Απεργιακές κινητοποιήσεις στην Κοζάνη για καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας
Ακρίβεια, υψηλά ενοίκια και συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο επίκεντρο
Η γενικότερη ακρίβεια, οι αυξημένες τιμές των ενοικίων και της αγοράς κατοικιών, καθώς και η αποκατάσταση του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο των απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Στην Κοζάνη, φορείς, σωματεία, σύλλογοι, εργατικά κέντρα, συνδικάτα, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
πως συμβαίνει σε κάθε απεργία, πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές συγκεντρώσεις από το ΠΑΜΕ στον κεντρικό πεζόδρομο, όπου ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, καθώς και από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης στην κεντρική πλατεία, με τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων Καστοριάς και Πτολεμαΐδας.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς άμεσα, την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Επίσης, ζητούν την κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας και το «ξεπάγωμα» της διετίας 2016 – 2017. «Οι ανοχές μας και οι αντοχές μας έχουν τελειώσει» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Ελευθέριος Αδάμ τονίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι, νέοι και συνταξιούχοι που έχουν να κάνουν με τη γενικότερη ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς.
Επιπλέον, απαιτούν αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, καθώς και αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας χωρίς καμία περικοπή. Ζητούν επίσης τη στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση και την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Προβλέπουν μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15 και ζητούν το τέλος των συγχωνεύσεων σχολείων και τμημάτων.
Ο Θεόδωρος Κακουλίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, αναφέρθηκε στις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και στα εργοστάσια της ΔΕΗ (Αγ. Δημήτριος, Πτολεμαΐδα 5, Μελίτης), επισημαίνοντας ότι ζητούν να παραταθεί ο χρόνος λειτουργίας τους και να μην κλείσουν. «Η ακρίβεια και τα ενοίκια έχουν ξεφύγει. Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 30%», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κακουλίδης.
Απαιτούν την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/21) και του Ν. 5053/23 (Γεωργιάδη) για τα εργασιακά, καθώς και την κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση, επαναφέροντας το Ν. 1264/82. Επίσης, ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι λένε “όχι” στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων.
Ο Θεόδωρος Κακουλίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, αναφέρθηκε στις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και στα εργοστάσια της ΔΕΗ (Αγ. Δημήτριος, Πτολεμαΐδα 5, Μελίτης), επισημαίνοντας ότι ζητούν να παραταθεί ο χρόνος λειτουργίας τους και να μην κλείσουν. «Η ακρίβεια και τα ενοίκια έχουν ξεφύγει. Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 30%», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κακουλίδης.
Στον κατώτατο μισθό, την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το κόστος των ενοικίων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς, Θανάσης Παπανδρέου. «Με τη συμμετοχή μας στην κινητοποίηση στην Κοζάνη, επισημαίνουμε και την περιφερειακή συνείδηση που έχουμε ως εργατικά κέντρα και ήρθαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα της Καστοριάς: την απογουνοποίηση, την ερημοποίηση, την έλλειψη επενδύσεων, τη χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξη και τον άναρχο τουρισμό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Ειρήνη Ευαγγελοπούλου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κοζάνης, ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις χαμηλές αμοιβές και τις «ανύπαρκτες» αυξήσεις στους μισθούς. Η ίδια υπογράμμισε την απογοήτευση των εργαζομένων για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού με τα μνημόνια, καθώς και την αδράνεια της κυβέρνησης να τους επαναφέρει. Ανέφερε επίσης τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στους δήμους, όπου παρατηρούνται εργατικά ατυχήματα λόγω έλλειψης προσωπικού και κακής συντήρησης των μηχανημάτων. Τέλος, τόνισε τη σημασία της διεκδίκησης μόνιμων προσλήψεων, την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την ενίσχυση του δημόσιου τομέα μέσω της στήριξης της υγείας και της παιδείας.
«Φτάνει πια! Δεν μπορούμε να ζήσουμε με αυτά που παίρνουμε. Ο μισθός μας φτάνει μόνο για το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Ντέντης, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Κοζάνης. Επίσης, σημείωσε πως οι νεοδιοριζόμενοι στο δημόσιο τομέα παίρνουν τον μισθό που λάμβαναν οι υπάλληλοι το 2011, ενώ οι μισθοί είναι δώδεκα και όχι δεκατέσσερις. Οι εργαζόμενοι ζητούν, μεταξύ άλλων, μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς τους κατά 30% με 40%, καθώς και την κατάργηση της πληρωμής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, όπως τόνισε ο Κώστας Χατζηδαμιανός, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Κοζάνης, στην ομιλία του. Βασικά προβλήματα που επισημάνθηκαν περιλαμβάνουν τις συνθήκες εργασίας με την έλλειψη μέτρων προστασίας, τις ακατάλληλες και επικίνδυνες συνθήκες στα εργοτάξια, την ανασφάλεια στους εργαζόμενους και τις χαμηλές αποδοχές που δεν καλύπτουν το κόστος ζωής. Επιπλέον, ο κ. Χατζηδαμιανός υπογράμμισε την ανάγκη για επαγγελματική ασφάλιση και τις διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στις κατασκευές, καθώς και για μια πιο δίκαιη και ασφαλή επαγγελματική αντιμετώπιση των οικοδόμων και των συναφών επαγγελμάτων. Τέλος, ζήτησε τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και της ανασφάλιστης εργασίας.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr