Το απολιθωμένο δάσος στον οικισμό Νόστιμο και το κλειστό μουσείο
Στο νότιο άκρο του νομού Καστοριάς, στα όρια με το νομό Κοζάνης στον οικισμό Νόστιμο βρίσκεται το απολιθωμένο δάσος. Αυτό το μεγαλείο της φύσης δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε 20 εκατομμύρια χρόνια πριν, την περίοδο του Μειόκαινου.
Λόγω των κλιματικών συνθηκών και της γεωμορφολογίας εκείνης της περιόδου είχαν αναπτυχθεί δάση ενώ υπήρχαν και ενεργά ηφαίστεια. Τα ηφαιστειακά υλικά και η σκόνη που εκσφενδονίζονταν από το ηφαίστειο κάλυπταν φυτά και ζώα προκαλώντας την απολίθωση τους.
Το 1935 ένας κάτοικος της περιοχής εξορύσσοντας λιγνίτη ανακάλυψε απολιθωμένους κορμούς και απολιθώματα. Οι ανασκαφές του δάσους θα ξεκινήσουν περίπου 60 χρόνια μετά και πολύτιμα ευρήματα θα έρθουν στην επιφάνεια. Τροπικά και υποτροπικά φυτά, απολιθωμένοι κορμοί από φοίνικες, απολιθώματα παλαιοπανίδας και παλαιοχλωρίδας προσφέρουν πολλές πληροφορίες για τις κλιματικές συνθήκες εκείνης της περιόδου.
Το γεωλογικό δάσος θεωρείται ένα διατηρητέο μνημείο της φύσης με πολύ μεγάλη αξία.
Από το 2000 λειτουργούσε εκεί το μουσείο παλαιοντολογίας και παλαιοβοτανικής Νόστιμου, το οποίο στοίχισε περίπου 1,7 εκ. ευρώ και το οποίο δυστυχώς από το τέλος Μαρτίου σταμάτησε τη λειτουργία του καθώς κρίθηκε ασύμφορη η λειτουργία του.
Σε μια περιοχή όπως η Δυτική Μακεδονία που διεκδικεί να μπει στον τουριστικό χάρτη της χώρας είναι πραγματικά κρίμα να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε σημεία τόσο σημαντικού ενδιαφέροντος…