Ξεκίνησε η δίκη για το εξασθενές χρώμιο – «Να λάμψει η αλήθεια» ζητούν οι κάτοικοι Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου
Να λάμψει η αλήθεια ζητούν οι κάτοικοι Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου σε ότι αφορά στο ποιος φταίει για την εμφάνιση εξασθενούς χρωμίου στο νερό τους μέχρι το 2012, οπότε και εντοπίστηκε.
Οι πρόεδροι των δύο τοπικών κοινοτήτων υπέβαλαν μήνυση κατά αγνώστων και μετά από δύο αναβολές, ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου η δίκη που θα συνεχιστεί στις 17 του μήνα.
«Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, παρά να λάμψει η αλήθεια. Αν πράγματι ευθύνεται κάποιος για την ύπαρξη χρωμίου στα νερά μας, ή αν φταίει μόνο το περιβάλλον. Δεν είμαστε απέναντι σε κανένα. Θέλουμε να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει και από την απόφαση να βγάλουμε κι εμείς τα δικά μας συμπεράσματα» λέει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίου Δημητρίου Θεοχάρης Πεχλιβανίδης.
Μετά τον εντοπισμό εξασθενούς χρωμίου, ο δήμος Κοζάνης ζήτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την εκπόνηση μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι κύριος υπεύθυνος είναι η τέφρα που αποθέτει η ΔΕΗ στην περιοχή. Η ΔΕΗ με τη σειρά της ανέθεσε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μελέτη που καταλήγει πως η εμφάνιση εξασθενούς χρωμίου συνδέεται με τα πετρώματα της περιοχής.
Οι κάτοικοι με αυτό το δικαστήριο θέλουν να μάθουν ποιος πραγματικά φταίει. «Ο κόσμος είναι λίγο απαισιόδοξος για την έκβαση της δίκης» λέει ο κ. Πεχλιβανίδης, συνεχίζοντας ότι «θαρρώ με αυτά που θα ακούσουμε, θα βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα, όπως και θα μάθουμε για το αν γνώριζαν κάποιοι το τι συμβαίνει». Επίσης, θέλουν να μάθουν γιατί δεν γινόταν μετρήσεις σε αυτές τις περιοχές, που είναι μάλιστα περιβαλλοντικά επιβαρυμένες.
Οι κάτοικοι έχουν ζητήσει από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης να μην πληρώσουν το νερό που κατανάλωσαν εκείνη την περίοδο, αφού δεν ξέρουν τι περιείχε. Η Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου έχει πάρει ήδη τη σχετική απόφαση και εκκρεμεί τώρα η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, που ψάχνει την κατάλληλη νομική οδό για να την κάνει αποδεκτή.
«Είναι τρελό να ζητάμε να πληρώσουν οι άνθρωποι το νερό που δεν πληροί τις προϋποθέσεις καταλληλότητας. Έχω αισιοδοξία ότι θα βρούμε λύση» αναφέρει ο κ. Πεχλιβανίδης.
Σωκράτης Μουτίδης