Χαμηλές οι προσδοκίες από το μέγεθος της φετινής παραγωγής Κρόκου Κοζάνης
Αντιμέτωποι με το φαινόμενο των αλλαγών του Κλίματος και των επιπτώσεών τους στην καλλιέργεια του Κρόκου βρίσκονται οι καλλιεργητές της Κοζάνης, που για τρίτη συνεχή χρονιά βλέπουν την παραγωγή τους να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Όπως αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγων Κοζάνης, Βασίλης Μητσόπουλος, η συγκομιδή ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου κι όπως όλα δείχνουν «θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2022 και 2023, παρότι υπάρχει μια μικρή αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, λίγο πάνω από τα 5.000 στρέμματα». Η συλλογή των λουλουδιών είναι δύσκολη και επίπονη διαδικασία καθότι οι εργάτες πρέπει να βρίσκονται συνεχώς, επί ώρες, σκυμμένοι στο έδαφος. Το ημερομίσθιο μαζί με το εργόσημο είναι περίπου 60 ευρώ. «Το εργατικό δυναμικό, λόγω της δημογραφικής συρρίκνωσης αλλά και της απολιγνιτοποίησης, που ανάγκασε ορισμένους να φύγουν από την περιοχή, είναι λιγοστό», σημειώνει ο κ. Μητσόπουλος. Ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών έχει σήμερα περί τα 1000 μέλη και η τιμή που πληρώνει στα μέλη του με την παράδοση του προϊόντος, είναι περίπου 2.000 έως 2.200 ευρώ/κιλό Κρόκου. Ο Κρόκος Κοζάνης είναι από τα πιο ακριβά μπαχαρικά του κόσμου κι είναι περιζήτητο αιώνες τώρα, για το υπέροχο χρώμα του, το άρωμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Δημήτρης Στραβού