Οι σχέσεις ΔΕΗ τοπικής κοινωνίας στο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή φωτοβολταϊκά σε Εξοχή και Χαραυγή
Ένα ακόμη δημοτικό συμβούλιο απασχόλησε το θέμα της εγκατάστασης νέων φωτοβολταϊκών. Αυτή τη φορά τα θέματα αφορούσαν σε γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στις θέσεις Εξοχή και Χαραυγή αντίστοιχα, εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Στον πυρήνα της συζήτησης βρέθηκε ο προσανατολισμός της περιοχής, αν θα είναι δηλαδή ενεργειακός ή αγροκτηνοτροφικός, αλλά και οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ απέναντι στην περιοχή.
Τις εισηγήσεις έκανε ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Βασιλακόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως με βάση τις εκτιμήσεις της διεύθυνσης περιβάλλοντος υπάρχει θετική τοποθέτηση. «Πάγια αρχή είναι ο ενεργειακός προσανατολισμός του τόπου μας και εφόσον πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι θα γνωμοδοτήσουμε θετικά» τόνισε.
Στην ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Τέλη Πουτακίδη για το τι έχει αλλάξει από την προηγούμενη απόφαση (αρνητική γνωμοδότηση για ΜΠΕ σε άλλη θέση στην Ακρινή), ο Β. Βασιλακόπουλος απάντησε ότι «ήταν σημειολογική η απόφαση. Το συγκεριμένο δεν είναι ορατό από μακριά».
Τα φωτοβολταϊκά πρέπει να μείνουν εκεί που έχουν διαταραχθεί οι εκτάσεις είπε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, μεταφέροντας συζήτηση που είχε με το κλιμάκιο των «Πράσινων», ενώ τόνισε ότι η σχέση της περιοχής με τη ΔΕΗ θα συνεχιστεί για αρκετές δεκαετίες ακόμη και έχει μέσα τη σχέση της διεκδίκησης, της απαίτησης, αλλά και της συνεννόησης και της συνεργασίας.
Για μονομερή ενέργεια που έρχεται να δημιουργήσει τετελεσμένα και κατοχυρώνει τα φιλέτα για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την τοπική κοινωνία έκανε λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» Χάρης Κουζιάκης.
Θετική ήταν η στάση του Κυριάκου Μιχαηλίδη της παράταξης «Μετάβαση για το Δήμο Κοζάνης», ο οποίος ανέφερε, αιτιολογώντας την προηγούμενη στάση του, ότι «η στάση μας την προηγούμενη φορά ήταν αρνητική ως πολιτικό μήνυμα προς τη ΔΕΗ και την Πολιτεία για το θέμα της μετεγκατάστασης της Ακρινής.
Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του Βαγγέλη Σημανδράκου που ανέφερε ότι πρόκειται για διαφορετική περίπτωση από την προηγούμενη και για εκτάσεις που είναι μέσα στο ορυχείο.
Αρνητικά τοποθετήθηκε ο Φώτης Κεχαγιάς που είπε ότι «καταψηφίζουμε για να μάθουν όλοι ότι πρέπει να υπακούν σε κάποια χαρακτηριστικά, γιατί θα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις από την πανσπερμία των φωτοβολταϊκών», κάνοντας λόγο για δεινά που θα έρθουν σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή.
«Αυτό που είναι πολιτικό είναι ότι δεν υπάρχει συνεννόηση με την τοπική κοινωνία. Έχει καταδειχθεί πολλαπλώς το γεγονός της μονομερούς κίνησης της ΔΕΗ στο να καταλαμβάνει «φιλέτα» αυτών των εκτάσεων. Αυτό είναι κατακριτέο» είπε ο Λευτέρης Ιωαννίδης.
Στο θέμα της κυριότητας των εκτάσεων των ορυχείων και της απόδοσης των εκτάσεων για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση στάθηκε ο πρόεδρος της Χαραυγής Γ. Χατζαβερίδης. «Η ΔΕΗ αν θέλει να κάνει τα φωτοβολταϊκά της, ας δώσει και κάτι πίσω» είπε χαρακτηριστικά.
Το πρώτο θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία με 17 ναι και 12 όχι και το δεύτερο με 17 ναι και 13 όχι.
Δεν πέρασε η εκμίσθωση δημοτικής έκτασης στα Λιβερά
Με 20 ψήφους υπέρ και 13 κατά δεν πέρασε στην ίδια συνεδρίαση η έγκριση διενέργειας δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης εμβαδού 97.570,922 τ.μ., η οποία εμπίπτει σε γεωτεμάχιο 1Δ της Κοινότητας Λιβερών, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, καθώς χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία.
Σωκράτης Μουτίδης