Τα… όνειρα των μαθητών και αποφοίτων του 3ου ΓΕΛ στο χαρτί-Οι πρωταγωνιστές της στήλης «Όνειρα Ψυχών» μιλούν στον «Χ»
Τα όνειρα των μαθητών του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης κατά… γράφονται κάθε Παρασεκευή εδώ και μήνες στις σελίδες του «Χ». Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μέσα από κείμενα, ποιήματα και ζωγραφικά έργα, μοιράζονται όνειρα, σκέψεις και συναισθήματα. Η δημιουργία της στήλης «Όνειρα Ψυχών» ανήκει στους εκπαιδευτικούς Γιώργο Δελλιόπουλο και Άννα Ελευθεριάδου, οι οποίοι σε στενή συνεργασία με τα παιδιά του σχολείου έχουν ήδη προχωρήσει στην έκδοση δύο τευχών των… ονείρων των παιδιών και οδεύουν προς την τρίτη.
Εξήντα και πλέον μαθητές και απόφοιτοι του 3ου ΓΕΛ γράφουν στα όνειρα ψυχών. Η εξωτερίκευση αυτών των σκέψεων ξεκίνησε μέσα στην καραντίνα και συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς και μετά. Στόχος τους ήταν να βρεθεί κάτι συλλογικό και να προκαλεί αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Απώτερος όμως στόχος είναι να εκφραστούν αλλά και να γνωρίσουν τον εαυτό τους, την πόλη τους και να ανοιχτούν στην τοπική κοινωνία έξω από τα στενά όρια του σχολείου.
«Το πρώτο στοίχημα το οποίο έχεις να κερδίσεις με τα παιδιά είναι η αυτοπεποίθηση, καθώς το πρώτο πράγμα που θα σου πουν είναι ότι δεν μπορώ, φοβάμαι ή δεν πιστεύουν στο έργο τους και στις ικανότητές τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δελλιόπουλος. Η διαδικασία αυτή, όπως συμπληρώνει, τα βοηθά να ανακαλύψουν ταλέντα που δεν είχαν εντοπίσει. «Τα παδιά μέσα από αυτή τη διαδικασία καταλαβαίνουν ότι αυτός ο φόβος του τι θα πεί ο άλλος και η κριτική, εξαφανίζονται και μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και οι υπόλοιποι να σεβαστούν αυτό που λένε και σκέφτονται» τονίζει η κ. Ελευθεριάδου. Όπως επισημαίνει, δεν είναι κάτι εύκολο καθώς σε ένα κύκλο σχεδόν εβδομήντα ατόμων, υπάρχει κατάθεση σκέψεων και απόψεων, οι οποίες κάποιες φορές είναι πολύ προσωπικές και δεν λέγονται εύκολα.
Στα παιδιά έχει δοθεί απόλυτη ελευθερία να εκφραστούν και να δημιουργήσουν καθώς τα πάντα περνάνε από τα χέρια τους. Λογότυπο, θεματολογία, συγγραφή, επιμέλεια, εικονογράφηση, σελιδοποίηση, δελτία τύπου, εξώφυλλα, διανομή τευχών, είναι μερικά από τα πράγματα που καλούνται να διεκπεραιώσουν.
«Τα Όνειρα Ψυχών είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας και εργασίας που μαρτυρά ζήλο, όρεξη και μεράκι για δημιουργική προσφορά. Τα βιώματα των παιδιών, οι ασχολίες και τα ενδιαφέροντά τους συνθέτουν έναν κόσμο καλύτερο κι ελπιδοφόρο, στον αντίποδα των απαισιόδοξων προβλέψεων που µας κατακλύζουν καθημερινά» λέει στον «Χ» ο διευθυντής του σχολείου Χρήστος Κεχαγιάς.
Οι πρωταγωνιστές των Ονείρων
Το περιοδικό «Όνειρα Ψυχών» πήρε το βραβείο του καλύτερου μαθητικού περιοδικού που αθλοθέτησε η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά προς τιμήν της Αγγελικής Βαρελά.
«Νιώθουμε ότι έχουμε την ευκαιρία να εκφραστούμε ελεύθερα μέσω των κειμένων μας. Να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας, τα οποία δεν μπορούμε να εξωτερικεύσουμε στον καθένα αλλά αυτό βγαίνει αβίαστα στο χαρτί» λέει η μαθήτρια Πελαγία Καλημέρη. «Νιώθω πάρα πολύ τυχερή που μπορώ και βρίσκομαι εδώ καθώς έχω πλέον τη δυνατότητα να κάνω πράγματα τα οποία δεν θα μπορούσα να κάνω εντός ή εκτός σχολείου. Θα ήθελα και άλλα σχολεία να κάνουν κάτι παρόμοιο ώστε να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να νιώσουν αυτό που νιώθουμε και εμείς» λέει με την σειρά της η Νάνσυ Ζώη.
«Το περιοδικό είναι μια εμπειρία, την οποία δεν μπορεί να ζήσει κάποιος μαθητής που δεν έχει εργαστεί ή δεν έχει κάνει κάτι παρόμοιο, οπότε δεν μπορεί να γνωρίζει και πολλά πράγματα πάνω σε αυτό. Είναι μια εμπειρία που αποκτάς μέσα από τις δικές σου δημιουργίες και νιώθεις περήφανος για αυτό γιατί είναι κάτι δικό σου από την αρχή μέχρι το τέλος» προσθέτει ο Αργύρης Καραθανάσης. «Αισθάνομαι πως έχω αποκτήσει μια δημιουργική φωνή μέσα από το περιοδικό, η οποία έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα να αλλάξει πράγματα τα οποία δεν θα μπορούσα να αλλάξω μέσα από την τάξη. Όσο για το βραβείο ήταν μια αναγνώριση την οποία αξίζαμε και την χρειαζόμασταν» είπε η Βερενίκη Κουταβά.
Η Άννα Γιαννούλη λέει πως «είμαι πολύ χαρούμενη και πολύ περήφανη για τη δουλειά που κάνουμε. Οι καθηγητές μας είναι πάντα πρόθυμοι να μας βοηθήσουν. Οι ιδέες μας μπορούν να ακουστούν και να εκφραστούν ελεύθερα. Σκεφτόμαστε πολύ δημιουργικά και μπορεί να αναδειχθεί κάποιο ταλέντο μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία». Δίπλα της βρίσκεται η Σοφία Δεληγιάννη, η οποία προσθέτει «το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον, είναι μια ευκαιρία που μου επιτρέπει να εκφράζω τα συναισθήματα μου».
Τα μέλη της συντακτικής επιτροπής μιλούν με ενθουσιασμό για το δημιούργημά τους: «Είναι πολύ όμορφο το πως μια ιδέα, η οποία ξεκίνησε από πέρυσι, έχει εξελιχθεί σε ένα τόσο μεγάλο επίτευμα για το σχολείο. Είναι πολύ ωραίο που όλοι μας μπορούμε να εκφραστούμε μέσα από αυτόν τον τρόπο καθώς μέσα στην τάξη ακόμα και σε φιλολογικά μαθήματα δεν μας δίνεται αυτή η δυνατότητα» αναφέρει η Κατερίνα Ζαγορίτη με τον συμμαθητή της Ανδρέα Βρόντζο να προσθέτει πως «το περιοδικό αποτελεί μια πλατφόρμα για κάθε μαθητή στο λύκειο, γιατί είναι ανοιχτό προς όλους, για να εκφράσει αυτά που θέλει και το θεωρώ λογικό που υπήρξε τόσο μεγάλη συμμετοχή γιατί κατά βάθος όλοι θέλουμε κάτι να πούμε και συνήθως δεν το λέμε, γιατί δεν έχουμε ένα μέσο να το εκφράσουμε. Πρόκειται θεωρώ μια ωραία κληρονομιά που αφήνουμε στο σχολείο και ελπίζουμε να συνεχιστεί». Η Δήμητρα Λάπου εξάρει την σημασία της έκφρασης μέσω του περιοδικού «έχουμε φωνή, θέλουμε να μιλήσουμε και να εκφραστούμε και είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο έκφρασης για εμάς» αναφέρει.
Τα κείμενα των παιδιών, μπορεί κάποιος να τα διαβάσει στις σελίδες του «Χ» κάθε Πέμπτη, στα δυο τεύχη που έχουν κυκλοφορήσει και διανέμονται μέσω του 3ου ΓΕΛ καθώς και ηλεκτρονικά στις εξής διευθύνσεις: https://online.fliphtml5.com/oeubs/xyrg/#p=1 και https://online.fliphtml5.com/ihsth/wlzg/#p=1
Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr