O προυπολογισμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Ο προϋπολογισμός του 2017 συζητήθηκε στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο. Απο την πλευρά της περιφερειακής αρχής, την εισήγηση έκανε η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Μαρία Καρυπίδου, η οποία αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία.
Για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που καλύπτει οφειλές παρελθόντων ετών και ρεαλιστικό προϋπολογισμό που απαντά στο σήμερα, αλλά και στο αύριο αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “και πέρσι το αποδείξαμε και φέτος θα το πράξουμε, ότι είχαμε μείωση των δαπανών και εξοικονόμηση του δημοσίου χρήματος. Ξέρετε τι ενοχλεί; Το ότι είμαστε άνθρωποι που κάνουμε πράξη αυτά που λέμε”.
Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε «ξερόλες που τελείωσαν το Μάιο του 2014» και κατέληξε “όσο και να ενοχλεί κάποιους, εμείς αυτό θα κάνουμε πράξη και θα κριθούμε στο τέλος της θητείας μας”.
Απο την πλευρά της αντιπολίτευσης τόσο ο Γ. Δακής, όσο και η Γ. Ζεμπιλιάδου και ο Γ. Βήττας άσκησαν σκληρή κριτική. Συγκεκριμένα, ο Γ. Δακής έκανε λόγο για έλλειψη οράματος και μεγάλη καθυστέρηση στην παρουσίαση του προϋπολογισμού, ενώ πρόσθεσε ότι “είμαστε η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και δεν υπάρχει κανένα όραμα. Αυτό που υπάρχει είναι μόνο η εκτίμηση ότι μπορεί να κοροϊδευτεί ο Έλληνας πολίτης”.
Απο την πλευρά της η Γ. Ζεμπιλιάδου αναφέρθηκε σε διάθεση πόρων ελαφρά τη καρδία, κάνοντας λόγο για προϋπολογισμό του «λωλοστεφανή» και πρόσθεσε ότι η περιφερειακή αρχή θα έπρεπε να κάνει ενέργειες για να αναστρέψει την αρνητική πορεία της Δυτικής Μακεδονίας και να μην κατασπαταλά πόρους σε αποσπασματικές ενέργειες.
Τέλος, ο Γ. Βήττας τόνισε ότι “δεν μπορούμε να εξετάσουμε τον προϋπολογισμό ανεξάρτητα απο το πλαίσιο που ορίζεται απο τη γενική κυβέρνηση”, ενώ επισήμανε ότι τα τελευταία τρία χρόνια βαίνει διαρκώς μειούμενος.
Για άγνοια ουσιωδών θεμάτων σε σχέση με την κατάρτιση του προϋπολογισμού έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Πλακεντάς, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που αναφέρθηκαν σε πολιτική διάσταση που πρέπει να έχει η συζήτηση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν πολλά ζήτηματα τεχνικής φύσης, ενώ κυρίως συζητήθηκε το γεγονός ότι πρόκειται για ένα “τεχνικό κείμενο σαφώς προσδιορισμένο απο το δημόσιο λογιστικό” και απο τις «επιταγές του Παρατηρητηρίου και της τρόϊκας».