Κόντρες για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ σε τηλεθέρμανση και ύδρευση συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης το απόγευμα της Δευτέρας. Μια συζήτηση που ανέδειξε για μια ακόμη φορά το κρίσιμο σταυροδρόμι της επιχείρησης αλλά και τις επιπτώσεις στο «πορτοφόλι» των δημοτών.
Να σημειώσουμε ότι η συζήτηση έγινε για ενημερωτικούς σκοπούς και όχι για να ληφθεί απόφαση καθώς την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, θα πρέπει να εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.
Η πρόταση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ περιλαμβάνει την αύξηση της τάξης του 10% στην τηλεθέρμανση, κατάργηση του 80% στο νερό και ενσωμάτωση του στην τιμή νερού, που θα οδηγήσει σε μεσοσταθμική αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές της πόλης της Κοζάνης ανέρχεται σε 6,79% και για τα τοπικά Διαμερίσματα σε 10,11%.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κώστας Κυτίδης αναφερόμενος στο ζήτημα του τιμολογίου ύδρευσης- αποχέτευσης σημείωσε πως είναι γνωστό πως το κομμάτι αυτό της δραστηριότητας της επιχείρησης είναι ελλειμματικό (καλύπτεται από το κέρδος που έχει η ΔΕΥΑΚ από τη τηλεθέρμανση) και στόχος είναι σταδιακά το έλλειμμα να μειωθεί ώστε στο τέλος της τετραετίας να ισοσκελιστεί, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Κυτίδη αυτό μπορεί να γίνει με την αποτύπωση του πραγματικού κόστους του νερού αλλά και τη μείωση των αναγκών σε ενέργεια.
Αναφορικά με την τηλεθέρμανση ο κ. Κυτίδης σημείωσε πως η τιμή της ήταν σταθερή από το 2009 αλλά πλέον υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στα κόστη λειτουργίας εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους της τηλεθέρμανσης και επιπρόσθετα την ένταξη της τηλεθέρμανσης στο Ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης και εμπορίας Δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 2013, που επέφερε ένα χρέος 4εκ. ευρώ.
“Αν η ΔΕΥΑΚ ήταν ιδιωτική εταιρεία θα ήταν τεράστια η αύξηση στο τιμολόγιο της τηλεθέρμανσης και όχι 10%» ανέφερε ο κ. Κυτίδης τονίζοντας πάντως πως δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή η πρόταση της υπηρεσίας για αύξηση 42,53%. «Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό αλλά πρέπει να τονίσουμε πως δεν είμαστε ευτυχείς με το ζήτημα της βιωσιμότητας και κάποια ζητήματα θα πρέπει να λυθούν με πολιτικές αποφάσεις».
Ο κ.Κυτίδης πρόσθεσε πάντως πως αν συνεχιστεί η επιβάρυνση του 1εκ. ευρώ το μήνα για το ενεργειακό κόστος τον επόμενο χρόνο θα χρειαστεί αναπροσαρμογή
Ο Χάρης Κουζιάκης ανέφερε πως η παράταξη του είναι αρνητική στις αυξήσεις σε ύδρευση και τηλεθέρμανση σημειώνοντας πως η αύξηση στα τιμολόγια θα πρέπει να δικαιολογηθεί με τρόπο που να πείσει και τους πολίτες. “Θεωρούμε ότι η αιτιολογία είναι έωλη και ρίχνει στάχτη στα μάτια για αυτό που συμβαίνει».
Αναφορικά με την κατάργηση του 80% σημείωσε πως είναι ενέργεια ψυχολογικού επιπέδου και όχι ουσιαστικού αφού δεν θα φέρει μείωση στο τιμολόγιο αλλά θα αυξηθεί. «Υπάρχει παραπλάνηση του κόσμου με το 80%, δεν συμφωνούμε με τη λογική και καταψηφίζουμε».
Ο Κυριάκος Μιχαηλίδης δήλωσε θετικός στην πρόταση για αυξήσεις καθώς όπως είπε «δεν είμαστε εδώ για να είμαστε αρεστοί αλλά χρήσιμοι» προσθέτοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τέλος ανέφερε πως πρέπει να δοθεί η αίσθηση στον πολίτη πως περιορίζεται το κόστος λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ.
Ο Βαγγέλης Σημανδράκος αφού σημείωσε «κανείς εδώ μέσα δεν αμφιβάλλει για τη ΔΕΥΑΚ και τις υπηρεσίες που παρέχει» έθεσε το ζήτημα των μισθών των υπαλλήλων της επιχείρησης ζητώντας να ανοίξει η συζήτηση για περικοπές.
Παράλληλα έθεσε έντονα το ζήτημα των οφειλών προς τη ΔΕΥΑΚ και τη διεκδίκησης τους νομικά.
Ο κ. Σημανδράκος ανέφερε πως ορθώς καταργήθηκε το 80% και κατέληξε λέγοντας πως «στηρίζουμε την επιχείρηση αλλά πρέπει και η επιχείρηση να δει τα του οίκου της».
«Οι μισθοί στη ΔΕΥΑΚ είναι εξωφρενικοί» ανέφερε ο Φώτης Κεχαγιάς συμπληρώνοντας πως είναι λογικό οι πολίτες να βλέπουν κακοδιαχείριση όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες οφειλές προς στη ΔΕΥΑΚ.
«Οι αυξήσεις είναι απάνθρωπες. Οφείλει η επιχείρηση να εισπράξει τα ανείσπρακτα από συγκεκριμένους δημότες» κατέληξε.
Ο Νόντας Στολτίδης της Λαικής Συσπείρωσης από την πλευρά του ανέφερε πως το σύστημα που υπηρετούν οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να καλύψει σήμερα τις δύο βασικές λαϊκές ανάγκες του νερού και της θέρμανσης και πως αυτές οι αυξήσεις θα είναι μόνο η αρχή και σταδιακά θα έρθουν και άλλες για να φτάσουμε στην «ανταποδοτικότητα».
Την έντονη τους αντίδραση στις αυξήσεις στο τιμολόγιο ύδρευσης και αποχέτευσης εξέφρασαν οι περισσότεροι Πρόεδροι Κοινοτήτων που τοποθετήθηκαν ενώ αρκετές φορές έγινε λόγος για “κοροιδία” σε σχέση με το ζήτημα του 80% του νερού.
Σε κοινή επιστολή τους που δημοσίευσε το kozan.gr ανέφεραν πως “με την 513/2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Κοζάνης λήφθηκε απόφαση «κατάργησης» του ειδικού τέλους 80% επί της κατανάλωσης νερού το οποίο ενσωματώνεται στις νέες αυξημένες τιμές και γίνεται αναπροσαρμογή της τιμής μονάδας (€/m3). Έτσι διαπιστώνεται ότι παρά την «κατάργηση» του ειδικού τέλους με τις νέες αυξημένες τιμές η αύξηση της τιμής ανά κυβικό αυξάνεται κατά 11% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αντιλαμβανόμενοι και συμμεριζόμενοι την οικονομική κατάσταση πολλών συμπολιτών μας (και λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης) είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μια τέτοια λογική η οποία σαν μοναδικό της αποτέλεσμα θα έχει την οικονομική αφαίμαξη των συμπολιτών μας.
ΘΕΩΡΟΥΜΕ εμπαιγμό την απόφαση αυτή και είμαστε ΚΑΘΕΤΑ αντίθετοι σε τέτοιου είδους αποφάσεις”.
Ο κ. Κυτίδης απαντώντας στους Προέδρους ανέφερε πως το 70% των κατοίκων των κοινοτήτων είναι σε κατηγορίες ύδρευσης που δεν θα έχουν αυξήσεις ενώ πρέπει να λάβουν υπόψη πως κάθε χρόνο η διαχείριση του νερού είναι ελλειμματική.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας κλείνοντας τη συζήτηση ξεκαθάρισε πως ποτέ η δημοτική αρχή δεν έκανε λόγο για κατάργηση του 80% στο νερό αλλά ενσωμάτωση στο τιμολόγιο.
Αναφερόμενος στους μισθούς στη ΔΕΥΑΚ ανέφερε πως είναι κατοχυρωμένο από το εφετείο και δεν υπάρχει καμία πρόθεση αμφισβήτησης.
Γιάννης Κωσταρέλλας