Πράσινο & Μωβ: Δυτική Μακεδονία: λίγο περισσότερο σεβασμό, κ. Πρωθυπουργέ
Η παράταξη Πράσινο & Μωβ εξέδωσε ανακοίνωση για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη
Με μια αιχμηρή ανακοίνωση, η παράταξη «Πράσινο & Μωβ» με υποψήφιο βουλευτή στην ΠΕ Κοζάνης τον Λευτέρη Ιωαννίδη, εξέδωσε ανακοίνωση για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Δυτική Μακεδονία. Τον χαρακτηρίζουν ως τον «Πρωθυπουργό του αερίου και των εξορύξεων υδρογονανθράκων» και αναφερόμενοι στις ανακοινώσεις του από την Κοζάνη για τους συνταξιούχους αναφέρουν το γνωστό σύνθημα «τσοβόλα δωσ’ τα όλα».
«Στη συμμαχία Πράσινο & Μωβ, θεωρούμε ότι θα άρμοζε λίγο περισσότερος σεβασμός σε μια περιφέρεια με κεντρικό ρόλο στην απαραίτητη Ενεργειακή Μετάβαση, αλλά και σοβαρότατους λόγους να αγωνιά για το μέλλον της» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η σύμπραξη Πράσινο & Μωβ.
Επισημαίνουν πως η Μετάβαση δεν είναι σε καμία περίπτωση Δίκαιη, πως η ανεργία εξακολουθεί να είναι σε υψηλό επίπεδο, τις καθυστερήσεις υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου για την περιοχή καθώς και τη «διανομή» πόρων για τη Δυτική Μακεδονία σε άλλα μέρη της χώρας.
Μάλιστα δίνουν έμφαση στην απάντηση του Πρωθυπουργού στο ερώτημα του «Χ» για τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων στην λήψη αποφάσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά «ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού για «εκτεταμένη διαβούλευση», ακούγεται μάλλον ως κακόγουστο αστείο ή ως επικοινωνιακό τρυκ για τους ψηφοφόρους στην υπόλοιπη χώρα. Προφανώς εννοεί τον διάλογο της κυβέρνησης με τον εαυτό της. Τρομακτικά κενά υπάρχουν ακόμη και στην ενημέρωση επίσημων τοπικών φορέων.»
Αναφορά κάνουν και στον «στραγγαλισμό» όπως λένε της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας σε ενεργειακές κοινότητες και βέβαια στη νέα μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V», «μια διακομματική εμμονή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, σε εποχές όπου φαινόταν ότι το τέλος της εποχής του λιγνίτη είχε ήδη ξεκινήσει. Τα 2 σχεδόν δις που κόστισε μέσα στην πιο σκληρή οικονομική κρίση, θα είχαν αλλάξει ριζικά τις προοπτικές της Δυτικής Μακεδονίας, αν είχαν επενδυθεί έγκαιρα σε μετασχηματισμό της ΔΕΗ, ενεργειακές κοινότητες και αυτοπαραγωγή» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Τέλος, προτείνουν την λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας ως μονάδας αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, με το ίδιο προσωπικό και με περιορισμένες μετατροπές και όχι να λειτουργεί με φυσικό αέριο.