Τι θα κάνουν με τα ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΡΕΜΑΤΑ Του Λάζου Τσικριτζή
Επιβάλλεται, ενόψει των εκλογών, να μας πουν οι δημοτικές – περιφερειακές παρατάξεις, αλλά και τα κόμματα, τι θα κάνουν με τα ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΡΕΜΑΤΑ της Κοζάνης, αλλά και γενικότερα με την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής μας. Το θέμα είναι εξαιρετικά επίκαιρο, λόγω της Θεσσαλικής τραγωδίας, αλλά και επείγον. Για τις πλημμύρες της Θεσσαλίας όλοι οι σοβαροί επιστήμονες συμφωνούν ότι «οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, γιατί τα ποτάμια έγιναν δρόμοι». Με εγκληματικά μπαζώματα και παράνομες οικοδομήσεις εδώ και δεκαετίες έχουν στενέψει τις κοίτες των ποταμών, συχνά μέχρι 80-90%, έχουν εξαφανίσει ρέματα, υγροτόπους κλπ, «βουλώνοντας» όλες τις φυσικές διεξόδους του νερού και εμποδίζοντας την ομαλή εκτόνωση και απορρόφησή του.
Στην Κοζάνη τι γίνεται ; Η εικόνα στα ρέματα είναι παρόμοια. Αυθαίρετες κατασκευές και κτίσματα μέσα στις κοίτες, «διασωληνώσεις» με πρόχειρες μελέτες που δεν προβλέπουν τα ακραία φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής, επιχώσεις για να «βολέψουμε» ένα χωματόδρομο ή έναν φίλο μέσα στο ρέμα, κλπ κλπ. Και για να μην αρκούμαστε σε γενικολογίες να αναφέρουμε παραδείγματα: Τα ρέματα γύρω από τους λόφους της Αγίας Παρασκευής, τόσο προς τα Κοίλα, όσο και προς το νότο, όπως και τα ρέματα που καταλήγουν ανατολικά στα Κρεβατάκια εμφανίζουν τέτοια προβλήματα. Έχουμε μάλιστα κάνει κατά το παρελθόν ΕΠΩΝΥΜΕΣ καταγγελίες (ως Οικολογική Κίνηση) για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ περιπτώσεις, αλλά απαντήσεις και κυρίως ΜΕΤΡΑ δεν είδαμε. Επειδή τα θέματα αυτά είναι σύνθετα (οριοθετήσεις, πολεοδόμηση κλπ) και εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες και Επιτροπές, (Δήμου, Περιφέρειας, Δ/νσης δασών κλπ), τελικά δεν απάντησε καμία ..
Τι θα γίνει σε μια περίπτωση μεγάλης νεροποντής με 800 και 900 mm βροχής, όπως συνέβη στη Θεσσαλία ; Η Κοζάνη (κατά ένα μέρος) μπορεί να ..περηφανεύεται ότι δεν πνίγεται λόγω ανάγλυφου και κλίσεων, αλλά όταν στενεύουν ή μπαζώνουν τα ρέματα θα την πληρώσουν κάποιοι άλλοι οικισμοί περιμετρικά, όπως και ένα μεγάλο μέρος της πόλης στο οποίο καταλήγουν μεγάλες βρόχινες απορροές.
Παρόμοια προβλήματα και κυρίως μεγάλες πλημμύρες θα αντιμετωπίσουν (και ήδη αντιμετωπίζουν) η επίπεδη περιοχή της Εορδαίας και της Σαριγκιόλ. Η τελευταία πάντα λίμναζε. (Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για αποξηραμένο έλος).
Υπάρχει αναθεωρημένος σχεδιασμός με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης ; (Παρένθεση: Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν, γι’ αυτό θα αναφέρουμε ότι έχει γίνει μελέτη -αλλά όχι το έργο- για την εκτροπή των νερών που καταλήγουν στη νότια Κοζάνη (π.χ Μακρυγιάννη, Αιανής). Επίσης κοινό μυστικό είναι ότι η Κοζάνη χρειάζεται ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό από τη βορειοδυτική και τη βόρεια πλευρά για να αποφύγει τα χειρότερα σε περίπτωσης μεγάλης θεομηνίας. Όλες όμως αυτές οι δουλειές και συζητήσεις ή προχωρούν στο ..ρελαντί ή βασίζονται σε παλιά κλιματικά δεδομένα και μεθόδους, ενώ οι καιροί απαιτούν να πατήσουμε γκάζι και να κάνουμε άμεσο και ριζικό update στα σχέδια και στα ..μυαλά μας !)
Περιμένουμε λοιπόν τεκμηριωμένες τοποθετήσεις από τις παρατάξεις για το δια ταύτα, αλλά και ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ απαντήσεις για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ υδατορέματα που έχουν προβλήματα και παρανομίες. Θα ξηλωθεί επιτέλους κάτι ; Και πού ; Ελπίζουμε να απαντήσουν ευθέως και να μην υπολογίσουν ψηφαλάκια των θιγομένων ιδιωτών και πολιτικό κόστος.
Τόσες ανακοινώσεις βγάζουν καθημερινά επί παντός οι Συνδυασμοί και οι υποψήφιοι. Ας κάνουν τον κόπο να κάνουν άλλη μία για τα ρέματα και τα συναφή. (Θαρρώ το θέμα είναι πιο σοβαρό από την αναβολή του αγώνα της Κοζάνης με τον Ηρακλή..).
ΥΓ. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί μονιμότερα με την υπεράσπιση των ρεμάτων μπορεί να απευθυνθεί και στον Πανελλήνιο «Σύλλογο Πολιτών υπέρ των ρεμάτων»
www.remata.gr