Να αλλάξει τη φυσιογνωμία του κέντρου θέλει ο Δήμος- Πέρασε από το ΣτΕ η τροποποίηση του σχεδίου της 5ης πολεοδομικής ενότητας
Το δρόμο για την αύξηση της επιφάνειας των κοινόχρηστων χώρων, αλλά και την ανάδειξη κτιρίων στο κέντρο της πόλης ανοίγει η τροποποίηση του σχεδίου της πέμπτης πολεοδομικής ενότητας, που πέρασε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε στη δεκαετία του ’90 και η οποία πέρασε από σαράντα κύματα.
Σύμφωνα με το δήμο Κοζάνης υπάρχει πρόθεση αγοράς ή απαλλοτρίωσης, μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία, των οικοπέδων και των κτιρίων που κρύβουν σημαντικά μνημεία και κτίρια της πόλης, με στόχο τη ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας του κέντρου.
Πρόκειται βέβαια για προτάσεις που ακούμε εδώ και πολλά χρόνια και ελπίζουμε να μην είναι και πάλι απλά ευσεβείς πόθοι.
H ανακοίνωση του Δήμου Κοζάνης
Μια σημαντική πολεοδομική ρύθμιση, η οποία ταλαιπωρούσε για πολλά χρόνια το Δήμο Κοζάνης, έλαβε τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα τεθεί σε ισχύ το προσεχές διάστημα, με τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος που συντάσσει πλέον το Νομοθετικό του Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Ο λόγος για την τροποποίηση του σχεδίου στην Ε΄ Πολεοδομική Ενότητα, που αφορά στο κεντρικό τμήμα της πόλης της Κοζάνης.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση ολοκληρώνεται η προσπάθεια του Δήμου Κοζάνης που ξεκίνησε το 1996, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης αποφάσισε την αύξηση της επιφάνειας των Κοινοχρήστων Χώρων στο κέντρο της πόλης και ταυτόχρονα την ανάδειξη σημαντικών μνημείων-κτηρίων της πόλης (άγιος Νικόλαος, Αρχοντικό Βούρκα, Λαογραφικό Μουσείο).
Αιτία της μεγάλης χρονικής καθυστέρησης στην εφαρμογή της απόφασης ήταν η ακύρωση της Α.Δ.Σ. από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2007, πού έκρινε ότι η απόφαση λήφθηκε από αναρμόδιο όργανο.
Υπογραμμίζεται, ότι η συμβολή της τέως αντιδημάρχου Πολεοδομίας, Ματίνας Αμανατίδου, στην επίτευξη της θετικής γνωμοδότησης ήταν απολύτως ουσιαστική.
Σημειώνεται, ότι με τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος οικόπεδα, όπως το οικόπεδο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, του Ο.Τ.Ε, του οικοπέδου στη θέση των πρώην ΚΤΕΛ, καθώς και οικόπεδα που βρίσκονται επί της οδού Παύλου Χαρίση και γειτνιάζουν με το Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και το πίσω μέρος του Δημαρχείου, θα χαρακτηρισθούν Κοινόχρηστοι Χώροι.
Ο Δήμος Κοζάνης αξιοποιώντας χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως του Πράσινου Ταμείου, θα προχωρήσει στην αγορά ή απαλλοτρίωση των οικοπέδων και των κτηρίων, με στόχο την απόδοσή τους, ως κοινόχρηστων πλέον, στη χρήση των πολιτών. Είναι ιστορικής σημασίας η ολοκλήρωση της τροποποίησης της Ε΄ Πολεοδομικής Ενότητας, αυτήν την περίοδο που η περιοχή δρομολογεί το νέο της αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά μέσα, ώστε η εφαρμογή των ρυθμίσεων της τροποποίησης στο ιστορικό κέντρο της πόλης να αλλάξει ριζικά την εικόνα του.