύ καλά οργανωμένη Παθολογογική Κλινική για τον κορωνοιό. Συζητήσαμε όλα τα σενάρια για το ποιό θα μπορούσε να είναι το καλύτερο και θα πάρουμε τις τελικές αποφάσεις. Έχουμε εικόνα και θα έχουμε σύντομα ανακοινώσεις”.
Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, το σχέδιο αυτό αφορά τόσο τη διαχείριση των ασθενών όσο και την ανάπτυξη κλινών απλής νοσηλείας και κλινών εντατικής θεραπείας καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος υγείας σε προσωπικό και εξοπλισμό.
Αναφερόμενος στα μέτρα τα οποία λαμβάνονται, σημείωσε ότι επειδή η διαχείριση της πανδημίας είναι μία δυναμική κατάσταση, πολλές φορές αυτά δεν έχουν οριζόντιο χαρακτήρα αλλά αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, όπως συνέβη και στην Κοζάνη. «Τα μέτρα αυτά αξιολογούνται τακτικά και οι αποφάσεις μας αναπροσαρμόζονται. Σε κάθε περίπτωση θέλω να καταστήσω σαφές ότι έχουμε δύο όπλα στη διάθεσή μας προκειμένου να βγούμε νικητές και από αυτή τη φάση της πανδημίας και να ξεμπερδέψουμε. Το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός. Πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και το δεύτερο μεγάλο όπλο, το οποίο έχουμε στη διάθεση μας, είναι η πιστή τήρηση από όλους μας των μέτρων που έχει αποφασίσει η πολιτεία. Με αυτά τα δυο όπλα στη διάθεσή μας σύντομα θα τελειώσουμε», πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Λίγο νωρίτερα σε ερώτημα αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα, ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς και ότι καθημερινά αξιολογούνται τα διαθέσιμα επιδημιολογικά προκειμένου να υπάρχει μια εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας.
Απαντώντας δε, σε ερώτημα για τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και για το αν υπάρχει σκέψη να αλλάξει η τακτική του υπουργείου Υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε: «Ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που έχει χορηγήσει την άδεια όχι μόνο στο εμβόλιο της ΑstraZeneca και σε όλα τα εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια τα οποία γίνονται είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και τα όποια περιστατικά έχουν συμβεί, πρέπει πρώτα να τα συσχετίσουμε με το εμβόλιο και αναλόγως να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Τα δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας και φαίνεται και από την εξέλιξη του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα προβλεπόμενα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι πολύ σημαντικό να μην ακυρώνει κάποιο συμπολίτης μας τον εμβολιασμό γιατί και πάει πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα και βεβαίως αυτό θα έχει επίπτωση στην πανδημία. Είναι πολύ σημαντικό επίσης από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας να σας πω ότι συμπολίτες μας άνω των 80 ετών που έχουν αποβιώσει από κορονοϊό, στο 90 % και πλέον δεν είχαν εμβολιαστεί».
Τεχνικά ζητήματα με τη μετατροπή της Χειρουργικής κλινικής σε covid
Για τεχνικά ζητήματα στη μετατροπή της Χειρουργικής κλινικής σε covid, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Μαμάτσειο Δημήτρης Ντέντης.
Σύμφωνα με τον κ. Ντέντη «είναι δύσκολο το νοσοκομείο να υποστηρίξει τη μετατροπή του Χειρουργικού τμήματος σε covid γιατί υπάρχουν τεχνικά προβλήματα με την παροχή οξυγόνου, τα οποία θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί νωρίτερα».
70-80% αύξηση στις διακομιδές το τελευταίο 15θήμερο
Για 70-80% αύξηση στις διακομιδές το τελευταίο 15θήμερο, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Εργασιακού Σωματείου ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας Θωμάς Σαραφίδης. Ο κ. Σαραφίδης έκανε λόγο για διακομιδές σε Βέροια, Νάουσα και Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Γρεβενά και Πτολεμαίδα.
«Η κατάσταση των ασθενών είναι διαχειρίσιμη αλλά αν συνεχίσει να απαιτούνται τόσες διακομιδές θα μας δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα. Προς το παρόν όμως μπορούμε να ανταποκριθούμε αν και με δυσκολίες».