Καλοκαίρι χωρίς πλαστικά – Οδηγός WWF για διακοπές χωρίς πλαστικά, καλές πρακτικές
Το WWF καλεί σε ένα καλοκαίρι χωρίς πλαστικά. Υπενθυμίζει ότι “εδώ και ένα χρόνο έχει απαγορευτεί βάσει νόμου, η διάθεση μιας ευρείας γκάμας πλαστικών μιας χρήσης στην αγορά, ενώ από τον Ιανουάριο του 2022 για την προμήθεια πλαστικών ποτηριών καφέ και φαγητοδοχείων καταβάλλουμε αντίτιμο. Μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη που δείχνει την αναγνώριση της μεγάλης σημασίας της μείωσης των πλαστικών στη ζωή μας”.
Για να βοηθήσει, προετοίμασε και τον Οδηγό για διακοπές χωρίς πλαστικά, με χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να αποφύγουμε την παγίδα των πλαστικών μιας χρήσης και τι χρειάζεται να έχουμε μαζί μας για να το πετύχουμε! Τα προηγούμενα χρόνια ίσως δεν γνωρίζαμε τις σοβαρές επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης. Τώρα όμως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ένα σημαντικό μέρος των πλαστικών που χρησιμοποιούμε καταλήγει στο φυσικό περιβάλλον, ρυπαίνοντας τις θάλασσες μας, θανατώνοντας τα ζώα που ζουν σε αυτές και απειλώντας την ανθρώπινη υγεία. Oι θάλασσές μας κινδυνεύουν να μετατραπούν σε πλαστικές παγίδες τόσο για εμάς, όσο και για τα θαλάσσια είδη. Αν θέλουμε έναν πλανήτη καθαρό και βιώσιμο, θα πρέπει να πούμε ΟΧΙ στα πλαστικά μιας χρήσης.
Ο Οδηγός για διακοπές χωρίς πλαστικά εδώ
1.Αποτσίγαρα
Όσο περίτεχνα κι αν θάφτηκαν, τελικά τα αποτσίγαρα ποτέ δε φύτρωσαν στις παραλίες. Γι’ αυτό αν καπνίζεις, να έχεις πάντα μαζί σου ένα φορητό σταχτοδοχείο. Καπνίζεις δεν καπνίζεις, αν δεις αποτσίγαρα στην παραλία μην αδιαφορήσεις. Αφιέρωσε 5 λεπτά να τα μαζέψεις και να τα βάλεις στον κάδο, πριν καταλήξουν τροφή για τα ψάρια και τα θαλάσσια είδη.
2.Νερό
Αντικατάστησε τα πλαστικά μπουκάλια νερού στην καθημερινότητά σου με ένα θερμός πολλαπλών χρήσεων. Έτσι και κρατάς το νερό σε καλή θερμοκρασία και δίνεις μια ανάσα στο περιβάλλον. Θυμήσου ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας το νερό της βρύσης είναι πόσιμο και μπορείς να το εμπιστευτείς. Κι αν βρεθείς σε περιοχή όπου δεν είναι πόσιμο, έχοντας πάντα μαζί σου το θερμός σου, θα διατηρείς το εμφιαλωμένο νερό δροσερό. Μπορείς ακόμα να κρατάς στο δωμάτιό σου τα μπουκάλια νερού που αδειάζεις και να αναζητήσεις μπλε κάδο για να τα απορρίψεις. Αν δεν υπάρχει μπλε κάδος στο μέρος που παραθερίζεις, πάρε τα μαζί σου στην επιστροφή για να τα βάλεις στον πρώτο διαθέσιμο μπλε κάδο που θα βρεις. Δεν είναι κρίμα πολύτιμα υλικά να καταλήγουν στη χωματερή ενώ θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν;
3.Καφές
Το να αλλάζουμε συνήθειες είναι αναζωογονητικό και μπορεί να κάνει καλό και στο περιβάλλον! Βάλε στη ζωή σου το ποτήρι πολλαπλών χρήσεων για να απολαμβάνεις τον καφέ σου όπου κι αν είσαι! Εκτός από τον πλανήτη κάνεις καλό και στην τσέπη σου, αφού από το 2022 επιβάλλεται τέλος 10 λεπτών/σεντ για κάθε πλαστικό ποτήρι καφέ.
4.Καλαμάκι
Τα πράγματα σε ό,τι αφορά στο καλαμάκι είναι πολύ απλά. Μπορείς να το αφήσεις πίσω σου ως μια ανάμνηση. Εξάλλου από τις 3/7/2021 σταματούν να κυκλοφορούν στην αγορά πλαστικά καλαμάκια. Αν ωστόσο δεν προτίθεσαι να το εγκαταλείψεις, επίλεξε κάτι πιο φιλικό για το περιβάλλον, όπως ένα καλαμάκι από μακαρόνι ή σιτάρι.
5.Ταπεράκι ή ανοξείδωτο μπολ
Πετσέτα, αντηλιακό, ψάθα πήρες. Μήπως να βάλεις στην τσάντα των διακοπών κι ένα ταπεράκι να το έχεις πάντα εύκαιρο και να βάζεις σε αυτό κάτι για να φας στην παραλία αντί να χρησιμοποιείς πλαστική μεμβράνη, που δεν ανακυκλώνεται; Και εννοείται ότι πρέπει να προτιμάς μαχαιροπίρουνα πολλαπλών χρήσεων. Έτσι κι αλλιώς από τις 3/7/2021 τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα σταματούν να κυκλοφορούν στην αγορά.
6.Τσάντα πολλαπλών χρήσεων
Η τσάντα πολλαπλών χρήσεων έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τις αγορές και τα ψώνια μας. Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, δεν είναι αργά να ξεκινήσεις να τη χρησιμοποιείς. Μην ξεχνάς ότι η πλαστική σακούλα είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτωσης των θαλάσσιων χελωνών, οι οποίες τις καταπίνουν νομίζοντας ότι τρώνε μέδουσες.
Οπότε, στις καλοκαιρινές σου διακοπές μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου μία τσάντα πολλαπλών χρήσεων για να σε συντροφεύει στις αγορές σου.
7.Προϊόντα χωρίς συσκευασία
Όπου μπορείς, να προτιμάς προϊόντα χωρίς συσκευασία. Πάρε για παράδειγμα φρούτα στην παραλία χωρίς συσκευασία. Όση λιγότερη συσκευασία τόσο καλύτερα για το περιβάλλον. Επιπλέον, οι περισσότερες εύκαμπτες συσκευασίες είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολο να ανακυκλωθούν.
8.Μόνο χωνάκι
Το καλοκαίρι έχουμε άπειρες επιλογές για γευστικά και υγιεινά φρούτα. Κάποιες φορές βέβαια η όρεξη για παγωτό είναι ακαταμάχητη. Γιατί όμως να επιβαρύνουμε τον πλανήτη με τεράστιες ποσότητες πλαστικού για να απολαύσουμε το παγωτό μας; Από εδώ και πέρα μόνο παγωτό χωνάκι, χωρίς το πλαστικό κύπελο και το συνοδευτικό κουταλάκι.
9.Μάσκα πολλαπλών χρήσεων
Στις διακοπές πάρε μαζί σου μερικές μάσκες πολλαπλών χρήσεων, αντί για πολλές δεκάδες μάσκες μιας χρήσης. Στο απόγειο της πανδημίας εκτιμήθηκε ότι καταναλώναμε παγκοσμίως περίπου 130 δισεκατομμύρια μάσκες μιας χρήσης κάθε μήνα. Αν έστω το 1% από αυτές κατέληξε στο θαλάσσιο περιβάλλον, μιλάμε για ρύπανση της τάξης των 5.500 τόνων πλαστικών μηνιαίως!!!
10.Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές
Και επειδή δεν αρκεί να το λέμε, αλλά και να το κάνουμε, φεύγοντας από την παραλία, μην αφήσεις τίποτα πίσω σου. Πάρε μαζί σου όλα τα σκουπίδια και στην επιστροφή ρίξε τα στον πρώτο κάδο που θα συναντήσεις. Κι αν έχεις τη διάθεση να βοηθήσεις ακόμα περισσότερο, μάζεψε τα σκουπίδια που θα δεις τριγύρω σου και που ενδέχεται να βρεθούν στο στομάχι κάποιου δελφινιού ή ενός θαλασσοπουλιού με τραγικές συνέπειες.
11.Διαλογή στην πηγή
Αντί να πετάξεις όλα τα απορρίμματα σου στον πράσινο κάδο, κάνε μία διαλογή και ό,τι ανακυκλώνεται τοποθέτησέ το στον μπλε κάδο και ό,τι δεν ανακυκλώνεται στον πράσινο κάδο.