Τ. Σιδηρόπουλος: «Η ΑΝΚΟ πρέπει να ενισχύσει τον αναπτυξιακό της λόγο και ρόλο»
Στόχος είναι η υποστήριξη των ΟΤΑ και της επιχειρηματικότητας
Το ότι «η ΑΝΚΟ πρέπει να αναδείξει και να ενισχύσει τον αναπτυξιακό της λόγο και ρόλο», τόνισε το πρωί της Τετάρτης ο νέος Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ, Τάσος Σιδηρόπουλος στην πρώτη του συνέντευξη τύπου με τη νέα του ιδιότητα.
Πρόκειται για ένα από πιο έμπειρα μέλη της εταιρείας στα 40 χρόνια ζωής της, με τον κ. Σιδηρόπουλο να είναι κομμάτι της τα 36 από αυτά, εν μέσω άλλων ως μελετητής και διευθυντής προγραμμάτων καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο ίδιος, έχει περάσει από όλα τα σκαλοπάτια. Όπως σημείωσε, είναι ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο, η επιλογή των μετόχων να ηγηθεί της εταιρείας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Η ΑΝΚΟ έχει σημαντική συνεισφορά και συμβολή στα αναπτυξιακά δρώμενα της Δυτικής Μακεδονίας και ο ίδιος ως οικονομολόγος έχει ασχοληθεί με ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με την μικροοικονομία όσο και με τη μακροοικονομική ανάλυση ενώ εξειδικεύεται στις μελέτες σκοπιμότητας – βιωσιμότητας και αναλύσεων οφέλους – κόστους μεγάλων τεχνικών έργων τα οποία έχουν υλοποιηθεί στη Δυτική Μακεδονία και τόνισε πως η ΑΝΚΟ δουλεύει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει απόλυτη στόχευση στην υλοποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής στη Δυτική Μακεδονία. Όπως υπογράμμισε ίδιος θα συμβάλει στην ευημερία και τη βιωσιμότητα της εταιρείας ώστε να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο με γνώμονα δύο πυλώνες, την αποτελεσματική υποστήριξη των ΟΤΑ και άλλων φορέων στην ωρίμανση μελετών και την υλοποίηση σχεδίων αλλά και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Αυτό το δίπτυχο θα αποτελέσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα οργανωθεί και θα λειτουργήσει η εταιρεία ενώ θεωρείται δεδομένη η συνεργασία με όλο το στελεχιακό δυναμικό, τους μετόχους και τους φορείς της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
«Πέραν του αμιγώς συμβουλευτικού και μελετητικού ρόλου της, θα πρέπει η ΑΝΚΟ να ενισχύσει τον αναπτυξιακό της λόγο, ιδιαίτερα στην κρίσιμη περίοδο που διανύει η Δυτική Μακεδονία μέσα από τη διαδικασία της μετάβασης, μέσα από τη διαμόρφωση πολιτικών και σχεδίων δράσης που αφορούν κυρίως τα κρίσιμα ζητήματα. Η πρόσφατη διαμόρφωση του υπομνήματος επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ζωνών απολιγνιτοποίησης Πτολεμαΐδας και Αχλάδας – Κλειδίου Αμυνταίου, είναι ο δρόμος ο οποίος θα πρέπει να ακολουθήσουμε από τώρα. Θα πρέπει η ΑΝΚΟ να ενισχύσει τόσο τον αναπτυξιακό της ρόλο όσο και τον αναπτυξιακό της λόγο στα κρίσιμα ζητήματα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο» τόνισε ο κ. Σιδηρόπουλος.
Σχετικά με την επιστροφή του Γιώργου Αμανατίδη, μετά από μια πενταετία, στην ΑΝΚΟ πλέον από στη θέση του Προέδρου της εταιρείας, ο κ. Σιδηρόπουλος σημείωσε πως η εταιρεία έχει μια συνέχεια και κάθε φορά οι επιλογές των προσώπων που θα ηγηθούν αλλά και η πολιτική της εταιρείας είναι αποφάσεις των μετόχων. Υπενθυμίζεται πως το 97% των μετοχών της ΑΝΚΟ ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και το υπολειπόμενο 3% ανήκει στο ΕΒΕ, στον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης και τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Δυτικής Μακεδονίας. «Τα τελευταία πέντε χρόνια η εταιρεία συνέχιζε να λειτουργεί και να υποστηρίζει τους ΟΤΑ, στο ρόλο για τον οποίο έχει συσταθεί, γιατί ουσιαστικά εφαρμόζει πολιτικές και σχεδιασμούς που εκπορεύονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, όμως πρέπει να βγει μπροστά με πρωτοβουλίες και με διάχυση της επιστημονικής γνώσης. Η περίοδος η οποία έρχεται είναι ιδιαίτερα δύσκολη αλλά είναι και μια ευκαιρία να ανταποκριθούμε σε προκλήσεις και να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας της περιφέρειας» υπογράμμισε ο ίδιος.
Για τις μεγάλες επενδύσεις που ακούγεται ότι θα έρθουν στην περιοχή και την ανάκαμψη της, ο κ. Σιδηρόπουλος τόνισε πως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το ενδογενές δυναμικό της περιφέρειας. «Οι μεγάλες επενδύσεις σίγουρα θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά το κρίσιμο ζήτημα είναι η προσαρμογή των εργαλείων της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στις ανάγκες των επενδύσεων της Δυτικής Μακεδονίας. Έχουμε δει διάφορες επιχειρήσεις να μην μπορούν να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία λόγω του ότι είναι πολύ συγκεκριμένο το προφίλ τους και θα πρέπει να εστιάσουμε στη διαμόρφωση σχεδίων και προσκλήσεων για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας και θα συμβάλλουμε και με τις δικές μας δυνάμεις για να γίνει αυτό».
Όσον αφορά το ποιο θα είναι το μέλλον μετά την απόσυρση του λιγνίτη, ο κ. Σιδηρόπουλος σημείωσε πως οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, θα πρέπει να προέλθουν από την ενδογενή ανάπτυξη προκειμένου να επιβιώσουν οι υφιστάμενες και να δημιουργηθούν νέες αλλά και να μη μειωθεί περισσότερος πληθυσμός. «Το τρίπτυχο των παραμέτρων που ταλανίζουν τη Δυτική Μακεδονία είναι η ραγδαία μείωση του ΑΕΠ, η αύξηση της ανεργίας και η μείωση του πληθυσμού. Θέλω να πιστεύω πως θα μας δοθεί η ευκαιρία να παίξουμε τον καταστατικό ρόλο για τον οποίο έχουμε συσταθεί».
Τέλος, αναφορά έγινε και στην απόφαση για τη μείωση των μελών του Δ.Σ. της ΑΝΚΟ από 15 σε εννέα, υπογραμμίζοντας πως το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχε δυσλειτουργίες λόγω μη απαρτίας και ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισαν οι μέτοχοι να μειώσουν τον αριθμό των μελών.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr