Συλλαλητήριο την Τετάρτη στην Κοζάνη “για τη ζωή και το περιβάλλον”
Συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης “για τη ζωή και το περιβάλλον”, σύμφωνα με τους διοργανωτές που είναι 13 συλλογικότητες της περιοχής.
Το πρωί της Δευτέρας παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, με τον Στέφανο Πράσσο να κάνει λόγο για μια “σε εξέλιξη οικονομική και ταυτόχρονα εκτεταμένη και πολύπλευρη περιβαλλοντική καταστροφή, που εξελίσσεται με αφορμή τη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση” θέτοντας τα ζητήματα:
- Της καταστροφής βουνών, δασών, λιβαδιών και κάμπων από την εγκατάσταση τερατώδους ισχύους 16 γιγαβάτ αιολικών και φωτοβολταικών συστημάτων.
- Της εγκατάλειψης ανοιχτών ορυχείων.
- Του σχεδιασμού να υποδεχτεί η περιοχή σκουπίδια όλης της Βόρειας Ελλάδας και της καύσης τους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
- Της μη εγκατάλειψης των σχεδίων για κατασκευή ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ.
Του Σωκράτη Μουτίδη – sokmoutidis@gmail.com
Κάλεσμα στην τοπική κοινωνία να διατρανώσει την αντίδρασή της στην άναρχη εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε πεδιάδες και βουνά, απευθύνει το συντονιστικό 14 φορέων και συλλογικοτήτων, το οποίο διοργανώνει την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Κοζάνης. Ο «Συντονισμός Περιβαλλοντικών και άλλων Κινήσεων», όπως ονομάζεται, το πρωί της Δευτέρας σε συνέντευξη τύπου μίλησε στα ΜΜΕ για αυτά που πρεσβεύει καλώντας την κοινωνία να πει όχι σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.
Μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα
Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού φορέων Στέφανος Πράσσος
Ο εκπρόσωπος της συντονιστικής Στέφανος Πράσσος, μίλησε για μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα συνεχίζει να έχει η περιοχή μετά την απολιγνιτοποίηση αλλά και με τον ΧΥΤΑΜ που σχεδιάζεται να γίνει στο πρώην ορυχείο της ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι. «Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με τα νερά της περιοχής γιατί τα ανοιχτά ορυχεία εκτός του ότι προκαλούν αυτανάφλεξη του λιγνίτη, πιθανότατα να στερέψουν και οι λίμνες του Αμυνταίου και αυτά στηρίζονται σε επιστημονικές μελέτες. Αυτά θα οξυνθούν και με την εγκατάσταση των ΑΠΕ στην περιοχή σε συνολική ισχύ που ανέρχεται σε 20 γιγαβάτ και θα στερήσει από τους κτηνοτρόφους τις περιοχές βοσκής και καταστρέφει τα βουνά» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πράσσος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην δημιουργία του ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι, καθώς και στην καύση απορριμμάτων από τέσσερις μονάδες επεξεργασίας που σχεδιάζεται να γίνουν στην Δυτική Μακεδονία.
Οι φορείς που συμμετέχουν
Στο συλλαλητήριο της Τετάρτης συμμετέχουν 14 φορείς και συλλογικότητες. Εκπρόσωποι των «ΑντιΧΥΤΑΜ», ΣΕΕΝ, «SOS Πιέρια», «Εορδαία SOS», «Ενέργεια SOS Δυτικής Μακεδονίας», κατέθεσαν τις θέσεις τους για τα θέματα που τους απασχολούν και κάλεσαν τους πολίτες να δώσουν δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο.
«Οι μελέτες και η αρθρογραφία των Παπαγεωργίου και Σταμούλη χαρακτηρίζουν έγκλημα αυτό που πάει να γίνει με τον ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι και την τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα επέλθει. Η περιοχή είναι σεισμογενής και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει ο ΧΥΤΑΜ και επίσης τα πετρώματα είναι υδατοδιαπερατά και ο αμίαντος θα κατευθυνθεί προς την λίμνη που τροφοδοτεί την Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΑΝΤΙΧυταμ Δημήτρης Βαβλιάρας.
«Δεν λέμε όχι στην δημιουργία των ΑΠΕ αλλά λέμε όχι στα μεγάλα συμφέρονται που θέλουν να καταστρέψουν τα δάση και τα βουνά μας» είπε από την μεριά του ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας «Πιέρια SOS» Κώστα Σιώμος.
«Η απολιγνιτοποίηση θα φέρει φτώχεια και ανεπάρκεια ρεύματος. Όσο πιο πολλές ΑΠΕ τόσο υψηλότερη θα γίνει η τιμή του ρεύματος. Είναι έγκλημα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη» Κώστας Ασαλουμίδης.
«Όσοι απαξιώνουν τον λιγνίτη και γεμίζουν τα βουνά με ανεμογεννήτριες εγκληματούν συνειδητά. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους σταματήσουμε» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Εορδαία SOS Νίκος Βουνοτρυπίδης.
«Θα κάνουμε όπου θέλουμε ότι θέλουμε λένε όλοι αυτοί με βολικό επιχείρημα την κλιματική αλλαγή και στο όνομα της προστασίας του πλανήτη, καταστρέφουν την φύση. Η τοπική κοινωνία πρέπει να βγει μπροστά» κατέληξε ο εκπρόσωπος της «Ενέργεια SOS Δυτικής Μακεδονίας» Θοδωρής Καρώνης.
Οι φορείς που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Τετάρτης είναι:
«ΑντιΧΥΤΑΜ» κίνηση πολιτών ενάντια στη δημιουργία χωματερής ταφής αμιάντου στο χώρο της πρώην ΜΑΒΕ
Γεωργοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κοζάνης «Ο Βούρινος»
Σύλλογος επαγγελματιών Ψαράδων Λίμνης Πολυφύτου
SOS Πιέρια
SOS Βέρμιο
Πρωτοβουλία Αγώνα κατοίκων Πολυμύλου ενάντια στα Αιολικά στο Βέρμιο
«Πρωτοβουλία πολιτών στην Εορδαία κατά των ανεμογεννητριών και των Φωτοβολταϊκών πάρκων»
Ομάδα προβληματισμού για τις Ανεμογεννήτριες- Φλώρινα
«Πρωτοβουλία ενάντια στη πράσινη ανάπτυξη και τα αιολικά στα Γρεβενά»
Άνω Μηλιά Πιερίας. «Ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών στα Πιέρια»
«Ενέργεια Περιβάλλον SOS Δυτικής Μακεδονίας»
Κάτοικοι Μαυροδεντρίου «Ενάντια στην εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών και Αιολικών στο Άσκιο»
Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια: «Εργατική Αλληλεγγύη»
Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Λίμνης Πολυφύτου
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr