Τη συνέχιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και μετά το 2027 ζητά η Έλενα Κουντουρά
Ερώτηση προς την Κομισιόν για τις προθέσεις της ενόψει της αναθεώρησης της Πολιτικής Συνοχής
Να συνεχιστεί η χρηματοδοτική στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας και των ελληνικών περιφερειών από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και μετά το 2027 ζητά με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά. Η κ. Κουντουρά θεωρεί επιβεβλημένη την συνέχιση της χρηματοδότησης λόγω του ότι οι περιφέρειες «αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις στη μετάβασή τους προς την κλιματική ουδετερότητα».
Στην παρέμβασή της η Ελληνίδα Ευρωβουλεύτρια, ζητά απαντήσεις για το αν συμπεριλαμβάνεται η συνέχιση χρηματοδότησης στην επερχόμενη αναθεώρηση της Πολιτικής Συνοχής και στον σχεδιασμό του νέου ΠΔΠ 2028-2034. Μάλιστα προτείνει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης να συσταθεί ως ξεχωριστό χρηματοδοτικό εργαλείο και να «διασφαλίσει ότι το ΤΔΜ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις περιφέρειες που εξαρτώνται από οικονομικές δραστηριότητες υψηλής εκπομπής άνθρακα, ειδικά όπου η απολιγνιτοποίηση είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο».
Δεν παραλείπει να διερωτάται αν η μετάβαση είναι «πραγματικά δίκαιη και βιώσιμη για όλους τους πολίτες της ΕΕ» μιας και το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο είναι και για τις άλλες λιγνιτικές περιοχές της Ευρώπης.
«Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θεσπίστηκε για την περίοδο 2021-2027 ως το χρηματοδοτικό μέσο, στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής, για τη στήριξη της διαφοροποίησης της οικονομίας των περιοχών που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική μετάβαση, των εργαζομένων για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και των ατόμων που αναζητούν εργασία, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της ανεργίας. Κυρίως μέσω επιχορηγήσεων, ενισχύει επενδύσεις σε τομείς όπως ψηφιακή συνδεσιμότητα, τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, μείωση των εκπομπών, αναζωογόνηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων και απόκτηση νέων δεξιοτήτων από τους εργαζόμενους. Στην Ελλάδα, αφορά κυρίως την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την περιοχή της Μεγαλόπολης στην Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Ωστόσο, η μετάβαση, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, συνιστά μία μακροχρόνια διαδικασία και συχνά υπερβαίνει τους χρονικούς περιορισμούς των χρηματοδοτικών περιόδων της ΕΕ» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ερώτησή της η κ. Κουντουρά.
Τέλος, επισημαίνει ότι η μέχρι σήμερα υλοποίηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης δεν ήταν εύκολη σε όλα τα Κράτη-Μέλη και πως ορισμένα, αντιμετώπισαν κρίσεις ή εθνικές ιδιαιτερότητες που επηρέασαν την έγκαιρη υλοποίηση των έργων. «Σε ορισμένες περιφέρειες, η εφαρμογή του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, και επομένως η διαδικασία δεν έχει ακόμη κερδίσει την πλήρη εμπιστοσύνη και υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων που πλήττονται από τη μετάβαση» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σωκράτης Μουτίδης Χρόνος Κοζάνης