Αδέσποτα, τέλος ταφής και ενεργειακό κόστος ΔΕΥΑ στην ατζέντα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ
Το μεγάλο ενεργειακό κόστος, το οποίο επιβαρύνει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα του τελευταίου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Βόλο. Από το βήμα του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέφερε πως «καμία ΔΕΥΑ δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ το νερό, αλλά καμία ΔΕΥΑ δεν πήρε τίποτα, όπως άλλοι κλάδοι δραστηριότητας», ζητώντας την ενίσχυσή τους.
Στο top-3 των παραλογισμών στην αυτοδιοίκηση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου είναι τα αδέσποτα, οι ναυαγοσώστες και το τέλος ταφής. «Δεν μπορεί να ισχύσει το τέλος ταφής, ας το πληρώσουν αυτοί που φταίνε και όχι οι δήμοι που δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος» είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Σε περίπτωση που δεν εισακουστούμε, θα προσβάλουμε δικαστικά την επιβολή του τέλους ταφής, ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει μια απολογιστική και κλιμακωτή λύση για το τέλος ταφής μετά το 2023, ώστε να υπάρξει μία σοβαρή διαβούλευση.
Για το θέμα των αδέσποτων, ο κ. Παπαστεργίου είπε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να φταίει ο κάθε αντιδήμαρχος για κάθε αδέσποτο. Αν γάβγιζα, θα με άκουγαν περισσότερο».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ μίλησε για δύσκολο χειμώνα που θα τον ξεπεράσει η αυτοδιοίκηση, αλλά για να μην συζητείται το ίδιο θέμα και τον επόμενο χρόνο ζήτησε χρηματοδότηση για δημοτικές ενεργειακές κοινότητες από Ταμείο Ανάκαμψης, όχι αναμονή για δάνεια, αλλά και η υπογραφή της ΚΥΑ για 100 δήμους οι οποίοι δεν διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα: «Αυτές είναι λύσεις και όχι να σκεφτόμαστε πως θα κλείσουμε τα λαμπάκια τα Χριστούγεννα», είπε με νόημα, αλλά έστειλε το μήνυμα και στους συναδέλφους του για «την εθνική προσπάθεια» του ενεργειακού περιορισμού.
Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε, επίσης, ότι οι δήμοι θα σώσουν το Ταμείο Ανάκαμψης με τα έργα που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ ενημέρωσε και ότι δεν θα υπάρξει επόμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε πάγωμα των δανείων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τους Δήμους και ρύθμιση οφειλών των πολιτών στους Δήμους, ενώ τόνισε ότι δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν τα παρακρατηθέντα. Ζήτησε άμεσα λύσεις για εποχικό προσωπικό, ώστε να στελεχωθούν οι υποστελεχωμένο Δήμοι και ζήτησε να εξαντληθούν τα νόμιμα μέσα για την παραμονή των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», όπως και να ληφθούν μέτρα για την ενέργεια και να δοθούν δάνεια στους Δήμους που δεν έχουν τη δυνατότητα για έργα εξοικονόμησης ενέργειας.