Γιορτή γιαπρακιού στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης
Με σύμμαχο τον καιρό, το πρωί της Τετάρτης κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής, έσπευσαν να γευτούν το Κοζανίτικο Χριστουγεννιάτικο έδεσμα, να πιούν κρασί και να χορέψουν, δημιουργώντας μια άκρως εορταστική ατμόσφαιρα στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο Λαογραφικός Όμιλος «Φίλοι της Παράδοσης» σε συνδιοργάνωση με τον ΟΑΠΝ Κοζάνης, πραγματοποίησαν τη «γιορτή γιαπρακιού» και οι γυναίκες του συλλόγου μαγείρεψαν με την παραδοσιακή συνταγή, ανέδειξαν και κέρασαν γιαπράκια και κρασί τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια έγιναν «ένα» με τον κόσμο χορεύοντας όλοι μαζί. Τα γιαπράκια θα μπορούσαν να θεωρηθούν και μεσογειακό φαγητό καθώς παρασκευάζονται με τοπικά προϊόντα όπως το λάχανο, το ρύζι, η σάλτσα, τα μπαχαρικά, τα λεμόνια, ο κιμάς, τα κρεμμύδια και το ελαιόλαδο.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου Σοφία Σοφίδου, δεν υπάρχει «μυστικό» για το Κοζανίτικο γιαπράκι, αλλά παίζει ρόλο η αρμιά και το κατά πόσο αυτή είναι πετυχημένη καθώς θα πρέπει να είναι τόσο αλμυρή όσο πρέπει ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και ο κιμάς με τα υλικά που θα προστεθούν αλλά πάνω από όλα μετράει η αγάπη και το μεράκι για αυτό που κάνεις.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr