Αισιόδοξα ξεκίνησε η συγκομιδή του κρόκου- Σε αναζήτηση εργατικών χεριών και αγορών
Το χαρακτηριστικό μωβ χρώμα τους έχουν πάρει τα κροκοχώραφα της περιοχής, καθώς τα πανέμορφα λουλούδια του κρόκου άνθισαν. Μαζί ξεκίνησε δειλά δειλά και η συγκομιδή του «χρυσαφιού» της γης μας, με αισιοδοξία καθώς φαίνεται πως η χρονιά θα είναι καλή από πλευράς παραγωγής, αλλά και ανησυχία για τον τρόπο που θα γίνει η διάθεση του προϊόντος εν μέσω κορωνοϊού και μείωσης της ζήτησης ως αποτέλεσμα των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες λόγω της πανδημίας.
Αισιοδοξία για τη συγκομιδή
«Φέτος ξεκίνησε με αισιοδοξία η συγκομιδή του κρόκου. Κάποιοι παραγωγοί μας ξεκίνησαν με μικρές ποσότητες, ένα με δυο τενεκέδες ημερησίως, αλλά μέσα στην εβδομάδα ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί θα βγουν στα χωράφια τους καθώς το φυτό θα βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία» τονίζει μιλώντας στο «Χρόνο» ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Βασίλης Μητσόπουλος.
Μάλιστα, τα πρώτα δείγματα δείχνουν πως η φετινή ποιότητα του προϊόντος θα είναι πολύ καλή με τους παραγωγούς να φοβούνται μόνο τον καιρό.
Όσοι γνωρίζουν από κρόκο γνωρίζουν ταυτόχρονα και πόσο δύσκολη, χρονοβόρα και απαιτητική είναι η συγκομιδή.
Για ένα γραμμάριο κρόκου χρειάζονται 150 λουλούδια και όπως λένε στα χωράφια «κάθε λουλούδι και μια μετάνοια».
Η διαδικασία της συγκομιδής εκτιμάται πως θα διαρκέσει 15 με 20 μέρες.
Σε αναζήτηση εργατικών χεριών
Το κυριότερο ζήτημα των πρώτων ημερών είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, λόγω του lockdown. Τα προηγούμενα χρόνια στη δύσκολη αυτή δουλειά απασχολούνταν πολλοί εργάτες από την Αλβανία, που σήμερα δεν μπορούν να έλθουν στην περιοχή.
Ο κ. Μητσόπουλος απευθύνει κάλεσμα σε όσους ενδιαφέρονται να εργασθούν. «Παρά το γεγονός πως ο κρόκος και η συλλογή του αποτελούσε ανέκαθεν μια παραδοσιακή διαδικασία, χρειάζονται επιπλέον εργατικά χέρια. Προσκαλούμε όλους όσους θέλουν να έρθουν να εργασθούν στην συλλογή του κρόκου, να επικοινωνήσουν.”
Ανησυχία για τις εξαγωγές
Ανησυχία πάντως υπάρχει για τη διάθεση του προϊόντος καθώς όπως φαίνεται συνεχίζουν να υπάρχει το πρόβλημα με τη χαμηλή ζήτηση λόγω covid από Γαλλία και Ισπανία, δύο παραδοσιακούς πελάτες του κρόκου.
Όσον αφορά την εξαγωγή στην Κίνα, σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο αναπτύσσεται και προχωράει. «Θέλει το χρόνο της αλλά πιστεύουμε πως έχουμε βρει την σωστή ροή».
Ο Σύλλογος κροκοπαραγωγών Κοζάνης αριθμεί περισσότερα από 800 μέλη.
Αργυρώ Ξανθοπούλου