Νίκος Παπανδρέου από Λάρισα: “Να ενισχύσουμε την ΚΑΠ υποστηρίζοντας τους αγρότες”
Αιχμές κατά της κυβέρνησης για απουσία μέτρων στήριξης των αγροτών άφησε ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκος Παπανδρέου μιλώντας στην Λάρισα σε εκδήλωση, με θέμα: “Ανάπτυξη της Υπαίθρου – Κοινή Αγροτική Πολιτική σήμερα και αύριο”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο Νίκος Παπανδρέου τόνισε ότι η ανάπτυξη της υπαίθρου αποτελεί τον πυρήνα της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μην λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών. Είναι κρίσιμο να ενισχύσουμε την Κοινή Γεωργική Πολιτική και να υποστηρίξουμε τους αγρότες, ιδιαίτερα τους νέους που αποτελούν το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Διαφορετικά θα καταλήξουμε σε ερημοποίηση της υπαίθρου. Επιπλέον, η υποστήριξη των νέων αγροτών είναι άκρως σημαντική. Πρέπει να δημιουργήσουμε προγράμματα και κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τη νέα γενιά να επιλέξει τη γεωργία ως επάγγελμα.
Θέλουμε να υποστηρίξουμε το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας των αγροτών, προστατεύοντάς τους από αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες και από εκδηλώσεις τιμολογιακής εικασίας, και διασφαλίζοντας δίκαιες τιμές στην αλυσίδα αξίας. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι μπορούν να παρέχουν υγιεινά και προσιτά τρόφιμα για όλους και να βελτιώσουν την παραγωγή τροφίμων υιοθετώντας βιώσιμες πρακτικές γεωργίας και αλιείας. Ο αγώνας μας για την Πράσινη Συμφωνία είναι επίσης μια προσπάθεια να βελτιώσουμε τις αγροτικές περιοχές και τις ζωές των αγροτών. Το εισόδημα και οι θέσεις εργασίας τους πρέπει να είναι στο επίκεντρο των πολιτικών μας.
Στόχος μας τόνισε πρέπει να είναι η διασφάλιση μιας αγροτικής κοινότητας που ακολουθεί περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους, μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων, βελτίωσης της διαχείρισης του εδάφους και προστασίας της βιοποικιλότητας.
Συνοψίζοντας, αναφέρθηκε ότι πρέπει να ενεργήσουμε συνεκτικά και συνεργατικά για να διασφαλίσουμε ένα δυναμικό και βιώσιμο μέλλον για την ύπαιθρο και τους αγρότες μας. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την υποστήριξη αυτών των στόχων.
Αναφέρθηκε, επίσης, στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, όπως οι αυξημένες δαπάνες σε ζωοτροφές και οι αστάθειες στις τιμές των προϊόντων. Η κλιματική αλλαγή και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις προκαλούν επίσης ανησυχία.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για γόνιμο διάλογο σε σχέση με το μέλλον της αγροτικής πολιτικής σε επίπεδο Ευρώπης και Ελλάδος.
Πριν την εκδήλωση ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με αγρότες της περιοχής και συζήτησε μαζί τους θέματα που τους απασχολούν, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φαρσάλων «ΕΝΙΠΕΑΣ». Συζητώντας με τους παραγωγούς, τόνισε ότι η υποστήριξη των νέων αγροτών είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων και κινήτρων που θα ενθαρρύνουν τη νέα γενιά να επιλέξει τη γεωργία ως επάγγελμα. Η παροχή τεχνικής και οικονομικής υποστήριξης θα διευκολύνει τη μετάβαση προς βιώσιμες και καινοτόμες πρακτικές. «Το εισόδημα και οι θέσεις εργασίας τους πρέπει να είναι στο επίκεντρο των πολιτικών μας.», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του εστίασε σε αρκετά θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα και τη γεωργία, ειδικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών πολιτικών. Αρχικά, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για να δοθεί στήριξη στους αγρότες, και ιδίως στη Θεσσαλία, όπου είχε φέρει την Πρόεδρο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, για να συζητήσει θέματα αποζημίωσης από τις φυσικές καταστροφές. Ανέφερε, συγκεκριμένα, την ανάγκη για γρήγορη αποζημίωση των κτηνοτρόφων και παραγωγών και τόνισε τη σημασία της υποστήριξης των συνεταιρισμών, όπως ο “ΕΝΙΠΕΑΣ”.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι «θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε την ελληνική γεωργία. Και να το πούμε καθαρά. Αν τη θέλουμε πρέπει να τη στηρίξουμε. Διαφορετικά η Ελλάδα και η Ευρώπη θα χάσουν τη μοναδική βιοποικιλότητα της χώρας μας, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο μετά τη Μαδαγασκάρη. Εμείς τόνισε είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας. Είναι κόκκινη γραμμή για μας το να μείνει ο κόσμος στον τόπο του και τις καλλιέργειες του. Και η σημερινή εκδήλωση πρεσβεύει ακριβώς αυτό: Να βγούμε στον κόσμο και να κάνουμε γνώστη τη θέση μας, ότι πιστεύουμε στα μοναδικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και θα τα στηρίξουμε ώστε η Θεσσαλία να πρωταγωνιστήσει στο διεθνές περιβάλλον.»
Η Πρόεδρος της Ομάδας του S&D Ιράτσε Γκαρσία Πέρες στην ομιλία της εκφράζει την ανησυχία της για τις πρόσφατες διαμαρτυρίες των αγροτών στην Ευρώπη και αναλύει την ανάγκη για λύσεις που θα εξασφαλίζουν τη δικαιοσύνη στις τιμές των γεωργικών προϊόντων και τη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα. Αναφέρει τις πλημμύρες που έπληξαν την Ελλάδα και τις επιπτώσεις τους στους αγρότες, εκφράζοντας τη στήριξή της προς τους πληγέντες και αναλύοντας τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών τους. Επίσης, επισημαίνει τη σημασία της γεωργίας ως πηγή υψηλής ποιότητας τροφίμων και την ανάγκη διασφάλισης δίκαιων τιμών για τα προϊόντα αυτά. Τονίζει τη σημασία της βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών και προτείνει μέτρα υποστήριξης για τους νέους αγρότες με σκοπό τη διασφάλιση της μελλοντικής ευφορίας του γεωργικού τομέα. Τέλος, εκφράζει την προθυμία της για συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας και την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του.
Ο Πάολο ντε Κάστρο, Ευρωβουλευτής του S&D την ομιλία του ανέλυσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη. Αναφέρθηκε στην αυξημένη πίεση λόγω των προσπαθειών για την πράσινη μετάβαση και την οικονομική ύφεση που έχει οδηγήσει σε πτώση των τιμών πώλησης των αγροτικών προϊόντων και υψηλή πληθωριστική πίεση. Επίσης, αναφέρθηκε σε εθνικές αποφάσεις που επιδείνωσαν την κατάσταση, όπως η κατάργηση επιδοτήσεων στη Γερμανία και οι επείγουσες ενέργειες στην Ολλανδία. Τονίζοντας τη συνολική δυσαρέσκεια των αγροτικών κοινοτήτων, επεσήμανε την ανάγκη για συγκεκριμένες λύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι οι αγρότες πρέπει να εμπλακούν στη διαδικασία της οικολογικής μετάβασης. Ανέφερε επίσης την ανάγκη για ισορροπημένη προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της γεωργίας, καθώς και τη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο Θανάσης Πετρόπουλος, Γραμματέας Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Οι Έλληνες αγρότες έχουν γυρισμένες τις μηχανές των τρακτέρ προς το Μέγαρο Μαξίμου. Την αύξηση του κόστους παραγωγής, την πραγματοποίηση το 2023 της χειρότερης ιστορικά πληρωμής της ΚΑΠ, της αδυναμίες του ΕΛΓΑ, τα χρεώνουν στην πολιτική της Ελληνικής κυβέρνηση. Οι Ευρωπαίοι αγρότες στοχεύουν τις Βρυξέλλες, διαμαρτύρονται για την Πράσινη συμφωνία.
Η σημαντική διαφορά της ΝΕΑ ΚΑΠ είναι στο σχεδιασμό της. Η Ε.Ε. θέτει του βασικούς στόχους πολιτικής. Την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης έχουν οι Εθνικές κυβερνήσεις. Στην Ελλάδα η ΝΕΑ ΚΑΠ δεν έγινε κατανοητή από του άμεσα ενδιαφερόμενους, τους αγρότες. Και η έναρξη υλοποίησης του Σ.Σ.ΚΑΠ βρήκε τη χώρα εντελώς απροετοίμαστη.»
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης και η βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη και οι Μενέλαος Γαρδικιώτης, πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Παναγιώτης Καλφούντζος, πρόεδρος Συν/σμου Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣΓΗ».
Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημοσιογράφος Γιάννης Γιαννακόπουλος και κατά της διάρκειά της έγιναν ζωντανές συνδέσεις με δημοσιογράφους από ΜΜΕ της Ελληνικής Περιφέρειας.