Ψηφιακός περίπατος στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο
Την ευκαιρία σε όποιον επιθυμει να περιηγηθεί ψηφιακά στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου στην Αθήνα, δημιούργησε η ομάδα των Γιώργου Αθανασιάδη, Αθανάσιου Μανάβη, του επίκουρου καθηγητή Νικόλαου Ευκολίδη και του καθηγητή Παναγιώτη Κυράτση, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Το έργο είχε ως στόχο την ανάδειξη του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου και των εκθεμάτων του, αποσκοπώντας ταυτόχρονα στην αύξηση της ελκυστικότητας του, τόσο ψηφιακά όσο και δια ζώσης καθώς ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει την ύπαρξη του συγκεκριμένου μουσείου. Αν περιηγηθεί κάποιος μέσα στους τρείς ορόφους του, το μόνο σίγουρο είναι πως θα εντυπωσιαστεί. «Ο σκοπός μας ήταν να φτιάξουμε τον ψηφιακό περίπατο, ο οποίος βρίσκεται και στο σαιτ του μουσείου ώστε να μπορεί κάποιος να περιηγηθεί, να δεί και να εντυπωσιαστεί από τα εκθέματα τα οποία έχουν πολύ μεγάλη αξία, χρηματική αλλά και ιστορική. Ο σκοπός ήταν διπλός, να τραβήξουμε την προσοχή του κόσμου και στη συνέχεια να το επισκεφθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κυράτσης. Η δουλειά αυτή ολοκληρώθηκε πριν από περίπου ένα μήνα και ανέβηκε στον σέρβερ πριν από περίπου δέκα ημέρες.
Συνεχίζει λέγοντας πως όλη η δουλειά ήταν στο να καταφέρουν να μαζέψουν υλικό, όπως κάποιες φωτογραφίες 360, 2D δικές τους, αλλά και άλλο υλικό και πληροφορίες τα οποία τους δόθηκαν από το μουσείο σαν υποστήριξη για κάποια από τα εκθέματα, τα οποία τα ενσωμάτωσαν μέσα στον ψηφιακό περίπατο. Το εντυπωσιακό και καινοτόμο κομμάτι στην έκθεση είναι πως πέρα από τον περίπατο ανάμεσα στα αυτοκίνητα, έχουν τοποθετήσει και ένα κλειδάκι, το οποίο εάν το πατήσει ο περιηγητής να αισθανθεί σαν να κάθεται μέσα στο αυτοκίνητο και να δεί ότι θα έβλεπε ο οδηγός. «Ήταν μια καινοτομία την οποία την εισάγαμε γιατί τελικά όλοι μας θα θέλαμε να οδηγήσουμε ή να βρεθούμε μέσα στο αυτοκίνητο» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Αυτή ήταν η δεύτερη δουλειά που κάνουν για μουσείο της Αθήνας μετά το 2021 στο Μουσείο Ηρακληδών. «Η εικόνα μιλάει από μόνη της και αρχίζουμε πλέον και δείχνουμε ότι είμαστε παίκτες σε αυτό το χώρο. Στην πρώτη μας δουλειά, μέσα στην καραντίνα φάνηκε πολύ έντονα η ανάγκη για τον ψηφιακό περίπατο γιατί δεν μπορούσανε οι επισκέπτες να πάνε» λέει κλείνοντας ο κ. Κυράτσης.