Μονάδα καύσης απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας από τη ΔΕΗ στην περιοχή
Το σχέδιο για παραγωγή ενέργειας βρίσκεται στο business plan της ΔΕΗ
Στη Δυτική Μακεδονία προβλέπεται πως θα κατασκευαστεί η πρώτη, από τις τρεις, μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων που σχεδιάζει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Οι μονάδες θα είναι υπό την ευθύνη της ΔΕΗ και η πρώτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Μαριάννας Τζάννε στο newmoney.gr, θα βρίσκεται σε έκταση των αποκατεστημένων ορυχείων της περιοχής.
Οι διαδικασίες φαίνεται να προχωρούν, αφού το ΥΠΕΝ έχει αναθέσει σχετική μελέτη σκοπιμότητας σε ιδιωτική εταιρεία. Η δημιουργία μονάδων καύσης απορριμμάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει ακουστεί αρκετές φορές στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει κάτι στην πράξη.
Το δημοσίευμα μιλά για δυσκολία της χωροθέτησης των νέων μονάδων, αφού σε όποια περιοχή ακούστηκε πως θα γίνει προκάλεσε αντιδράσεις. Ωστόσο «αρμόδιες κυβερνητικές πηγές με γνώση του σχεδιασμού θεωρούν σχεδόν «κλειδωμένη» την εγκατάσταση της πρώτης μονάδας καύσης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας» αναγράφεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Οι εκτιμήσεις μιλούν για μια μονάδα στην Πτολεμαΐδα, μια μονάδα στην Αττική, μια ακόμη στην Κρήτη και μια τέταρτη στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Να σημειωθεί πως η επέκταση δραστηριότητας της ΔΕΗ στον τομέα της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, υπήρχε στον σχεδιασμό που παρουσιάστηκε στους μετόχους το φθινόπωρο του 2021 στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Οι μονάδες αυτής της τεχνολογίας μαζί με την ενέργεια, παράγουν και θέρμανση και αυτή φαίνεται πως θα αξιοποιηθεί για τηλεθέρμανση. «Για να είναι βιώσιμο ένα αντίστοιχο πρότζεκτ θα πρέπει η μονάδα να μπορεί να διοχετεύσει στην αγορά αυτή την θερμότητα και η ΔΕΗ μπορεί να το κάνει γιατί διαθέτει την τηλεθέρμανση» αναφέρει το δημοσίευμα.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, υπολογίζεται πως η θεμελίωση της θα γίνει το 2023 με ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων έως το 2025 όταν και θα μπει σε λειτουργία. Το κόστος κεφαλαίου προβλέπεται σε περίπου 340 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα μισά θα προέλθουν από δανεισμό.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως το business plan της ΔΕΗ, μιλά για μονάδα που θα καίει το υπόλειμμα από την μηχανική επεξεργασία των αποβλήτων (RDF/SRF) και θα έχει ισχύ περίπου 56 MW και θα παράγει περίπου 360 GWh ετησίως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ υπολογίζεται να έχει σε ετήσια βάση από το 2026 λειτουργικά κέρδη 30 εκατ. ευρώ.
Όλγα Τουφεγγοπούλου xronos-kozanis.gr