Α. Φούντογλου: «Το σύστημα υγείας στη Δυτική Μακεδονία είναι απαξιωμένο»
Υγειονομικός χάρτης μετά από έρευνα κοινής γνώμης στη Δυτική Μακεδονία
Στο τι ενέργειες έχουν κάνει και σε τι ενέργειες θα προβούν για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κλήθηκε να απαντήσει στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής το βράδυ της Πέμπτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής Αναστάσιος Φούντογλου, μετά από ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Αλέξανδρου Ακριτίδη.
Ο κ. Φούντογλου παίρνοντας το λόγο ανέφερε πως δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφερειακής Αρχής τα νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά του υπουργείου Υγείας και πως μπορούν να παρέμβουν μόνο στο επίπεδο των υποδομών, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και στο επίπεδο των κινήτρων ενώ υπογράμμισε πως στην περιοχή μας αλλά και στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με «επιδερμικό» τρόπο. Όπως ανέφερε, το σύστημα υγείας της Δυτικής Μακεδονίας διαχρονικώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και κυρίως δομικά. «Το σύστημα υγείας στη Δυτική Μακεδονία είναι απαξιωμένο εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι τωρινό το πρόβλημα. Ανέκαθεν οι Δυτικομακεδόνες έφευγαν από την περιοχή για να ψάξουν δημόσιες ή ιδιωτικές δομές υγείας στη Θεσσαλονίκη και προσφάτως στα Ιωάννινα. Δεν θεωρώ ότι τα προβλήματα θα λυθούν με το αν απλώς αυξήσουμε τον αριθμό των γιατρών ή των νοσηλευτών στο σύστημα υγείας» τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, την αρμοδιότητα για την κατάσταση του συστήματος υγείας της Δυτικής Μακεδονίας έχουν οι Διοικητές των νοσοκομείων – πρώην και νυν -, οι Διευθυντές των Κέντρων Υγείας και άλλων δομών δημόσιας υγείας, η 3η ΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας, οι Ιατρικοί Σύλλογοι και οι Βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας. «Οι Βουλευτές όλα αυτά τα χρόνια, θεωρώ ότι έχουν ευθύνες για το γεγονός ότι η οργάνωση, ο σχεδιασμός και η λειτουργία του συστήματος υγείας στην περιοχή μας είναι αυτός που είναι σήμερα και μας οδηγεί συνεχώς σε προβλήματα και ζητήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης».
Συνέχισε λέγοντας πως η αντιπεριφέρεια υγείας έκανε οκτώ χρόνια για να αγοράσει 120 απινιδωτές και να τους μοιράσει, πλήρωσε περίπου 40.000 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για τη χαρτογράφηση για τη διάθεση των απινιδωτών. «Σήμερα μάθαμε που δόθηκαν αυτοί οι απινιδωτές και σε ποια συρτάρια ήταν κρυμμένοι».
Αναφορά έκανε και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καθώς και στο ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου το οποίο το θεωρεί μείζον ζήτημα για την περιοχή μας. «Έχω μιλήσει μετ’ επιτάσεως για την ανάγκη της εξωνοσοκομειακής φροντίδας, την οποία πραγματικά την έχουν ανάγκη οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας».
Με βάση τις καταστάσεις του ΕΣΠΑ 2014-2021 και 2021-2027, έχουν δοθεί περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ για υποδομές και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στο σύστημα υγείας της περιοχής, ωστόσο, συνεχίζει να δείχνει επιδείνωση. «Το Ταμείο Ανάκαμψης ανακατασκευάζει αυτή την εποχή 80 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, με ευρωπαϊκά χρήματα. Δεν καταλαβαίνω γιατί το Μαμάτσειο το πήραμε όλο εμείς στις πλάτες μας και δεσμεύσαμε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση του, η οποία είναι απαραίτητη γιατί είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας και εξυπηρετεί τους περισσότερους πολίτες. Δεν μπόρεσε το πολιτικό προσωπικό της περιοχής να βάλει το Μαμάτσειο στο Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου τα 20 εκατομμύρια που δόθηκαν από εμάς να τα διοχετεύαμε ενδεχομένως στο ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου ή σε άλλες δράσεις προκειμένου να γίνει πραγματική αναβάθμιση του συστήματος υγείας».
Όσον αφορά το θέμα των κινήτρων για την προσέλκυση προσωπικού στις δομές υγείας της περιοχής μας σημείωσε πως η περιφέρεια από το 2015 «τρέχει» ένα πρόγραμμα για 20 επικουρικούς γιατρούς στους οποίους δίνει περίπου 500 ευρώ το μήνα. «Με απλά μαθηματικά υπολόγισα πως δώσαμε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη των επικουρικών και κανένας δεν είπε αυτά τα εννιά χρόνια να μετρήσουμε το αποτύπωμα της δράσης μας και το κατά πόσο αυτό το μέτρο, όντως βοήθησε στην προσέλκυση γιατρών. Αν γνωρίζουμε ότι αυτά τα 500 ευρώ αποτελούν πραγματικό κίνητρο, να κάτσουμε να το συζητήσουμε, να τα κάνουμε 1000 ευρώ και να τα δώσουμε σε 30 και σε 40 γιατρούς αν μας το επιτρέπει ο προϋπολογισμός μας». Πρόθεση τους είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα να το αντικαταστήσουν με ένα περιφερειακό ταμείο κινήτρων, το οποίο θα στηρίζει μισθολογικά τους γιατρούς του συστήματος υγείας Δυτικής Μακεδονίας. «Άποψη μου είναι πως πρέπει να επιδοτήσουμε τις κρίσιμες νοσοκομειακές ειδικότητες και εκεί που έχουμε πρόβλημα όπως είναι οι γιατροί της ΜΕΘ, οι Αναισθησιολόγοι και οι Παθολόγοι. Θέλουμε να φέρουμε πίσω από το εξωτερικό 10-15 καλούς γιατρούς και να τους δώσουμε οικονομικά κίνητρα, μήπως και αναβαθμιστεί το σύστημα υγείας της περιοχής».
Ο Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως θα δημιουργηθεί ένα επιδημιολογικό παρατηρητήριο το οποίο θα εκπονεί μελέτες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής μας και στοχευμένα να αναπτύσσουν προγράμματα πρόληψης και αγωγής της υγείας. Επίσης, το πρόγραμμα των απινιδωτών θα επεκταθεί ώστε να φτάσουν τους 500 σε όλη τη Δυτική Μακεδονία και παράλληλα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο να εκπαιδευτούν 3.5000 πολίτες στις πρώτες βοήθειες και την απινίδωση.
Τέλος, για το θέμα του υγειονομικού χάρτη, ο κ. Φούντογλου τόνισε πως όσο και να τον χλευάζουν κάποιοι και να θέλουν να υποβαθμίσουν την αξία του, δεν θα τα καταφέρουν γιατί αναφέρεται ακριβώς στο σχεδιασμό τον οποίο το σύστημα υγείας Δυτικής Μακεδονίας ήθελε εδώ πάρα πολλά χρόνια και πως κανείς δεν ανακινεί το ζήτημα αυτό καθώς υπάρχει τεράστιο πολιτικό κόστος, όπως ανέφερε. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης από τη μεριά του συμπλήρωσε πως ο υγειονομικός χάρτης θα γίνει μετά από έρευνα κοινής γνώμης σε χιλιάδες πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr