Με σύμπραξη ιδιώτη η αξιοποίηση των 164.000 στρεμμάτων που θα λάβει η δημόσια Α.Ε. από την ΔΕΗ – Στην βουλή το νομοσχέδιο για την διαχείριση των 5 δισ της δίκαιης μετάβασης με παρουσιαστή τον Νίκο Παπαθανάση
Τη δημιουργία των οργανωτικών δομών που θα σχεδιάζουν τα έργα και θα διαχειρίζονται τα κονδύλια που θα διατεθούν για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στη μετά τον λιγνίτη εποχή, αλλά και την ίδρυση της Ανώνυμης Εταιρίας του Δημοσίου στην οποία θα περιέλθει μέρος των εκτάσεων που κατέχει σήμερα η ΔΕΗ προβλέπει το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση που θα παρουσιαστεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης και η παρουσίαση του στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει από τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση.
Οι φορείς που θα δημιουργηθούν θα αναλάβουν τη διαχείριση κονδυλίων συνολικού ύψους περίπου 5 δις ευρώ, οι οποίοι θα διατεθούν για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης καθώς και των νησιών στα οποία υπάρχουν πετρελαϊκοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής.
Από το σύνολο των 5 δις ευρώ που είναι διαθέσιμα όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο πρόεδρος της Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστής Μουσουρούλης, τα 2 δισ. ευρώ, προέρχονται από τα Ταμεία Δίκαιης Μετάβασης και Ανάκαμψης και επιπλέον 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το ταμείο Invest EU και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Μηδενικό αντάλλαγμα για την ΔΕΗ
Σε ότι αφορά την Ανώνυμη Εταιρία ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου που θα δημιουργηθεί με το νομοσχέδιο σε αυτή θα μεταβιβαστούν από τη ΔΕΗ χωρίς τίμημα τα 2/3 των 247.000 στρεμμάτων σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, τα οποία σήμερα ανήκουν στην επιχείρηση.
Το νομοσχέδιο θα καθορίζει, μεταξύ άλλων, το καταστατικό της εταιρίας θα περιγράφει τον σκοπό της, την οργάνωσή της, τον τρόπο λειτουργίας της κ.ά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό από το σύνολο των εκτάσεων που διατηρεί σήμερα η ΔΕΗ στις δύο υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της χώρας, στις οποίες εδώ και δεκαετίες λειτουργούν τα ορυχεία και οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης, τα 164.000 στρέμματα θα αποσχιστούν από την περιουσιακή βάση της και θα αποδοθούν στην Ανώνυμη Εταιρία, ουσιαστικά με μηδενικό αντάλλαγμα, κάνοντας συμψηφισμό της αξίας των συγκεκριμένων εδαφών με το κόστος αποκατάστασης.
Διαγωνισμός για την επιλογή του ιδιώτη συνδιαχειριστή
Προβλέπεται δε ότι η ΑΕ που θα δημιουργηθεί για τη διαχείριση και την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας που θα της αποδοθεί, θα προχωρήσει σε σύμπραξη με ιδιώτη, ο οποίος θα επιλεγεί μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες και θα αναλάβει την υλοποίηση των έργων υποδομής, τη λειτουργία τους, ενώ θα έχει και την ευθύνη της επιλογής των επιχειρήσεων που θα φιλοξενηθούν στα λιγνιτικά εδάφη.
Πέρα από τη σύσταση της SPV, για να προχωρήσει ο σχεδιασμός των έργων που θα εγκατασταθούν στα λιγνιτικά εδάφη θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) τα οποία θα καθορίσουν το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, αλλά και τα βασικά μεγέθη που αφορούν στα όρια των πολεοδομικών ενοτήτων, στις χρήσεις γης, στους όρους και περιορισμούς δόμησης και σε άλλες πολεοδομικές παρεμβάσεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο υπόλοιπο 1/3 των εδαφών που θα παραμείνουν στην κυριότητα της ΔΕΗ, αφού αποκατασταθούν, προβλέπεται ότι θα εγκατασταθούν οι επενδύσεις έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της επιχείρησης.
www.worldenergynews.gr