KE.Π.ΚΑ. Δυτικής Μακεδονίας: Πλειστηριασμοί
Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στους δανειολήπτες σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που άρχισαν να διενεργούνται από την 29.11.2017, καθόσον τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Το ΚΕΠΚΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, που από την πρώτη στιγμή της κρίσης στάθηκε δίπλα στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, σχετικά με το ζήτημα αυτό ενημερώνει ότι:
• Η οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας έληξε από τον Δεκέμβριο του 2014. Συνεπώς δεν ισχύει οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας.
• Με βάση τα σημερινά ισχύοντα, μία τράπεζα δεν μπορεί να πουλήσει σε fund δάνειο, το οποίο έχει ως υποθήκη πρώτη κατοικία αξίας έως 140.000 ευρώ μέχρι την 31.12.2017. Επομένως, η απαγόρευση αυτή δεν θα υφίσταται από 1.1.2018, αφού ο νόμος για τις μεταβιβάσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρίες διαχείρισης έχει κάνει σχετική πρόβλεψη μέχρι τις 31.12.2017. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ημερομηνία αυτή και με δεδομένη τη δέσμευση των τραπεζών να ακολουθήσουν «επιθετικότερη» πολιτική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, δεν θα υπάρχει προστασία για την πρώτη κατοικία.
• Η μόνη προστασία που υπάρχει για την πρώτη κατοικία είναι αυτή που παρέχει ο ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) και αυτή μέχρι την 31.12.2018 και για όσους έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν σ’ αυτόν.
Συνεπώς, είναι ανεπίτρεπτο να διαδίδεται από επίσημα χείλη ότι η αποκαλούμενη «λαϊκή κατοικία», μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προστατεύεται, χωρίς να διευκρινίζεται ποιο νομικό πλαίσιο καλύπτει την προστασία της αποκαλούμενης «λαϊκής κατοικίας» και ενώ είναι μνημονιακή δέσμευση ότι μέσα στο 2018 θα διενεργηθούν 18.000 πλειστηριασμοί.
Καταρχάς είναι επιβεβλημένο να οριοθετηθεί ποια είναι η «λαϊκή» κατοικία, να καθοριστούν δηλαδή τα κριτήρια που την ορίζουν. Και φυσικά η «λαϊκή» κατοικία δεν μπορεί να προστατεύεται με τη μορφή δηλώσεων και συμφωνιών κυρίων μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης, που ούτως ή άλλως ισχύουν μέχρι τέλους του 2017, ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΑ ΣΑΦΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ που θα προστατεύει την κύρια και μοναδική κατοικία, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις.
Επιπροσθέτως, τι ακριβώς σημαίνει ο όρος “λαϊκή κατοικία”, όταν τέτοιος όρος δεν αναγνωρίζεται στο δικαιϊκό μας σύστημα, καθώς μέχρι τώρα γνωρίζαμε μόνο τους όρους “μοναδική κατοικία”, “κύρια κατοικία” και “πρώτη κατοικία”. Μήπως στο γενικότερο κλίμα του λαϊκισμού και των εντυπώσεων υιοθετούνται όροι που μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν στους δανειολήπτες όταν νομοθετικό πλαίσιο για την οριζόντια προστασία της κύριας κατοικίας δεν υφίσταται ?
Η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, όπως είναι η πρώτη κατοικία, δεν μπορεί να γίνεται με ευχολόγια, γιατί αφενός αφήνει ακάλυπτους τους δανειολήπτες απέναντι στους δανειστές τους και αφετέρου δημιουργεί ένα αστήρικτο εφησυχασμό στους δανειολήπτες, οι οποίοι, πιστεύοντας πως δεν κινδυνεύει η κατοικία τους, αποφεύγουν και δεν μεριμνούν για την ρύθμιση των οφειλών τους, με όλες τις αρνητικές για τους ίδιους και την ελληνική οικονομία και κοινωνία συνέπειες.
Ο δε ισχυρισμός ότι οι προγραμματισμένοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούν μόνο σε μεγάλης αξίας ακίνητα, είναι παντελώς αναληθής και αυτό πιστοποιείται από μια απλή επισκόπηση του site της ηλεκτρονικής δημοσίευσης πλειστηριασμών, από την οποία προκύπτει ότι έχουν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί για μικρής αξίας ακίνητα.
ΣΥΝΕΠΩΣ είναι επιβεβλημένο να θεσπισθεί ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Η ελληνική κοινωνία έχει σηκώσει μεγάλα βάρη και δεν αντέχει ευχολόγια και αστήρικτους εφησυχασμούς που τελικά στρέφονται εναντίον της.
Καλούμε τους καταναλωτές δανειολήπτες να προστρέξουν σε ρύθμιση των οφειλών τους, είτε σε συνεργασία απευθείας με τις τράπεζες, είτε επιλέγοντας τον πλέον πρόσφορο γι’ αυτούς τρόπο που τους παρέχει το ισχύον νομικό πλαίσιο, όπως ο ν.2869/2010 (νόμος Κατσέλη) και η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού και εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Το ΚΕΠΚΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, όπως πάντα, στέκεται αρωγός στον δοκιμαζόμενο καταναλωτή – δανειολήπτη και βρίσκεται στη διάθεσή σας: Στα γραφεία μας στην Κοζάνη και επί της οδού Σ. Μπλιούρα 2 (στο Μπλιούρειο Ίδρυμα, απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο), στον 3ο όροφο, τηλ: 2461042282, e-mail: kepka@in.gr και ώρες Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή 09:30 – 12:30, Πέμπτη 18:00 – 20:00.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Η Αντιπρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας Βασίλειος Ιωαννίδης Βασιλική Διάφα Παρασκευή Κτενίδου