Γόνιμες και ουσιαστικές οι επαφές της πρώτης μέρας της περιοδείας των Πράσινων στη Δ. Μακεδονία
Με γόνιμες και ουσιαστικές επαφές ξεκίνησε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου η περιοδεία των Πράσινων στις λιγνιτικούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, σε συνέχεια της Πρότασης Διαλόγου που καταθέτουν για την επόμενη μέρα μετά τον λιγνίτη. Το μήνυμα ότι «υπάρχει κι άλλος δρόμος», με συμμετοχική Πράσινη Μετάβαση, φαίνεται να συγκεντρώνει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον.
Η αρχή έγινε από το δημαρχείο της Πτολεμαϊδας, όπου συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Εορδαίας κ. Π. Πλακεντά. Από τους Πράσινους τονίστηκε ότι η απολιγνιτοποίηση προχωρούσε επί χρόνια «στα βουβά» και ότι μπορούσε να ήταν πιο σταδιακή, μόνο αν είχε ξεκινήσει πιο έγκαιρα. Για ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στον διάλογο, χρειάζονται πρωτοβουλίες όπως αναλυτική παρουσίαση της αντίστοιχης εμπειρίας περιφερειών από χώρες, προγράμματα συμμετοχικής τέχνης, αλλά και δομημένος διάλογος με συγκεκριμένες προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις, τόσο για τις βασικές κατευθύνσεις και επιλογές όσο και για τους επιμέρους τομείς. Συζητήθηκαν αρκετές από τις προτάσεις των Πράσινων για νέες διεξόδους θέσεων εργασίας, εκφράστηκαν κοινές επιφυλάξεις για τις επενδύσεις στο αέριο, ενώ σημαντική ήταν και η συμφωνία του δημάρχου με την πρόταση μετατροπής λιγνιτικών μονάδων σε μονάδες θερμικής αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας.
Ακολούθησε συνάντηση με τον δήμαρχο Κοζάνης κ. Λ. Μαλούτα στο δημαρχείο της πόλης. Από τη δημοτική αρχή αναφέρθηκε η συμμετοχή του δήμου στο πρόγραμμα για κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030, ενώ συμφώνησε ότι τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να χωροθετούνται μέσα στους χώρους των πρώην ορυχείων και όχι στις γύρω απαλλοτριωμένες ζώνες.
Επόμενος σταθμός των Πράσινων ήταν ο Βελβενδός, για συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Στεργίου και αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου. Ο Βελβενδός θεωρεί ότι αποτελεί και αυτός ενεργειακό δήμο, καθώς μεγάλο μέρος της παραγωγικής του γης έχει θυσιαστεί για την τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου που τροφοδοτούσε την ψύξη των λιγνιτικών μονάδων. Η ακμαία τοπική αγροτική οικονομία με την ισχυρή συνεταιριστική παράδοση, θα μπορούσε να επωφεληθεί ιδιαίτερα από μια ταυτότητα Πράσινης Μετάβασης όπως αυτή που προτείνουν οι Πράσινοι, αλλά και από τις πολιτικές επέκτασης της βιολογικής γεωργίας. Στον δήμο λειτουργούν συστήματα εξοικονόμησης αρδευτικού νερού, καθώς και μικρό αυτοδιαχειριζόμενο υδροηλεκτρικό 1,9 MW. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις ΑΠΕ και τη χωροθέτησή τους, όπου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του Σχεδίου Εργασίας και Διαλόγου των Πράσινων.
Πολύ ουσιαστική και παραγωγική ήταν η συζήτηση στο Επιμελητήριο Κοζάνης με τον πρόεδρό του κ. Μητλιάγκα. Οι Πράσινοι τόνισαν την έμφαση που δίνουν στις μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις ως κορμό της μετάβασης, με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε συμπληρωματικό μόνο ρόλο. Ενημερώθηκαν για την ιδιαίτερα εύθραυστη θέση των κλάδων της γούνας, των κατασκευών-χωματουργικών και του τουρισμού. Για τις κατασκευές τονίστηκε η ανάγκη ταχείας και επαρκούς αποκατάστασης στα ορυχεία, με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες να κρίνονται ανεπαρκείς. Οι Πράσινοι κατέθεσαν επίσης σειρά συγκεκριμένων προτάσεων για ήπιο τουρισμό όλο τον χρόνο, ενώ συζητήθηκε και η ανάγκη για σιδηροδρομικές συνδέσεις με προτεραιότητα την απευθείας σύνδεση της Κοζάνης με τη Βέροια και τη Θεσσαλονίκη.
Στην ίδια συνάντηση, ιδιαίτερη έγινε και για την απεξάρτηση από τη γούνα, που είναι απαραίτητη για πειστική ταυτότητα Πράσινης Μετάβασης, ενώ δεν φαίνεται να έχει ούτε οικονομικές προοπτικές: οι Πράσινοι πρότειναν άμεσο τερματισμό σε άδειες νέων εκτροφείων, αγορές γουνοφόρων ζώων και εκπαίδευση σε ειδικότητες γούνας, με παράλληλο άνοιγμα συζήτησης για χρονοδιάγραμμα οριστικού τερματισμού. Διερευνήθηκαν και εναλλακτικές διέξοδοι, όπως καθετοποιημένη σηροτροφία σε συνδυασμό με τον κρόκο, αλλά και αναπροσανατολισμός της μονάδας ζωοτροφών για μινκ, σε τροφές για ζώα συντροφιάς.
Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώθηκε στις 8.30 το βράδυ στα γραφεία της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, όπου η αντιπροσωπεία των Πράσινων συζήτησε τις προτάσεις τους με μέλη και φίλους της Οικολογικής Κίνησης.
Το κλιμάκιο των Πράσινων αποτελούν ο Θανάσης Γούναρης, συν-εκπρόσωπος του κόμματος και στέλεχος του κόμματος των Πειρατών Ελλάδας, ο Αλέκος Γεωργόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ και μέλος του Συμβουλίου, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος του Συμβουλίου και της θεματικής ομάδας οικονομίας των Πράσινων. Παρών στις συναντήσεις με τους δημάρχους Εορδαίας και Βελβενδού, ήταν και ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.
Για την Τρίτη 6 Ιουλίου το πρόγραμμα των Πράσινων ξεκινά στις 10 το πρωί από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπου θα συναντηθούν με τον πρύτανη κ. Θ. Θεοδουλίδη. Για τις 12.00 είναι προγραμματισμένη συνάντηση με το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαϊδας και πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία. Αμέσως μετά οι Πράσινοι θα συναντηθούν με τον τοπικό Σύλλογο για την Απολιγνιτοποίηση και την Αποκατάσταση του Περιβάλλοντος. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Ακρινή, όπου εκκρεμεί η μετεγκατάσταση του οικισμού. Οι επαφές της ημέρας ολοκληρώνονται στο Αμύνταιο, σε συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Άνθιμο Μπιτάκη και τον Σύλλογο Ξενοδόχων Φλώρινας.