«Θεμέλια» για τη δημιουργία Ενεργειακής Κατασκήνωσης βάζει ο Δήμος Κοζάνης
Με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Κοζάνης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, βρίσκεται έπειτα από ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία Ενεργειακής Κατασκήνωσης (Energy Camp) στη ΖΕΠ.
Η συνεργασία τις αναπτυξιακής του Δήμου Κοζάνης με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ αφορά στην ωρίμανση των τεχνοοικονομικών παραμέτρων δημιουργίας της Ενεργειακής Κατασκήνωσης και ενός Ζωντανού Εργαστηρίου Κυκλικής Οικονομίας στο Δήμο Κοζάνης.
Η σύμβαση υπογράφηκε από το Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και Επιστημονικά υπεύθυνο του έργου, Θέμη Χατζηγιαννόπουλο.
Στόχος του δήμου, δήλωσε ο κ. Μαλούτας «είναι η ανάδειξη της ΖΕΠ σε Εθνικό Πόλο Αειφορίας. Σήμερα υφίστανται δυο κτήρια με αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού με ΑΠΕ ( το Πρότυπο Βιοκλιματικό Σχολικό Συγκρότημα Δημοτικού – Νηπιαγωγείου και ο Πρότυπος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας), ενώ σε φάση δημοπράτησης είναι έργα όπως το Κέντρο Διάδοσης Τεχνολογίας η Κλειστή Κολυμβητική Δεξαμενή και οι Υποδομές Τεχνικής Εκπαίδευσης – ΕΠΑΛ». Ο δήμαρχος Κοζάνης ανέφερε ότι «στην περιοχή θα φιλοξενηθεί επίσης ο Θύλακας Καινοτομίας, ενώ εκεί γειτνιάζει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με το Data Center. Tο Βιοκλιματικό Πάρκο, η Ενεργειακή Κατασκήνωση και το Μαγαζάκι της Γειτονιάς θα είναι επίσης στη ΖΕΠ».
Στρατηγικός στόχος, σύμφωνα με τον κ. Μαλούτα, είναι «η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας, ώστε η τοπική κοινωνία να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο».
Το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης αποτελεί η εκπόνηση των προβλεπόμενων μελετών και η δρομολόγηση των προπαρασκευαστικών δράσεων με στόχο την ωρίμανση και τεκμηρίωση όλων των τεχνοοικονομικών παραμέτρων προκειμένου η Ενεργειακή Κατασκήνωση να ενταχθεί για υλοποίηση στο πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας ή και σε επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία σε ευρωπαϊκό, εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.
Το ερευνητικό έργο χρηματοδοτείται από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δήμου Κοζάνης 2012 – 2016.