Επιχειρηματικές ευκαιρίες από τα απόβλητα τροφίμων
Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στον κλάδο των τροφίμων, μέσα από τις δράσεις του «ECOWASTE4FOOD», παρουσιάστηκαν, στο πλαίσιο του forum, που έγινε την Πέμπτη στην έδρα του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης στη ΖΕΠ.
Το έργο αφορά σε καινοτομίες για τα απόβλητα των τροφίμων, με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων από τρόφιμα και την προώθηση μιας περισσότερο αποδοτικής οικονομίας με την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Στόχος είναι η αντιμετώπιση του κρίσιμου προβλήματος των απορριμμάτων τροφίμων μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών, τη βελτίωση των περιφερειακών πολιτικών και την προώθηση της οικολογικής καινοτομίας στις συμμετέχουσες περιοχές του έργου.
«Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό, γιατί στοχεύει στην ανταλλαγή εμπειριών και αφορά σε επιχειρηματικές ευκαιρίες» ανέφερε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δημήτρης Μαυροματίδης.
Κατά τη διάρκεια του forum παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, όπως για παράδειγμα του Κ. Στόγια εκ μέρους της Μπαγκατζούνης και Υιοί ΑΕΒΕ σχετικά με την μείωση, αλλά και την αξιοποίηση των αποβλήτων τροφίμων με καινοτόμες και περιβαλλοντικά φιλικές διεργασίες.
Μεταξύ άλλων έγινε από την Ζωή Γκερεχτέ εκ μέρους της ΑΝΚΟ εισήγηση για τα μέτρα ενίσχυσης επενδύσεων στον κλάδο της αγροδιατροφής του νέου προγράμματος Leader, ενώ παρουσιάστηκαν και οι ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ από τον Θεόδωρο Σιόγκα εκ μέρους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.